Píseň krve

Píseň krve https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256044/bmid_pisen-krve-256044.jpg 5 1845 372

Stín Krkavce série

< 1. díl >

Vélin Al Sorna, zasvěcený Šestému řádu, byl od dětství cvičen k boji a zabíjení ve službách Víry. Řád se stal jeho jedinou rodinou. Vélinův otec sloužil jako rytíř králi Janusovi, panovníkovi Sjednoceného království, rozhodl se však Vélina zbavit jeho práv a v pouhých deseti letech ho zanechal na prahu Šestého řádu. Chlapec ho za to nenávidí. Během pobytu v řádu se Vélin dozvídá zatím netušené podrobnosti o své matce, která zemřela, když byl ještě dítě. Postupně také odhaluje důvody, jež jeho otce vedly k tomu, že ho řádu svěřil. Jedna pravda je však důležitější než všechny ostatní: Vélina Al Sornu čeká budoucnost, kterou má teprve pochopit. Budoucnost, jež změní nejen království, ale také celý svět. Ceny Akademie science fiction, fantasy a hororu za rok 2014 — Nominace v kategorii Nejlepší fantasy a horor ----- Dotisk v roce 2018.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

Blood Song , 2013


více info...

Přidat komentář

LenkaPet
19.04.2024 5 z 5

Za mě boží...
Asi se mi změnil oblíbený žánr ... toto mě teď baví
Kniha se mi moc líbila, určitě budu pokračovat, navzdory klesajícímu hodnocení.
Stále odkrývá něco nového, nemá strhující děj, ale v každém okamžiku překvapí, pro mě i Aha momenty a to je něco, co jsem u této knihy nečekala. Mám jí už dlouho a nechtělo se mi do ní. Teď jsem moc ráda.

stanislav0373
18.04.2024 5 z 5

Naprosto úchvatné fantasy. Příběh který se vyvíjí spolu s hlavními postavami, příběh, hrdinové, jež rostou s každou stranou, vítězství i prohry, které píše sám život. Tajemno, boje, intriky i skutečná přátelství...


vladka16
21.03.2024 5 z 5

To že jsem sérii už kdysi přečetla a teď jsem si ji zopákla, mluví za vše. Stále mě baví.

Thejareck
12.03.2024 5 z 5

Super. Doporučuji.

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Musím říct, že tohle je pro mě masivní překvapení. Neměl jsem příliš vysoké očekávání, ale Anthony Ryan mě s Písní krve úplně složil. Parádní temné, dospělé fantasy s důrazem na detail, které se parádně čte. Všechno, co v knize je působí naprosto uvěřitelně a já coby čtenář jsem neměl žádný problém se do příběhu vžít. Pan Ryan je fantastický vypravěč.
Velmi oceňuji, že mě Píseň krve přesvědčila, že i období dospívání lze ve fantasy literatuře napsat pro dospělé publikum a udržet se stranou typických YA slátanin. Líbily se mi také všechny souboje/akční scény, kterých bylo přesně akorát a ani nebyly zbytečně dlouhé a fokusované, což bývá v podobných románech častý nešvar. Příběh obsahuje prakticky vše, co od fantasy románu čekám - akci, boj, napětí, intriky, přátelství, zradu, špetku romantiky a trošku magie. Co víc si přát ?
Mohu s klidem říct, že v této knize nebylo vůbec nic, co by mě jakkoli iritovalo. Téměř po každé kapitole jsem měl onen pocit "ještě jednu a pak už opravdu půjdu spát"
Je to první dílo od Ryana, které jsem přečetl, ale už teď se zařadil mezi mé oblíbené autory. Trochu se obávám toho, že další díly série mají klesající hodnocení, ale snad to tak zlé být nemůže, když to napsal stejný autor jako tenhle skvost.

Puddle
01.03.2024 2 z 5

Přečetl jsem prvních asi 110 stran a když koukám na zdejší hodnocení, musím si protřít oči. Ryan má poměrně plynulý styl, takže se to nečetlo špatně, ale jeho svět na mě nepůsobí úplně věrohodně a jak tady někdo psal, postavy dost působí ploše. Jakoby to psal někdo, kdo se teprve učí psát. Není to špatné, ale s The Name of the Wind či Ryiria Revelations se to rovnat nemůže.

renda5135
26.02.2024

Krásná fantasy... Spisovatel má smysl pro dobré příběhy. Avšak tahle kniha má jednu mouchu. Je ve Sjednoceném království nějaká vzdálenost? Vždy se mi zdálo, že Vélinovi stačilo jen udělat krok a ocitá se někde jinde.

Iva095
08.02.2024 5 z 5

Super fantasy příběh, který rozhodně stojí za přečtení a já se těším na pokračování.

Fifineek
03.02.2024 5 z 5

„Chytrý nepřítel vyhledává stíny a zůstává zticha.“

Příběh o chlapci, kterého otec po smrti jeho matky odvedl před brány Šestého řádu, kde se společně s dalšími chlapci učí jak bojovat, přežít a být správným služebníkem Víry. Vélin během svého výcviku získává, i ztrácí, přátele, dozvídá se taje o rodinné minulosti, zjišťuje, že je součástí plánů těch nejvyšších v království a taky to, že má dar, o kterém by se neměl nikdo jiný dozvědět.

K Písni krve mám velice blízký vztah. Poprvé jsem ji četl v roce 2017 a od té doby ji řadím mezi mé úplně nejoblíbenější knihy, které mě (snad) nikdy neomrzí. Svět, postavy, děj, zápletka i lineární vypravování protkané zápisky císařského kronikáře mě opět úplně pohltily a jednotlivé kapitoly jsem doslova hltal a nemohl se jich nabažit.
Jsem opravdu rád, že jde o trilogii, takže na mě další dva díly ještě čekají a už teď jsem na ně natěšený jak malý kluk na Vánoce!

Elapheg
02.02.2024 5 z 5

Moje první kniha od Anthonyho Ryana ze série: Stín krkavce, první kniha: Píseň krve a bylo to moc příjemné i obohacující setkání. S fantasy má tato kniha málo společného. Je to spíše historicko dobrodružná kniha s mírným fantasy nádechem, dobrodružný příběh Vélina Al Sorny, kterému zemřela matka a v deseti letech ho jeho otec předá Šestému řádu. Od tohoto okamžiku sledujeme vývoj postavy Vélina Al Sorny a jeho bratří, kdy pravidla kláštěra jsou pro všechny adepty velmí přísná. Člen Šestého řádu slouží a zabíjí pro Víru. Pozor tento druh víry nemá nic společného s Křesťanstvím. Tomuto údobí ještě předchází. Vyprávění je zde v této knize jen z pohledu Vélina, ale je to velmi zajímavý příběh, který graduje už od první stránky. Já měl místy dojem, že čtu velmi kvalitní historicko dobrodružný román. Vélina a jeho bratry si nelze neoblíbit, hlavně jsou zde popsány typy výcviku, které musí každý bratr Šestého řádu splnit, pak, pokud přežije tyto zkoušky, slouží v Šestém řádu jako válečník. Vélin ale už od mládí vládne jednou tajemnou vlastností, která mu bude v budoucnu velmi užitečná, a o které se v průběhu knihy i mnohé dozví. Vélin se také v této knize dozvídá více o svém otci a matce. No bylo to velmi luxusní počteníčko a váhám, jestli se hned zítra nepustím do dalšího dílu, jestli ne zítra, tak velmi brzy. Na tuto sérii jsem narazil zcela náhodou, zaujala mě obálka, pak anotace a nakonec jsem se pustil do první série. Existuje totiž i druhá série: Čepel krkavce, která má dva díly a navazuje na Stín krkavce. Těžké zkoušky adeptů řádu, těžké zkoušky, které ne každý adept přežije, anebo nesplní její nároky. Život bojovníku v řádu, po složených zkouškách ( jen někteří nejschopnější ) a těžká služba a bitvy za Šestý řád a nakonec i za krále Januse Sjednoceného království, to byla pro mne velmi kvalitní četba. První díl je otevřený, mnohá tajemna objasňuje, ale ne všechna, a dost z nich by měly být objasněny v druhém díle, na který se těším. Kdo vytrvá do konce, tomu budou zodpovězeny některé dotazy, která kniha od začátku na hlavní hrdiny klade. Velká spokojenost, pět hvězd a doporučení čtenářům spíše historicko dobružných románů z prvky fantasy jen mírně. Budu se těšit na další setkání s autorem a děkuji všem knižním přátelům, protože od někoho jsem na tuto sérii náhodou narazil. Velké díky.

evilunicorn
22.01.2024 4 z 5

Ano je to výborná fantasy a ano určitě stojí za přečtení. Nicméně z mého osobního pohledu tomu přece jen něco do dokonalosti chybí. Možná je to mnou, neboť neholduji úplně takovým těm "učnovským fantasy" typu univerzit, řádů, škol.. Druhá výtka směřuje k jakési plytkosti všech postav,ze kterých vyniká snad jen Vélin a král Janus.. Zajímavě rozehraný příběh, uvidíme co přijde dál..

gambinka87
27.11.2023 4 z 5

Zdlouhavá kniha mi nějaký ten pátek zabrala, kvůli každodenním povinnostem jsem tomu nemohla dávat 100 procent. Po knize jsem sáhla po náhodném "přečtení" audioknihy 4.dílu. Zajímalo mne, co tomu předcházelo a nezklamalo mne to. Líbí se mi Ryanuv styl, přestože některé pasáže mne moc nezaujaly, popisy bitev nejsou úplně moje, raději mám ty fantasy aspekty, a tak bych ocenila více písně krve, sedmého řádu apod.

Pafka643
25.11.2023 4 z 5

Bomba
Nesrovnatelné v porovnání s Anthonyho novější trilogií o dracích. Píseň Krve je sice fantasy, ale oproti Draconis Memories se drží víc při zemi. Sedl mi styl vyprávění, kdy jsme celý příběh sledovali z úhlu jedné postavy (Vélina Al Sorny). Oblíbil jsem si i charaktery a vztahy, které mezi nimi vládly. Super bylo i nenásilné, pozvolné splétání fantasy prvků do světa blízkého našemu středověku. Styl psaní byl poutavý a bavila mě každá jedna kapitola. Ačkoli je to první díl větší ságy, autor do knihy dokázal vměstnat uspokojivý konec s náznakem pokračování. Druhý díl se tak nestává povinností, což je velké plus.

Píseň Krve je za mě fajn odpočinková četba. Myslím, že se někdy v budoucnu pustím i do pokračování.

mila2411
09.11.2023 3 z 5

Šel jsem do toho, že to zkusím a když mě to opravdu HODNĚ nadchne tak se pustím do další ságy na mnoho týdnů čtení. Nebylo to špatné, ale u prvního dílu s díky končím.

Kate3003
17.10.2023 3 z 5

Vlastně si pořád nejsem zcela jistá jak knihu hodnotit i když jsem si od přečtení nechala nějaký odstup tak nějak pořád tápu. Jako celek byla kniha opravdu velmi zajímavá, ale bylo v ní dost nezáživných částí a opakujících se částí. Na druhou stranu vzhledem k povaze knihy nevím jestli je to úplně něco co příběhu můžu vytýkat.
Autor vytvořil velmi zajímavý svět i když některé části moc dobře nepředstavil. Celou dobu všichni mluví o víře, ale autor neobjasní o jakou víru se jedná a jaká jsou její pravidla. Ano pár jich naservírováno dostaneme, ale spíš jen díky tomu, že je někdo porušil.
Celkově příběh spíše klouže po povrchu jednotlivých skutečností jako je výcvik bratrů nebo celkové fungování světa. Hodně se točíme v kruhu bojů a řešení řekla bych jistých morálních dilemat kterými si hlavní hrdina prochází. Vše doplňuje "Píseň krve" o které se postupně dozvídáme nějaké informace.
Děj jako takový je trošku na houpačce některé části jsou velmi poutavé, ale jiné jsou trošku nudnější a brzdí gradaci příběhu. Jako celek bych hodnotila knihu kladně a série určitě stojí za přečtění, ale ocenila bych více detailů a méně opakujicích se popisů dnů v řádu a boju.

SadUnicorn
08.10.2023 5 z 5

Jak dlouho ležela tahle skvělá kniha bratrovi v knihovně, aniž bych o ní měla tušení? Výborné fantasy. Děj rychle ubíhá, moc mě mrzí, že se kniha více a déle nezabývá výcvikem bratrů šestého řádu, protože léta zde strávená mě neskutečně bavila. Je nutné se orientovat v poměrně velkém množství postav, začínají politické intriky a také skoky v čase. Trošku mě mrzí, že některé postavy jsou dost černobílé a jsou tu ty osudové lásky a podobné klišé, ale jinak mě to celou dobu dost bavilo. Těším se na další díl.

apq
07.10.2023 5 z 5

Knihu mám přečtenou už potřetí a stále jsem nadšená. Neuvěřitelně propracovaný děj.

veronika0131
06.10.2023 5 z 5

První půlka knihy mě bavila asi víc, život Velina a jeho přátel v řádu, jejich výcvik a mistři mě strašně bavili. Druhá půlka už byla hodně o válce, hodně bojů a popisu válčení mě zkrátka nebralo tolik, ale vůbec to neshodilo hodnocení celé knihy. Na konci to bylo hodně napínavé a těším se na další díl.

Jipe01
03.10.2023 5 z 5

V první knize je příběh Vélina dlouze rozvyprávěný,ale ne nudně. Celý jeho výcvik,první výpravy,učení ,,písně krve" a větší bitva. Vyprávění jsem věřil a hravě jsem se vžil a věřím že to byl jen malý,ale přesto skvělý začátek dlouhého příběhu. Těším se na další knihu.

Las_T
22.09.2023 2 z 5

Možná čtivá, ale příšerně černobílá fantasy kniha. Nechápu jak někdo může takovéhle dílo označit jako "svěží vítr v high fantasy". Proboha vždyť to high fantasy nevidělo ani z vlaku. Vélin bojuje ve jménu nějaké víry, ale člověk ani netuší o jakého Boha jde, postrádá to nějaký hlubší pohled do katechismu dané víry, jediné co se nám dostane je vysvětlení, že církev má šest řádů a každý sídlí v nějakém klášteru (nejspíš spolu všechny sousedí?). Rozhodně ale nejsem zbytečně rýpavý, v podstatě každý popisný aspekt té knihy je hrozně ochuzený, ať si říká kdo chce co chce tohle je lazy world building, což by mi nevadilo kdyby se to přirovnávalo k hrdinným fantasy románům z přelomu 80. a 90. let a neoznačovalo za nástupce A Song of Ice and Fire. Vélin mě neskutečně vytáčel, postava která ÚPLNĚ každý problém řeší násilím snad ani nemůže být čtenáři sympatická ne?