Stínka

Stínka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404070/bmid_stinka-jake-to-je-byt-jina-RPT-404070.png 4 73 20

Stínka série

1. díl

Mnozí lidé, kterým jsem řekla o svém autismu, byli zpočátku velmi překvapení. Spojovali s tímto pojmem v první řade určité filmové postavy, vysoce nadané, ale sociálně méně obdařené lidi, anebo klišé o kývajícím se dítěti, které nechce, aby se na ně sahalo. Zároveň jsem měla velký strach dotýkat se tohoto tématu, založený především na chybných informacích. A tak jsem se snažila jim svůj autismus popsat. Vůbec to nebylo tak jednoduché, protože slova sama většinou nestačila k vysvětlení tolika různých aspektů celého spektra. Místo, abych měla abstraktní „referát“, pomyslela jsem si: Proč to nenakreslím? Tak bude většina situací přece mnohem jasnější – a hele, když to k tomu bude taky tu a tam vtipné, zároveň čtenáře zbavím strachu dotknout se toho tématu. Humor s lehkostí přeskočí práh stydlivosti. Komiks ocení zájemci o autismus a o komiksy s psychologickou tematikou. Daniela Schreiter je mladá žena s autismem. Knihu napsala i ilustrovala.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Portál
Originální název:

Wie es ist, anders zu sein , 2016


více info...

Hobitka
Hobitka
05.01.2024 4 z 5

Pěkný náhled do jednoho "soukromého vesmíru".
S některými popisovanými skutečnostmi se naprosto ztotožňuji, a bylo příjemné vidět, že v tom nejsem sama. Jiné pomáhají otevřít oči, pochopit a přijímat odlišnosti... vlastně nás všech.

Karolína18
Karolína18
23.12.2023 5 z 5

Všechny metafory jsou velmi trefně zvolené, grafika nádherná. Tykadla jsou znázorněna jako odlišnost ale zároveň má Stínka tolik společného s ostatními, že to funguje jako zdůraznění, že se nejedná o jiného tvora. Tímto způsobem lze velmi vhodně dětem přiblížit, co je to Aspergerův syndrom. V knize s nachází spoustu různorodých situací, zkrze než můžeme vše pochopit, nebo si to alespoň představit.


Knihotyna
Knihotyna
12.05.2023 5 z 5

Kniha Stínka nám přiblíží život autorky Daniely, která žije s Aspergerovým syndromem. Sama na sobě a svých zažitých situacích již od dětství představuje lidem za pomoci komiksů svůj svět.

Sama autorka hned na začátku popisuje, že nikdo není stejný a to platí i pro lidi, kteří žijí s autismem, proto nás upozorňuje, že tyto situace a problémy se týkají výhradně jí a někdo jiný to může mít jinak :).

Vyvrací časté mýty toho, jak laik vnímá člověka s autismem. Nabízí pohled na to, co laikům zůstává skryto.

Jelikož se Daniela narodila v roce 1982, nikdo se s ní moc "nemazlil" a na jejich prožitcích především z dětství je to velmi znát.

Doporučuji všem, kteří by se o tématu chtěli dozvědět něco více, navíc hned z první ruky od někoho, kdo dnes a denně bojuje, aby zapadl do tohoto světa (i když ten jeho je mnohdy hezčí a barvitější :)).

LucyA7
LucyA7
22.02.2023 5 z 5

Moc příjemná knížka, milou a názornou formou komiksu přibližuje vnitřní svět člověka s Aspergerovým syndromem, jeho odlišnosti ve smyslovém vnímání, problémy s navazováním kontaktů s ostatními lidmi. Díky komiksu by myslím knížka mohla být vhodná i pro děti - sourozence, spolužáky dětí s autismem.

Varjohukka
Varjohukka
24.11.2022 5 z 5

Tohle byl velmi zajímavý počin! Autorka skrze komiks přibližuje lidem pohled na to, jaké to je být autista. Sama trpí Aspergerovým syndromem a stále naráží na lidi, kteří mají značně zkreslené představy o autistech. Rozhodně doporučuji!

martina.culik
martina.culik
17.07.2021 4 z 5

Komiksy většinou moc nečtu, ale na druhou stranu ráda čtu knihy o autismu, proto jsem po ani chvíli nezaváhala, že se knihu musím přečíst.
Kniha je pojatá velmi citlivě a příjemně a nenásilně vysvětluje pohled na svět očima autistické dívky.

Bettybook
Bettybook
11.07.2021 5 z 5

Moc povedená směsice komiksu a autobiografie o Aspergerově syndromu. Je až neuvěřitelné, jak moc mi to otevřelo oči. Stínka si mě získala.

martinakraus
martinakraus
17.02.2021 4 z 5

Strašně, strašně roztomilý a zábavný způsob, jak otevřít svět autismu lidem, kteří nejsou v jeho spektru. Vážně se mi to moc líbilo. Může se to zdát trochu dětinské, ale vzhledem k tématu a faktu, že jde o autistickou autorku, myslím, že je tato forma velmi vhodná (například vynechání barevnosti a pod).
Určitě velký doporučení, tohle stojí za to číst!

Veru.nka
Veru.nka
28.10.2020 5 z 5

Ačkoliv komiksy nejsou zrovna můj "šálek čaje", Stínku jsem si opravdu zamilovala. Dozvěděla jsem se spoustu informací o Aspergerově syndromu (o kterém jsem do té doby věděla pouze to, že existuje), s hlavní hrdinkou jsem velmi soucítila a autorce držím palce i do budoucna.
Jenom upozorňuji, že spousta "knihomolů" a "introvertů" se může v určitých situacích velmi snadno nalézt a pokud jste tak trošku neurotičští a úzkostliví (jako třeba já) nebo pokud trpíte například mírnou hypochondrií, můžete pojmout podezření, jestli daným syndromem netrpíte také. :D

Knižní střípky
Knižní střípky
13.05.2020 3 z 5

Zpracovat problematiku autismu, snažit se lidem přiblížit autistický svět tak, aby ho lidé bez autismu aspoň trochu pochopili, jsem velmi ocenila již u knih MARTINA SELNERA.

Zde má autismus sama autorka a své pocity, zážitky, pohled na okolní svět zpracovala do podoby úžasného comicsu. Svůj svět nám přiblížila velmi dobrou formou, formou, o které si myslím, že ji pochopí každý a mnohým z nás může i pomoci býti tolerantnějšími. Já zažila při čtení celou škálu pocitů - bylo mi smutno, bylo mi Stínky líto, obdivovala jsem ji, fandila jí, stalo se mi, že jsem se v mnoha situacích poznala a také jsem se hodně pobavila. Za mě bomba, doporučuji .

lily_maleckova
lily_maleckova
03.05.2020 5 z 5

Kniha je moc hezky zpracovaná, můžeme se v ní hodně dozvědět o Aspergerově syndromu, za mě moc povedené! Doporučuji! :)

Samsa
Samsa
29.03.2020

Knížek o autismu v našich končinách přibývá, také těch osobně, autobiograficky laděných. Ale na Stínku jsem natrefil náhodou. Ač jsem ji v regále jednoho knihkupectví viděl, vůbec mě nenapadlo, že obsah je na toto téma. Proto bych prosil nakladatele o zvýraznění dané problematiky u potenciálních obdobných titulů už na obálce. Třeba jako to udělala Paseka s německou aspergerkou Denise Linke a její knížkou Dost dobře nenormální. Podtitul "Můj báječný život s autismem a ADHD". Jinak je ale komiks Stínka povedený, člověk se zde hodně dozví, a to odlehčenější a osobnější formou. Především asi mladý člověk. Ti starší aby šli na text s lupou. Pak se ale také pobaví, a především poučí.

StřeLenka104
StřeLenka104
26.03.2020 5 z 5

Jaké to je být jiná? Fajn otázka... a ještě lepší zpracování v podobě odlehčené komiksové knihy. Jak podat čtenáři tak citlivé téma aby pochopil jak se takovému jedinci v dnešním světě žije, to se Daniele Schreiter podařilo na výbornou. Možná celé knize nahrává fakt, že sama autorka jednou z těchto forem postižení trpí, přes svůj ostych i své zábrany se jí ale podařilo stvořit něco tak úžasného, že jsem si knihu hned na počátku zamilovala.

Efča59
Efča59
20.03.2020 5 z 5

Doporučila bych všem, co chtějí jednoduchou a výstižnou formou dozvědět, co je autismus (resp. Aspergeruv syndrom), jaké má projevy a s jakými životními překážkami se autiste musí potýkat. Moc povedené.

salamandrina
salamandrina
11.03.2020 4 z 5

Zajímavá knížka. Poučná. Nebavil mě font toho písma a ani moc ta ilustrace (ale tak o tom to ani moc není) a klidně bych uvítala, kdyby to bylo podrobnější, ale i tak stojí za přečtení.

Lenny.Wolf
Lenny.Wolf
08.03.2020 5 z 5

Moc hezká knížka na jedno odpoledne. Doporučuji přečíst jak dospělým tak dětem, aby měli představu, jak člověk s autismem může vypadat. Sice se to nedá pojmout globálně, jak přesně poznat autistu, ale třeba to pomůže, aby k nim lidé neměli tolik předsudků. Já osobně i když autismus nemám, jsem se v hodně věcech našla.. taky mám nějaké své mimozemské drobnůstky v chování. Možná proto je mi tato tématika tak blízká.

hana1070
hana1070
19.09.2019 5 z 5

Stínka je rozhodně knížka, kterou by povinně měli číst rodiče, sourozenci, příbuzní, učitelé a spolužáci dětí s autismem. Ač autorka knihy opakovaně zdůrazňuje, že každý autista je jiný, že neexistuje "ten jeden správný autista", tahle kniha se dotýká potíží, které mnoho lidí s poruchou autistického spektra denně pociťuje. Senzorická integrace, komunikace, specifické zájmy - to vše velmi jednoduše vysvětleno, dokonce s humorem a nadhledem. Komiks je navíc forma, která informace zpřístupní i lidem/dětem, které jinak čtení moc nedají. Knihu si ale samozřejmě užijí i ti, kteří (zatím) s autismem neměli co do činění - mohou ji brát jako takový neobvyklý výlet k "mimozemšťanům".

Malýmedvěd
Malýmedvěd
30.06.2019 3 z 5

Dobrá knížka, která hezky ukazuje, že autizmus ani Aspergerův syndrom, nejsou žádná nemoc, není to žádná duševní porucha, nebo nedostatečnost. Ano ti lidé jsou jiní, možná z našeho úhlu pohledu jsou divní, ale nezapomínejme, že stejně tak jsme divní my z jejich úhlu pohledu. Jedině tolerance a snaha o spolupráci a propojování našich a jejich světů tu má smysl. Přesně to tato kniha dělá a je to díky obrázkům pochopitelné i pro děti.

MartinaF
MartinaF
01.05.2019 5 z 5

Stínka byla sice jednohubka na jedno odpoledne, ale žádná oddechovka. O autistech bylo už několikrát psáno, ale o lidech s Aspergrovým syndromem už je knih méně. Vždycky jsem si myslela, že právě tento syndrom je lehčí forma autismu, ale autorka mě vyvedla z omylu. Je stejně závažný jako jakákoliv jiná forma duševní poruchy. V komiksu se čtenář dozví, jaké to je, jak s Aspergrem žít, co lidem vadí, co jim může dělat potíže. Je to o konkrétním člověku, ale jak autorka poznamenává, neexistuje TEN autista. Každý je jiný. Za mě velice poučná kniha, která je také graficky zajímavě zpracovaná.

martinstefko
martinstefko
27.04.2019 4 z 5

Kniha "Stínka" vám nedá jasnou představu o tom, co je to autismus, dá vám představu o tom, jak se projevuje u jedné konkrétní osoby. A myslím si, že v tomhle směru odvedla Daniela Schreiter velmi dobrou práci. Je osobní, je poměrně názorná a dá se celkem snadno pochopit, co chtěla říct, co se v jejím životě dělo nebo děje, proč je tak jiná. Trochu mě mrzelo – po hezkém barevném úvodu – že se dál pokračovalo černobíle, ale i na to se dalo zvyknout. A přece jen, jedná se o stínku, tedy něco, co je jaksi ve stínu, co se bojí vyskočit na povrch. Při čtení knihy "Stínka" mě ale zaujala jiná skutečnost. Začínal jsem si uvědomovat, že některé věci vnímám podobně jako autorka, že mi vadí podobné věci. Neztotožňuji se s ní ve všem, nejspíš autismus nemám, ale kdoví, nikdy jsem se testovat nenechal. Spíš mi ale na mysl přišlo, že možná chceme ten autismus u lidí vidět okamžitě, jakmile se trochu vymykají. Možná jen zbytečně považujeme lidi za divné, zbytečně je chceme škatulkovat, i když ti lidé divní nejsou. Jen se je musíme snažit trochu pochopit, pochopit jejich vztah ke světu a životu a dalším lidem. Tohle je poselství, které se mi líbí. Neškatulkovat lidi, ale prostě si s nimi zkusit rozumět, brát je jako jiné. Ale rozhodně jim nedávat stigma.

Štítky knihy

autismus pro děti Aspergerův syndrom

Autorovy knížky

2019  88%Stínka

Kniha Stínka je v

Přečtených91x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených7x
Knihotéce15x
Chystám se číst29x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x