Stíny na pláži

Stíny na pláži https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95261/mid_stiny-na-plazi-Bkj-95261.jpg 4 7 2

Povídky jednoho z nejlepších kubánských exilových prozaiků klamou tělem. Místy až klasický střih často praská ve švech pod náporem krutých a silných vášní, které zmítají jejich postavami. Jeden z nejlepších kubánských exilových spisovatelů směl na Kubě uveřejnit pouze jedinou povídku – v patnácti letech. Těžký život se odrazil i na jeho psaní. Aby sám nezešílel, musel je usměrnit do strohé formy. Přesto se najde málo autorů, kteří v sobě dokázali najít tolik pochopení pro narušené lidi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Fra (Agite/Fra)
Originální název:

Las sombras en la playa , 1992


více info...

puml
puml
29.04.2013 4 z 5

Vynikající soubor povídek přeložený Petrem Zavadilem. Jednotícím prvkem snad všech povídek je pocit melancholie, bolesti a stesku. Styl Victorii by se dal přirovnat k rozevlátému baroknímu popisu, ve kterém jsou tu nahlíženy pocity hlavních protagonistů aby náhle zanikly v popisu rozpadajících se domů a bující vegetace a světelných odlesků na rozhraní moře a písku. Nejlepší mi přišly povídky Létavice a Slizoun. V první je výborně popsaný nelehký úděl kubánských spisovatelů v emigraci a ve druhé jakási specifická, kubánská variace na komiksového hrdinu-úchyla, který pobíhá za noci namazaný hadím slizem po ulicích a bytech obyvatelů rozpadající se a pomalu mizející staré Havany. Doporučuji.

Skip
Skip
01.05.2012 5 z 5

Victoria patří do trojice kubánských spisovatelů, kteří emigrovali do USA přes přístav Mariel. Další dva jsou Reinaldo Arenas a Guillermo Rosles. Jejich životy byly těžce poznamenány castrovským režimem, alkoholem, drogamy, šílenstvím. Povídky v souboru Stíny na pláži jsou jakoby uhlazenější než Arenasovo Než se setmí a Rosalesův Boarding Home, což jim však vůbec neubírá na síle výpovědi. V povídce Létavice se objevují všichni tři, i když pod jinými jmény, ale trochu poučenější čtenář je hned pozná. Victoria čtenáře rozhodně nehladí po duši. Ukazuje těžký život, přičemž se ale vyhýbá jakémukoliv obviňování. Ti chlapi chtěli jen svobodně žít a tvořit. Pro někoho samozřejmost, pro jiné nedosažitelný sen měnící se v peklo uvnitř sebe sama.


Štítky knihy

kubánská literatura hispanoamerická literatura

Část díla

všech 11 částí díla

Autorovy knížky

Carlos Victoria
kubánská, 1950 - 2007
2011  77%Stíny na pláži

Kniha Stíny na pláži je v

Přečtených9x
Doporučených4x
Knihotéce5x
Chystám se číst17x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x