V přímém ohrožení

V přímém ohrožení https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431694/mid_v-primem-ohrozeni-ezD-431694.jpg 4 28 14

Steven Dunbar série

< 12. díl

Když se Steven Dunbar pustí do vyšetřování vraždy dvou lékařů, netuší, jaká je mezi nimi spojitost. Spolupráce s Interpolem odhalí další oběti zabité stejným způsobem. Vše nasvědčuje tomu, že podezřelé zbohatnutí jistých lidí je spojeno s bojem proti smrtícímu viru, a Steven musí zasáhnout dřív, než se v ohrožení ocitnou další životy, včetně toho jeho.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Horory

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Miasma , 2019


více info...

jaroiva
jaroiva
26.07.2022 4 z 5

Už jsem od autora četla lepší a hlavně napínavější knížky, ale u téhle jsem místy zapomínala, že jde o beletrii. A nakonec i chápu, proč se tak lehce šíří jakékoli konspirační teorie. Tomuhle bych i věřila. Kombinace fikce a reálných informací tu působí poměrně znepokojivě.
Jen jednou tam byla taková akce, že už by snad i agent 007 musel být mrtvý. Nevím, proč by padouch měl váhat vystřelit. To jsem asi nepochopila, ale chápu, že si nemůže autor nechat zabít hlavního vyšetřovatele série, pokud se nejedná už o poslední díl.
Poslouchala jsem audioverzi a konec jsem si musela pustit dvakrát, abych pochopila, že mi nechybí nějaký soubor v přehrávači. Ale když jsem se nad tím zamyslela, nebylo asi potřeba už nic dodávat. Věci se vysvětlily postupně.

Stanas513
Stanas513
07.06.2021 5 z 5

Ken McClure je prostě můj TOP spisovatel. A navíc docela aktuální téma...


harena
harena
11.05.2021 4 z 5

Zpočátku pomalé tempo, ale už od poloviny příběh dostává spád, roste napětí, protože do špičkových světových humanitárních organizací nějak prorostly zločinecké struktury a zdá se, že je jen na Dunbarovi, aby proti nim bojoval. Ken McClure je můj oblíbený spisovatel, jeho lékařské detektivky mě baví, ale tady mi závěr přišel moc useknutý. Zajímavá je na konci autorova poznámka, že se sice jedná o fiktivní příběh, ale při jeho psaní jsou využita některá fakta o epidemiích v Kongu.

RonnieSmithx
RonnieSmithx
12.04.2021 3 z 5

Člověk si nemůže vybrat lepší čas k přečtení knížky o epidemii než v pandemii. Dobře, teď už ale vážně. Tohle je moje první knížka od autora a bylo to milé překvapení. Nedělalo mi problém se začít, to právě naopak. Knížka se mi četla hezky, svižně a i když tyhle všechny odborné termíny jdou mimo mě, tak jsem si čtení docela užila. Dávám sice přednost klasickým detektivkám, ale tohle bylo pro mě příjemné zpestření a já mám pocit, že jsem zase o něco chytřejší. :)

Hella
Hella
25.01.2021 2 z 5

Že by mě snad někdy mohl nebavit a nezaujmout jakýkoliv román McClura, jsem ještě před pár dny kategoricky vylučovala. Jenže dnes, po třech dnech a 90 stranách trápení se, knihu definitivně odkládám. Nezajímavé, nemá to drajv, je mi to vážně úplně fuk.

čef
čef
14.01.2021 5 z 5

V dnešní covid době číst takovýto román je skoro masochismus. Autor nám úplně překazil radost z očkování, bůhvíco nám tam do toho nastrkají., takže prosím nečtěte ti, kteří věří v různé konspirativní teorie. Literárně je kniha opět výborná, tak jak se mi vždy tato série líbí a trocha teorie z oblasti epidemiologie taky nezaškodí.

L.Helena
L.Helena
24.11.2020 2 z 5

Celou dobu jsem se vůbec nemohla začíst. Na to, o jak závažné téma se jedná, tak kniha nemá vůbec spád, celá je taková bez napětí, prostě nemělo to „šťávu“. V anotaci je, že Steven Dunbar se pustí do vyšetřování…, ale vlastně žádné vyšetřování neprobíhá. Informace se k němu dostávají víceméně zprostředkovaně a pořád je to jen samé teoretizování, úvahy, a když se asi po sto padesáti stranách konečně sem tam objeví nějaká dramatická scéna, tak se to odbude během jedné maximálně dvou stran. Linie v Kongu by taky mohla být trochu barvitější. Žádné vykreslení prostředí ani charakteru postav, přitom právě ty postavy v Kongu byly pro příběh docela důležité.
Námět dobrý, ale provedení se mi nelíbilo.

Lily101
Lily101
19.11.2020 5 z 5

Prvních cca 55 stran bylo náročných na začtení, avšak kdo to nevzdal, ten si následně knížku užil a nelitoval. Kniha pojednává o ebole, což je vzhledem k aktuální situaci (Covid-19) zajímavé, byť to spolu má společného méně, než bychom asi očekávali, protože jde víceméně o to kolem.

Od knihy jsem se nemohla (po té cca 55 straně) odtrhnout a napjatě jsem čekala závěr. Ten mě tedy trochu zklamal (přišel mi moc naddimenzovaný), avšak je na volbě autora, jak knihu zakončí, což respektuji, nicméně možná bych uvažovala o -1/4 hvězdičky (tedy na 4 a 3/4), což stejně nejde. Vzhledem k poznámce autora úplně na konci knihy bych udělila hvězdičku navíc (tedy šestou), kdyby to šlo, neb napsat knihu s reálným podkladem muselo být náročné (hl. kvůli nejen nastudování dané problematiky, ale autentickému nastínění času a prostoru v knize).

P.S.- V Kongu jsem nikdy nebyla, avšak text v tomto ohledu zněl věrohodně.

bagel
bagel
20.09.2020 3 z 5

Škoda, že pořádná zápletka se objevila až na straně 130. Pak děj nabral spád, ale celkově hodnotím průměrně.

muchomurka
muchomurka
11.07.2020 4 z 5

Knížka byla i přes celkem dlouhý a pomalý rozjezd napínavá. Ke konci to byl McClure jak si ho pamatuji z předchozích knih. Ale nějak to celosvětové spiknutí mě nebavilo. Radši jsem měla příběhy, které Steven řešil např. v rámci jedné nemocnice. Tady se mi na Stevenovi nelíbilo, že když s Tally řešil situaci v Kongu, tak mu stačilo vysvětlení, že je to souhra náhod. Přece s jeho myšlením (které jeho šéf zrovna v této knize tak vychvaloval, jaký má Steven mozek) by ho měly ty nesrovnalosti zaujmout a znepokojit. A ten závěr - bylo fajn, že Tally se tak rychle dostala ze země, ale bylo mi líto ostatních dobrovolníků, kteří nemají takové známosti a v zemi museli čekat, než pojedou domů.

VasnivaCtenarka
VasnivaCtenarka
31.05.2020 4 z 5

Kniha četla jedna báseň. Oči plynuly po písmenkách a příběh se vám ladně dostával pod kůži. Hezky pomaloučku, polehoučku si vás autor dokázal získat na vlastní stranu.
Hlavní postavy byly opravdu velmi sympatické.
Co mne na knize bavilo nejvíce bylo to samotné prostředí. To, jak Steven přicházel věcem na kloub. Jak jeho mozkové závity dokázaly krásně pospojovat fakta a my tak máme krásnou příležitost pomalu přicházet věci na kloub.

Protože miluji cestování, tak jsem velmi ocenila i to, že se děj částečně odehrává v Africe. Mám ráda nové prostředí a Kongo je krásná, i když velmi chudá země. Líbilo se mi nahlédnout alespoň částečně do této kultury.

Velmi příjemné na samotném příběhu bylo i to, že i když se jedná o fiktivní zápletku, byla zasazena do skutečnosti. Kongo skutečně bojovalo několikrát s epidemiemi eboly. A informace, které o tomto tématu v knize získáváme, jsou reálné.

Co se tempa knihy týče, nečekejte nic extrémního. Není to thriller, je to příjemná detektivka, která si své tempo s sebou nese od samotného začátku do konce. Ale nudit se rozhodně nebudete. To ani omylem. V příběhu se pořád něco děje. Ale vše je popsáno tak mile, tak nenásilně. A i když tam lidé umírají, není to nepříjemně popsané jako třeba v jiných, velmi detailních knihách.

Tím, že je autor sám vědec a lékař dodává knize na uvěřitelnosti. Dokonce bych i uvěřila, že i samotná zápletka se může klidně stát – co by ne? Opravdu nám pan spisovatel podával všechno velmi pěkně.

Postavy byly sympatické díky dialogům, které mezi sebou vedly. Díky tomu jste pochopili velmi dobře jejich charaktery. Autora však musím pochválit nejen pro jeho popis osob a děje samotného, ale především za jeho znalosti, které dávaly příběhu šťávu.

Kapitoly v knize byly poměrně krátké, tak to dávalo člověku pocit, že čte poměrně rychle. Ale i kdyby tam ty kapitoly nebyly – četlo se to tak dobře, že byste si na ně ani nevzpomněli.

Přemýšlela jsem, co bych knize mohla vytknout, ale na nic jsem nepřišla. Možná snad jen, že děj byl trošku předvídatelný, ale to mi nijak nevadilo, protože jsem hltala myšlenkové pochody Stevena a vše si s ním dávala hezky dohromady.

Pro mne tohle byla příjemně strávená chvíle s oddychovou detektivkou. A jestli bych knihu doporučila?! Samozřejmě ano! Všem, kdo mají rádi detektivky, kdo má rád vědu, kdo se chce při čtení taky něco dozvědět a prostě se jednoduše pobavit. Tahle kniha vás určitě nezklame.

brectanka
brectanka
07.05.2020

Začátak knihy byl poněkud zdlouhavý, ale od poloviny knihy jsem ji dočetla jedním dechem za pár hodin. Klasický McClure - napětí, zneužití lékařské vědy, vraždy. A bohužel z dnešního pohledu se zdá příběh víc reálný, než spisovatel původně nejspíš zamýšlel.

Martiiiik
Martiiiik
08.03.2020 5 z 5

Tohle byl můj oblíbený Ken McClure jak se patří :-) dva roky čekání stálo za to :-) mělo to všechno, významný medicínský problém, vyprávění, které nepustí, napětí, trochu strachu a pochybností.. a jako obvykle člověka donutí přemýšlet.. ačkoliv je příběh fiktivní, rozhodně není do budoucna nerealizovatelný.. prostě Ken je mistr svého umění a už se moc těším na další knihu :-)

biki
biki
17.02.2020 4 z 5

Nutno přiznat, že první polovinou knihy jsem se prokousávala několik dní. Přestože se zde objevila řada faktů a událostí, jejichž význam se ozřejmil v dalších částech knihy, děj zde neměl spád a působil až nudně. Druhá polovina knihy je už podstatně akčnější a tím pádem i čtivější - Stevenovi se konečně daří nacházet souvislosti událostí z oné první části knihy, za což si vyslouží několik útoků ze strany protivníků. Jeho partnerka Tally také přidá pár drobných faktů přímo z klíčové oblasti. Výsledkem je pak odhalení rozsáhlého a velmi rafinovaného plánu, v němž jde, jak jinak, o opravdu hodně velké peníze. A jakou roli v tom hraje virus Ebola či Marburg, pokročilé biotechnologie či třeba elektromobily, to se dozvíte v knize.
Jako vedlejší bonus je možnost se aspoň okrajově seznámit s metodikou práce v méně civilizovaných oblastech postižených epidemiemi, a také s obtížemi, s nimiž se vesměs dobrovolní pracovníci v těchto částech světa setkávají - od zarputilého odporu místního obyvatelstva (a že k tomu může mít řadu dobrých důvodů) po naprostý nezájem ze strany příslušných vlád. Také různé ozbrojené skupiny a bojůvky či kmenová nenávist situaci nijak neulehčují.
(pozn. - a s jakými potížemi se zdravotníci potýkají v oblastech civilizovaných, to teď můžeme sledovat z první řady)
V celé knize však na mě nedobře působil místy až amatérský literární styl podobě jako v knize předchozí, který se dost odlišoval od autorových starších knih a zhoršil celkový dojem z knihy. Nemohu si pomoci, ale mám dojem, že značnou roli zde sehrál překlad. Proto tedy jen 4*.

Autorovy další knížky

Ken McClure (p)
skotská, 1942
2006  83%Dárce
2003  84%Chameleon
2007  87%Kovadlina
1994  84%Krize
2004  87%Havraní oko

Kniha V přímém ohrožení je v

Právě čtených3x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce47x
Chystám se číst22x
Chci si koupit10x