Stín nad Innsmouthem (7 povídek)

Stín nad Innsmouthem (7 povídek) https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225175/bmid_stin-nad-innsmouthem-225175.jpg 4 114 11

Americký autor Howard Phillips Lovecraft patří k zakladatelům moderně pojatého hororu. Držíte v ruce další sbírku Lovecraftových povídek, tentokrát přeložených z jejich definitivních verzí, které po důkladném studiu rukopisu rekonstruoval největší současný znalec Lovecraftova literárního odkazu, americký editor S. T. Joshi. A navíc je poprvé v Česku každá povídka doplněna jeho zasvěcenými komentáři.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Shadow Over Innsmouth


více info...

ChodzikCZ
ChodzikCZ
05.07.2022 3 z 5

Ne mě asi už moc oldschool styl, co mohlo být děsivé před 100 lety, dnes už působí jako čajíček pro děti

666Jitka
666Jitka
30.08.2021 5 z 5

HPL patří k mým obrovským literárním "koním" a proto se snažím postupně doplňovat svou knihovnu o další knihy, které u nás vyšly. Myslím, že tento výběr povídek přiblíží čtenáři Lovecraftovu tvorbu a ocení ho jak člověk, který už je s dílem HPL obeznámen, tak i čtenář, který se s autorem teprve seznamuje, tak jak to napsal v komentáři TaťkaMF.


TaťkaMF
TaťkaMF
22.07.2021 5 z 5

Moje první setkání s Lovecraftem a určitě ne poslední!
Skvělé čtení, výborně nastavená atmosféra každé povídky a velmi originální a zajímavé motivy. Jsem naprostý nováček, ale něco málo jsem si o autorovi přečetl, tak doufám, že zde nepopíšu něco nepravdivého.
Kniha obsahuje 7 Lovecraftových povídek, z čehož poslední dvě jsou výrazně delší.
Rytina v domě - Krátký, ale poutavý a napínavý začátek. Staré a navenek opuštěné domy mají zkrátka něco temného do sebe. Autor dokáže čtenáře dostat do takové zvláštní stísněnosti, což se opakuje i v dalších povídkách.
Hudba Ericha Zanna - Prý jedna z autorových oblíbených. Je zde zobrazen motiv prolínání sfér a realit, což má být pro Lovecrafta charakteristické.
Krysy ve zdech - Po prvních dvou "lehčích" povídkách je tato vskutku celkem strašidelná. Zde i v dalších povídkách je patrný autorův zájem o historii, archeologii, architekturu a v neposlední řadě domácí zvířátka - kočky.
Pickmannův model - Exkurz do výtvarného umění. Jeden malíř ve svých dílech zobrazuje neuvěřitelně ohavná stvoření, která možná nejsou jen dílem jeho fantazie.
Barva z kosmu - Zajímavý a strašidelný kontakt s něčím mimozemským, s něčím z jiného světa. Zde i v dalších příbězích je popsána vlastnost lidí, kteří pokud jsou vystaveni něčemu neznámému a děsivému, stále se snaží nalézt racionální "pozemské" vysvětlení.
Kdo šeptá ve tmě - Prví z delších povídek, která odhaluje, že na planetě nemusí žíti lidé tak úplně sami. Poprvé jsou zde zmíněny známá jména jako Cthulhu, Yuggoth, Necronomicon, Nyarlathotep a další. Povídka dobře nabírá na intenzivnosti a konec je opravdu lahůdka.
Stín nad Innsmouthem - Poslední a možná asi nejlepší povídka, která nás zavede do tajemného města s ještě podivnějším obyvatelstvem. Již z dřívějška jsem se setkal se jménem Dagon, takže jsem věděl, co mě asi čeká, ale na druhou stranu to ukazuje, jaký obrovský odkaz za sebou Lovecraft zanechal. Znovu skvěle vybudovaná atmosféra a napětí. Velmi se mi líbí, že autorovo "zlo" se jen tak na místě nevyskytne, ale je podloženo dlouhou historií, symboly a rituály. Konec byl znepokojivě uspokojující.
Výborné čtení. Doporučuji.

Mr.Moldau
Mr.Moldau
02.07.2021 3 z 5

Příjemně děsivé povídky zachycující Lovecraftovu duši. Doporučuji si před přečtením krátce nastudovat biografii autora pro větší pochopení jeho myšlenkových pochodů, které se projevují v jeho povídkách. Oceňoval jsem, že každá povídka je doplněna krátkým komentářem.

CharlesWard
CharlesWard
23.03.2021 4 z 5

Vypiplaný páně Žáčkuv překlad, kterému ten ze Zbabraných spisů nesahá ani po kotníky. Důstojný (a bohužel poslední) nástupce prvního svazku!

OUTbrain
OUTbrain
22.01.2021 4 z 5

Zábavné

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
16.04.2020 4 z 5

Začínám se do autora začítat a moc mě baví. Z téhle sbírky jsem četla povídku Barva z kosmu a Stín nad Innsmouthem adaptovanou do komiksu, takže to bylo příjemné prohloubení příběhu.

Za každou povídkou je krátký rozbor a povídání. Od koho jiného než od pana S. T. Joshio. Bavilo mě tedy číst i tohle. Že se čtenář dozví historii za povídkou a komentář. Neříkám, že to vyžaduju, ale vždy mě to udělá radost. Buď od editora rozborem nebo od autora samotného.

Zbytek u povídek...asi jasný, když čtu povídkovou sbírku...

Knize bych vytkla pouze to samé co mi u Laseru vadí vždy. Kniha má poměrně dost stran, ale protože má na výšku málo centimetrů, paperback se blbě čte. Tyhle malý knihy jsou kravina. Momentálně jsem na chvíli strašně otrávená. Hon na lovce tedy odkládám zase zpátky. Až zapomenu...a sobecky doufám, že knihovny otevřou až za hodně dlouho. Ráda bych si přečetla V horách šílenství. Taky Laser. No jupi jou :D

(Ale zase jak koukám na komentáře, české vydání je i tak o trochu lepší. Když má komentář u povídek, ne hromadně na konci. To nesnáším ještě víc než formát českého vydání.)

Shindo
Shindo
02.06.2018 4 z 5

Všetky poviedky poznám a čítal som ich, takže mi kniha nepriniesla nič nové. Preklad však bol dobrý, formát sympatický vreckový a poznámok dosť na to aby človeku rozšírili obzory, no nemusel kvôli nim každú chvíľu otáčať na záver knihy, aby si na 40 stranách s poznámkami vyhľadal práve tú č. X k takej a takej poviedke.

danny_21
danny_21
15.05.2018 3 z 5

Tuto sbírkou vidím někde v lehounkém průměru, zaujaly především titulní povídka a Barva z kosmu - 55 %

Miro.slav
Miro.slav
11.10.2017 5 z 5

"Lovecraft do vrecka" alebo "Ako si spríjemniť slnečné či sychravé dni trochou morbidity, hnusu či desu". Vydavateľstvo Laser-books nám predstavilo už druhú knihu venovanú Lovecraftovi. Výber poviedok považujem za vhodný (Farba z kozmu, Pickmanov model, Šepot v tme či Tieň nad Innsmouthom radím veľmi vysoko). Len tak ďalej. Odporúčam.

Skip
Skip
25.10.2015 3 z 5

Titulní povídka této knihy je docela dobrá, ale jinak jako celek zatím nejslabší z toho, co jsem od Lovecrafta už přečetl. Řekl bych, že se v podstatě hodně opakuje a mám tušení, že tomu tak bude i v těch dalších knihách, které tu mám. Ale nebudu přebíhat a předjímat.