Stín Kilimandžára

Stín Kilimandžára https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42097/bmid_stin-kilimandzara-glL-42097.jpg 5 3 3

Pěšky východní Afrikou. Velmi zajímavý literární cestopis s pěknými fotografiemi. 1. vydání. Horolezec a dobrodruh Rick Ridgeway se rozhodl společně se svými přáteli podniknout pěší výpravu po východní Africe, aby cestovatelé byli v co největším kontaktu s africkou přírodou. Ve své knize přibližuje nejen dobrodružtví, která je na cestě potkala, ale zamýšlí se nad stavem Národních parků Tsavo a seznamuje nás s řadou osobností, které se starají o záchranu afrických zvířat, především slonů.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Shadow of Kilimanjaro , 1996


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
08.09.2023 5 z 5

Sloni, kam se podíváš. Dokud je člověk skoro nevyhubí.
Indové, kam se podíváš, dokud je nesežerou lvi (vis. zmínka o skutečných událostech, z nichž vznikl film "Lovci lvů."
Původní kmeny, kam se podíváš, dokud... a tak dále.

Zkrátka národní park Tsavo, kde se už odpradávna mísí osudy člověčí a zvířecí, je i na to, co se v něm za posledních xy desetiletí stalo, pořád zajímavý.
Komentář přede mnou to vystihuje dokonale.

endyamon
18.02.2016 5 z 5

V stínu Kilimandžára právom patrí k (imho) najlepším cestopisom.
Skutočná hodnota knihy netkvie v samotnom zaujímavom popise 500 km pešieho safari z vrcholu Kilimandžára k Indickému oceánu (ktorý by sotva vydal na tretinu knihy).
Tá sa skrýva v neraz krvavej histórií národného parku Tsavo od jeho založenia, popísanej cez príbeh rodiny Woodleyovcov a ďalších osobností, ktoré mali vplyv na formovanie parku až do dnešných dní – detailne hlboká sonda do života v africkej divočine.
Autor zoznamuje čitateľa s pôsobením KWS (Kenya Wildlife Service), pôvodných kmeňov (napr. Walingulovia), či pytliakov na rovnováhu fauny v Tsavo. Kladie otázku, ktorý zo spôsobov riadenia parku štátom historicky pomohol a ktorý ublížil (pytliacky odstrel slonov až na pokraj vyhynutia, následná ochrana vedúca k premnoženiu a zase späť ku riadenému odstrelu, atď.).
V kľúčových pasážach filozoficky premýšľa, kde je miesto človeka v rámci prírody a čo človek potrebuje, aby s prírodou splynul a rezonoval..

Poznámka na okraj: niektoré dobové čiernobiele fotky majú neskutočné genius loci.


nightlybird
30.11.-0001

Ve stínu Kilimandžára zařadil NY Times mezi 10 nejlepších cestopisů roku 1998. Dobrák, který knihu zařadil zde, ji nejenže nečetl, ale ani nedržel v ruce. Hlavně že "utrhl" pár bodíků, však on to za něj nějaký moula dodělá tak, aby to mělo jakous takous informační hodnotu.

Štítky knihy

Afrika cestopisné příběhy sloni horolezci Kilimandžáro

Autorovy další knížky

Rick Ridgeway
americká, 1949
2000  100%Stín Kilimandžára
2002  85%Pod jiným nebem

Kniha Stín Kilimandžára je v

Přečtených8x
Knihotéce9x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x