Stezky po krajině Josefa Suka

Stezky po krajině Josefa Suka https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 5 1 1

Malá sukovská monografická publikace vydaná ke 130. výročí narození významného českého hudebního skladatele, pedagoga a člena Českého kvarteta Josefa Suka.

Přidat komentář

milamarus
22.01.2023 5 z 5

První stránky, to je stručnější verze podstatně starší monografie Josef Suk od Jana Miroslava Květa (1887-1961), kterou jsem četla v polovině týdne. Napsala je muzikoložka Mgr. Ludmila Peřinová, Ph.D. Pak několik černobílých fotografií a odpovědi na otázku Co pro vás znamená Josef Suk?..... Je tu rovněž časová osa, z níž pohodlně odvodíte, že se Josef Suk narodil ještě dřív než byl vynalezen telefon, nebo že ve stejném roce, co zemřel spisovatel Franz Kafka, se Josef Suk stal rektorem Mistrovské školy pražské konzervatoře. Též moc pěkné! // Dál má slovo Max Brod a po něm Josef Suk sám je tu dopis ze dne 25.5.1921, který psal příteli Otakaru Šourkovidalší černobílé fotografie a dvě kresby Hugo Boettingera (1880-1934). a na str. 24-25 několik humorných příhod (perliček). Jednu hned opisuji a sešítku dávám pět hvězdiček. // Povedené.

----------------------------------
Po koncertě spěchal, aby společně s Ládíčkem (Zelenkou) stihl rychlík do Prahy. Rozjaření úspěchem, vřítili se do kupé, kde seděl venkovsky oblečený muž. Jakmile zahlédl muzikanty, oslovil je: ,,Tak co, kde to váleli?" Suk pohotově odpověděl: ,,V Benešově Na Koruně."
,,A že jsem tak smělej, já jsem hostinskej a rád bych věděl, kolik jim tam kolega platil." Načež Suk po kratším rozmyšlení: ,,Dostali jsem každý 10 korun za hodinu, večeři a pivo, kolik kdo vypil."
,,To teda ale nejste moc laciný."
,,Vždyť my ale podle toho taky slušně hrajem."