Stín železné věže

Stín železné věže https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134427/stin-zelezne-veze-134427.jpg 4 14 4

V restauraci Delta se setkají dva muži, kteří spolu hovoří podivným, cizím jazykem. Mladičký číšník zažije cosi, na co se raději pokusí zapomenout. A nepřítel, v jehož existenci věří jeden jediný člověk, je možná mnohem blíž, než kdokoliv tuší… Keorth nar Arran je Pozorovatel. Byl vyslán do D plus dvojky, aby prozkoumal neznámou civilizaci. Při tranzici však odhalí cizí generátor D pole. A pronikne do světa, o němž se neměl nikdy ani dozvědět. Do světa, na nějž dopadá stín železné věže. Klasická science fiction zkušeného českého autora vás vrhne do víru paralelních vesmírů a mrazivých tajemství, jejichž odhalení vás může stát život…... celý text

Malarkey
Malarkey
13.12.2021 4 z 5

Musím říct, že jsem po čtení byl velice příjemně překvapený. Byť kniha už z obálky vypadá na jasný oldschool, opak je pravdou. Příběh je více nápaditý, než by mě vůbec napadlo. V deseti kapitolách obsahujících deset rozhovorů, jsem cestoval různými světy a někdy v půlce knihy, u nejdelší kapitoly, jsem zažil takové paralelní filozofické osvícení, jako hodně dlouho ne. A nutno dodat, že jsem si ho zatraceně rád užil. Pak už se mě to kontinuálně drželo až do závěru knihy.

Henry_1986
Henry_1986
03.03.2017 3 z 5

Zajímavé téma i zpracování...Podle mě by to mohlo být i na méně stránek, ale fakt že jsem jí dočetl asi dokazuje, že to bylo čtivé a zajímavé až do konce. :-)


JackieDecker
JackieDecker
16.09.2016 4 z 5

Tuto knihu jsem dostala před několika lety k narozeninám a hned jsme si ji musela přečíst.
Abych byla upřímná, musím souhlasit s komentářem od Zeleného draka v tom, že první kapitola byla taková nijaká. Špatně se do ní člověk prokousával, ale jakmile jsem se přes ni překlenula vše už bylo jenom lepší. Přechod mezi první a druhou kapitolou byl ze všech přechodů v knize asi nejznatelnější, ale zde budu Zelnému drakovi oponovat v tom, že si nemyslím, že by byla zbytečná. Naopak. Od druhé kapitoly mě příběh zajímal čím dál víc a nepustil mne až do samého konce. A byl to právě konec, který mi vyrazil z plic dech.

Kniha se mi moc líbila a jsem za ni velmi ráda. ano, bylo tam pár nelogičností, nebo věcí hodných zamyšlení, ale kniha si na nic nehrála a náš hridna také nemůže vědět všechno... M2 příběh fascinoval, i když se jistě nemusí zamlouvat každému.

Zelený_Drak
Zelený_Drak
23.08.2016 3 z 5

(SPOILER) První kapitola z deseti si mě příliš nezískala. Chápu, že je třeba nejprve trochu představit hrdinu a nastínit pár věcí kolem něj, ale bohužel mám dojem, že o hrdinovi v první kapitole není skoro nic a o nebezpečí také ne. Druhá kapitola mi připadala zprvu úplně zbytečná. I když z hlediska celku dává smysl, je její umístění na začátek knihy nešťastné. Když čtenář 65 stran netuší co čekat a hlavní hrdina přitom není extra zajímavý, může se snadno stát, že kniha bude odložena nedočtená. Ani po třech kapitolách, jsem se stále necítíla být ve víru mrazivých tajemství. Kniha mě začala bavit až v páté kapitole a osud hrdiny zajímat až v šesté kapitole. Tedy jsem musela přečíst půl knihy, aby mě vůbec zajímalo, jak to dopadne. Druhá půlka knihy už mě ale bavila.

Velké pozitivum knihy vidím v jazykové stránce. Snad nikdy jsem nečetla z produkce Strak na vrbě stylistickou slátaninu či knihu chudou na slovní zásobu. Tuto přednost má i Stín železné věže a za mě tedy dobrá stylistika zastíní i vleklý rozjezd děje.

Po obsahové stránce to není špatné. Jednotlivé světy jsou celkem promyšlené. Cílové skupině by ale mohlo vadit, že přímé akce je v knize málo. Mě odrazovaly spíše logické nedostatky. Projekt, jehož je Keorth účastníkem, je přísně tajný. Jeho lidé se bojí, že budou v jiných světech odhaleni. A posílají své Průzkumníky či Pozorovatele na cestu s jedním jediným přístrojem umožňujícím tranzici? To by jim nemohli dát dva? I kdyby nepočítali s problémy, do jakých se dostal Keorth, jak by mohli nepočítat například s možností poruchy, poškození či krádeže přístroje? A druhý problém...

--- SPOILER ---
Když se konečně dozvíme, jak je to se železnou věží, zároveň zjistíme i to, že se tam dostalo více cestovatelů. Zdá se, že přitom nešlo o Keorthovy lidi, ale o lidi z jiných světů. Přesto Keorth nabyde přesvědčení, že z jiných světů jeho světu v nejbližší době nehrozí nebezpečí. Je to jen hrdinův sklon všechno podceňovat, nebo autorovi uniklo, že vlastně napsal, že i v jiných světech se naučili to, co v Keorthově, kam by se tedy potenciálně mohli dostat?

Autorovy další knížky

Jiří Netrval
česká, 1945
2005  70%Stín železné věže
1990  0%Ze světa SF

Kniha Stín železné věže je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce28x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x