Komentáře knihy Stín nad Innsmouthem H. P. Lovecrafta (adaptace)

yaoiyuri
07.06.2026

Jedna z mých oblíbených povídek v epesním (a masivně bytelném) manga kabátku. Skvělé zpracování jak po scénáristické, tak grafické stránce. Rozklad Innsmouthu z těch stránek přímo čpí.

Martin82
13.05.2026

Tady není opět co dodat, 100%. Nejen, že je to velmi napínavý příběh, který má velmi tísninou atmosféru z tajemného nebezpečí již na začátku příběhu (stejně jako V horách šílenství), tak pak je i graficky neskutečná gradace velkého finále (například jeden obraz na dvojstráně, který se s každým otočením stránky zvětšuje a zvětšuje, nebo černá dvojstrana....) Kniha,kterou si za pár let velmi rád přečtu znovu.

Khagan1389
11.04.2026

(SPOILER) Velmi zdařilý, zajímavý a tajemný příběh, doprovázený v některých momentech až dechberoucí kresbou a mimořádně působivým ztvárněním atmosféry, na kterou jsme my, milovníci Tanabe/Lovecroft tvorby, dobře zvyklí. Atmosféra zde opět hraje klíčovou roli a postupně se stává čím dál více neklidnou.

Innsmouth je záhadné a odlehlé město, které v sobě nese hluboce znepokojivou a tragickou minulost. Tato historie se neprojevuje pouze v opuštěných ulicích a chátrajících budovách, ale také v samotných obyvatelích, jejichž odpudivý vzhled i chování jsou nenápadně, ale trvale poznamenány událostmi, které dávno přesahují běžné lidské chápání. Město jako by bylo uvězněno v čase, zatížené tajemstvím, které zásadně změnilo jeho podobu i samotný běh existence.

Příběh sleduje muže, který se vydává pátrat po svém rodokmenu a původu své rodiny. Jeho cesta ho postupně zavede až do Innsmouthu, přestože je na toto místo opakovaně varován a místními i okolím odrazován, aby se mu vyhnul. Jeho zvědavost a touha po pravdě však převáží nad obavami, a tak vstupuje do města, které na první pohled působí opuštěně, tísnivě a nepřátelsky.

S každým dalším krokem se odhalují znepokojivé střípky reality, které se vymykají běžnému chápání. To, co zde muž nachází, nelze jednoduše popsat ani racionálně vysvětlit – jde o zkušenost, která narušuje jeho jistoty a postupně mění jeho pohled na svět i na sebe samotného.

Na konci svého pátrání navíc odhaluje rodinné tajemství, které je mnohem temnější a hlubší, než si kdy dokázal představit. Toto odhalení zásadně promění jeho identitu a navždy změní jeho existenci, protože hranice mezi tím, kým byl, a tím, k čím se stává, se nenávratně rozplývá.

Tleskám bravůrnému ztvárnění dalšího Lovecroftova díla. Pokud výjde v nakladatelství CREW další komiks od tohoto tvůrce, tak neváhám.

opic 12
10.03.2026

Stržen rozpadlým Innsmouthem plahočivou chůzí potácím se ulicí.
Autobus jedinný sem dojíždí.Cesta zdá se prodlouží.
Bloudím s mapou v ruce.Potkávám.Skrývám se.Nic nechápu.
Hledám smysl v místních výjevech.Divímse zvláštním úkazům.
Trácím se ...
Jsou mě v patách ! Uniknu ? Ztratím se v nočních můrách ?
Zpracování Go Tanabe,předloha H.P.L.
Chci víc.Chci další.Chci se utápět v dalších podivných světech.
To není šílenství,to je pochvala :)

Johny van M.
08.03.2026

Naprostý skvost! U V horách šílenství, mojí nejoblíbenější 'lovecraftovky', jsem se teprve dostával do Tanabeho stylu (navíc škoda toho rozdělení do dvou částí). Věc z temnot byla fajn, ale jednotlivé povídky nebyly úplně moje srdcovka. Zato Stín nad Innsmouthem je naprosto fascinující jak v originálním podání, tak v tomto obrazovým. Tanabe úžasně vystihl rybí lidi tak, jak jsem si je ani nedokázal přestavit. 100%

Radous79
03.03.2026

Pro mě zatím nejlepší Tanabeho adaptace. Zvlášť ten závěr.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi