Stín se šíří 2

Stín se šíří 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30253/kolo-casu-stin-se-siri-30253.jpg 4 42 1

Kolo času série

< 4. díl >

Tearský Kámen, pevnost z pověstí, byla dobyta a Callandor, Meč, jenž není mečem, byl získán. Ale pro Randa al'Thora, jenž se stal Drakem Znovuzrozeným, je to teprve začátek. Jeho přátelé i nepřátelé kují pikle a vznešený Drak studuje zapsaná proroctví a snaží se ovládnout jedinou sílu, která mu patří. Dozví se však jen to, že musí dojít k válce – válce proti Zaprodancům a všem, kteří stojí proti Draku Znovuzrozenému. A zdi věznice, v níž je držen Temný, pomalu povolují. Rand al'Thor ví, komu se musí v konečné bitvě postavit…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Návrat
Originální název:

The Shadow Rising , 1992


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
29.10.2020 1 z 5

Pročetl jsem si hodnocení k souhrnnému vydání všech tří částí čtvrtého dílu a musím uznat, že jsem buď idiot, který není schopen pochopit kvality této knihy, a nebo třetí část přinese zůčtování a šťavnaté plody a dá této prázdné nudě konečně nějaký smysl. A nebo je tady ještě třetí (napříč kulturním spektrem velmi využívaná varianta) - a to nadhodnocování braku fanoušky jen proto, že celé roky se zvyklo považovat sérii za kvalitní klasiku. A zvyk podepřený všudypřítomnou chválou je přece zákon, o němž nepochybujeme, ne ?)

Když to shrnu, tenhle díl je možné úplně celý přeskočit a čtenář nepřijde v ději a základním příběhu vůbec o nic. Sice se zde nějaké drobné vedlejší linky dostanou o dětský krůček dále, ale v celkovém příběhu se kupředu nepohne vůbec nic.

"Stín se šíří 2" byl pro mne jen nekonečně grafomansky natahovanou vatou. Nemám nic proti pomalu vyprávěným příběhům, kde se nelétá z akce do akce. Ale pomalé tempo vyprávění je třeba podepřít kvalitním propracováním detailních charakterů postav, rafinovaným zamotáváním děje a vymýšlením celkové plastičnosti a propracovanosti celého příběhu. Proto zde nenacházím pro rozvleklost děje žádnou omluvu. Tady se totiž stále jedná jen o přímočaré, většinou dětsky naivní, klišovité fantasy, motající se v kruhu ubíjející vaty, vyprávěné snad ještě pomalejším tempem, než byly předchozí díly. A ty byly také dost ubíjející.

V rámci kontextu by to bylo celé asi o něco lepší, protože je evidentní, že Jordan rozehrává velký příběh, kterému dává dost péče (což dokázal v několika minulých svazcích) a postavy celkově jsou zapamatovatelné a ve své podstatě, naivní dětskou optikou, sympatické.

Ale protože u nás druhý díl čtvrtého dílu (Uf, už jen tohle zní fakt strašně) vyšel samostatně, nebudu ho hodnotit v kontextu celé trilogie, potažmo série, ale samostatně. A jako samostatný díl je tak reálně na jednu hvězdičku z pěti.

Štítky knihy

hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Robert Jordan (p)
americká, 1948 - 2007
2012  79%Oko světa
1998  75%Oko světa 1
2019  85%Kolo času 0–14 (komplet)
2016  93%Bouře přichází
2017  94%Vzpomínka na světlo

Kniha Stín se šíří 2 je v

Právě čtených1x
Přečtených82x
Doporučených3x
Knihotéce47x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x