Stihač

Stihač https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124631/stihac-124631.jpg 3 7 1

"Za Velké vlastenecké války zničili piloti gardového leteckého pluku, který byl vyznamenán za svou činnost řády a u něhož jsem sloužil, více než tisíc německých letounů. Ve válečném deníku je zapsán i můj skrovný přínos: padesát devět sestřelů, okolo šesti set bojových letů. Bili jsme se s fašistickými vzdušnými eskadrami nad Kišiněvem a severním Kavkazem, nad Rostovem a Krymem, nad Dněprem a Vislou, nad Odrou i nad Berlínem." Pokryškin, trojnásobný hrdina Sovětského svazu, literárně zpracoval nejzajímavější části svého deníku a podává je v této knížce.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Válečné , Biografie a memoáry

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Kryjla istrebitejla


více info...

Přidat komentář

AdmiralPata
22.07.2021 1 z 5

Čekal jsem že se v knize s ohledem na datum vydání bude v určité míře objevovat propaganda,ale že více jak polovina (spíše 75%) celé knihy bude o morální nadřazenosti sovětských dělnických letců nad zbytkem světa,skvělostí Strany a velebení všemocného soudruha Stalina jsem nečekal.O životě pilotů a leteckých soubojích nad východní frontou se de facto nic nedozvíme.Kamkoliv sovětský pilot přiletěl,tam vymlátil celou oblohu a v klidu se vrátil domů.

Celá kniha by se dala jednoduše shrnout v několika bodech:

1. Hrstka sovětských pilotů už od prvních dnů války dokázala sestřelovat piloty Luftwaffe po stovkách,a to hlavně díky své morální nadřazenosti nad barbarskými a primitivními Němci.Po celou válku pak tito piloti měli nad letci osy naprostou vzdušnou převahu.

2. Němečtí konstruktéři za celou válku nepřišli s jediným převratným typem nového letounu,zatímco Sověti chrlili jednu výjimečnou konstrukci za druhou.

3. Sovětská letadla technicky převyšovala cokoliv,co v tu dobu létalo u jiných států,ať už Luftwaffe či USAF.O tom,že sám Pokryškin většinu války létal na americké stíhačce se taktně mlčí.

4. Západní letectva (hlavně tedy RAF a Francie) nebyli rovnocennými soupeři pro Luftwaffe,proto v soubojích s nimi Němci nemohli nasbírat cenné bojové zkušenosti a během soubojů na východní frontě ani za nic nedosahovali kvalit Sovětů.

5.Němečtí letci často utíkali z boje,jen co se na obzoru objevila Sovětská letadla