Stíhač nad Finskem

Stíhač nad Finskem https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75679/bmid_stihac-nad-finskem-c1V-75679.jpg 5 16 2

Eino Antero Luukkanen se stal třetím nejúspěšnějším finským stíhačem za 2. světové války. Toto jsou jeho vzpomínky od začátků u letectva a jeho prvního sóla, přes službu u námořní peruti až po poslední sestřel, kterého dosáhl v létě roku 1944. Celkem dosáhl 58 vítězství, další 2 mu byly uznány Rusy po válce, dále sestřelil 2 balóny a velké množství nepřátelských letadel poškodil. Již ve druhé kapitole se dostává k popisu bojových operací na frontě, ale v knize naleznete též vyprávění o boji s počasím, létání při teplotě -40o C apod. Kniha obsahuje 60 černobílých fotografií letadel finských i strojů protivníka, barevné kresby letounů, na nichž Luukkanen létal, a dvě mapy oblasti bojů. Dále kniha obsahuje tabulku Luukkanenových sestřelů (včetně identifikace mnoha protivníků), srovnávací tabulku finských hodností, přehled nejúspěšnějších finských stíhačů atd. Díky tomu všemu by se mohla stát čtivým průvodcem historií finského stíhacího letectva v letech 1939 až 1945.... celý text

Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Revi
Originální název:

Hävittäjälentäjänä kahdessa sodassa , 1955


více info...

Přidat komentář

Tclaw
23.11.2020 5 z 5

Tato kniha je přesně taková, jakou jsem si představoval. Vylíčení bojů, zázemí a sem tam zmínka volnočasových aktivit. Naopak tu úplně chybí nějaké vyjádření politického myšlení či autorova soukromého života (pouze jednou větou se dozvíme něco hlubšího o něm). Zejména absence té politické stránky je ale pro knihu dobře. V případě Finska si nejsem jist, jak jeho spojenectví s Německem brát - na jednu stranu spojenectví s čistým zlem, na druhé boj o holé přežití proti sovětům. Tak jako tak, lepší že se kniha zabývá "jen" životem stíhacího pilota.

Sohei
21.09.2018 5 z 5

Po dlouhých obstrukcích se mi podařilo sehnat tuto knihu. Moc jsem se na ní těšil, neboť o dané problematice nebylo v Česku vydáno mnoho. Knihu jsem přečetl 3x za půl roku a nečekám, že by to bylo naposledy, co jsem tuto knihu četl. Fantastická kniha vypovídající o boji finského Davida s ruským Goliášem a skvělá sonda do životů několika finských pilotů, kteří stojí proti mnohonásobné přesile. Poněkud postrádám klasický "pilotní" smysl pro humor, nicméně kniha je psána v typické finské mentalitě. Současně velice oceňuji, že kniha je psána z pohledu člověka, co v Zimní válce opravdu bojoval a nikoliv od historika, který danou dobu zkoumá zpětně. Tato kniha je nezbytností pro každého člověka, který se o finskou válku zajímá.


Štítky knihy

Finsko vojenští letci stíhací letouny letecké bitvy piloti zimní válka (1939-1940) stíhací esa

Autorovy knížky

Eino Antero Luukkanen
finská, 1909 - 1964
2000  90%Stíhač nad Finskem

Kniha Stíhač nad Finskem je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce28x
Chystám se číst11x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x