Stín v nás: Podvratná životní síla

Stín v nás: Podvratná životní síla https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431027/bmid_stin-v-nas-podvratna-zivotni-sila-uWB-431027.jpg 3 12 4

Tam, kde je světlo, je i stín. V Jungově individuaci jde o protiklad s personou – tou stránkou, kterou rádi stavíme na odiv a jejíž prostřednictvím prezentujeme svou bezúhonnost. Čím vyhraněnější persona, tím větší přetvářka a tím více potlačený stín. Stín ale nemusí znamenat vyložené zlo, nýbrž častěji prostě něco, co je méněcenné a nedokonalé. Ten, kdo si neuvědomuje vlastní stín, ho často promítá na druhé – třeba na cizince. Integrovat vlastní stín znamená překonat úzkost a paradoxně jí odebrat sílu. Znamená to přijmout vlastní životnost, stát se realističtějším a méně narcistickým. Verena Kastová existenci stínu dokládá na mýtech, pohádkách i příkladech z terapie či z každodenního života. Popisuje individuální i kolektivní stín a způsoby, jak stín přijmout. Výsledkem takového procesu je větší opravdovost, pokora i zodpovědnost za vlastní chyby.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Der Schatten in uns. Die subversive Lebenskraft , 2000


více info...

Přidat komentář

Kee
20.06.2022 4 z 5

Kniha je určená primárně psychologům, přináší podnětné myšlenky především ve své druhé části (v první je představován koncept archetypu stínu spolu s demonstrací na několika příbězích, uměleckých i životních).

Jako úvod do problematiky mi přijde nosná - pokud však hledáte hlubší a komplexnější sondu, je potřeba sáhnout po jiných autorech.

Šárkaxx
13.09.2020

Jako psycholog mám dojem, že kniha je určená spíš začínajícím lidem v oboru (nevím, jak jsou na tom laici). Souhlasím s tím, že poslední kapitoly jsou asi nejužitečnější, tj. integrace stínu do běžného života. Nicméně pro mě zajímavý i přístup ke snům a k párové a manželské terapii z pohledu "stínu".


moničina
30.06.2020 1 z 5

Veľmi nezrozumitelne a štylisticky ťažkopádne napísané kniha, ktorú som ani nedokázala docitat. Pre mňa velke sklamanie, knihu nedoporucujem. Naopak, ak má niekto záujem o danú tému, výborné je napísané kniha princip stinu od r.dahlke.

knihovna1
18.05.2020 2 z 5

V této knize byly pro mě jako laika přínosné poslední 3 kapitoly. Pokud se nezabýváte psychologií či filozofií, je náčročnější knize porozumět. Přesto jsem ráda, že jsem knihu potkala.