Štěstí pro začátečníky

Štěstí pro začátečníky https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418596/bmid_stesti-pro-zacatecniky-DJz-418596.jpg 4 111 25

Helen Carpenterová má třicet dva let a je dvanáct měsíců rozvedená. Za sebou má bezdětné manželství s alkoholikem, před sebou prázdno. Ví, že by měla ve svém životě něco zásadního změnit – přestat být spolehlivou šedou myškou, podniknout nějaké dobrodružství, udělat něco nečekaného. Nechá se proto umluvit mladším bratrem a zapíše se na kurz přežití v divoké přírodě Wyomingu. Už při odjezdu tuší, že to nejspíše bude naprostá katastrofa. A nemýlí se: musí čelit náletům hord komárů, sněhové bouři a především společnosti o dekádu mladších lidí, kteří ji považují za absolutně neschopnou a trapnou osobu. A jako by toho nebylo málo, doprovází ji nejlepší kamarád jejího praštěného bratra, který ji připravuje o poslední špetky duševního klidu. Přesto všechno Helen cítí, že se v ní cosi mění. Lidé, kteří jí od samého začátku ukrutně lezli na nervy, pro ni začínají být zdrojem poznání. Díky nim se naučí, jak si stát pevně za svým. Pozná, že z ochromujícího strachu se rodí odvaha. A především pochopí, že člověk se někdy musí úplně ztratit, aby mohl doufat, že se nakonec najde.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Domino
Originální název:

Happiness for Beginners


více info...

Přidat komentář

essene
30.12.2023 3 z 5

Pohodovka a pěkné i filmové zpracování

Ivana09
06.09.2023 4 z 5

Napřed jsem viděla film, plno věcí mi nebylo jasných, tak jsem přečetla knížku. Ve filmu Helen vypadá na 40 a Jake na 30, v knize mají 32 a 22, u nich mi ten věkový rozdíl zas tak nevadí.

Teď ke knize... první čtvrtina byla otravná, vyloženě část, jak Jake jede s Helen autem. Bylo to nekonečné a přála jsem si, ať to už je za mnou (díky bohu ve filmu to není). Jake se tam choval jak malé dítě.
Další část, jak byli v divočině Jake dospěl a celkem si mě naklonil. Obdivuju Helen, že se pustila na takovou trasu a že se nezhroutila z těch věcných poznámek. To bych osobně nedala. Škoda že tam nebylo trošku více drama (myslím záchrany Helen Jakem třeba) a romantiky, mezi hlavními postavami.
Kniha je oddychová, pro mě příběh originální, přečteno za 2 dny.
Jestli tady jdete po filmu jak já, tak v knize je toho více vysvětleno. Třeba jak ve filmu byla poslední scéna na party, tak tady to ještě pokračuje a je vysvětleno proč, jak atd.
A jestli se chcete po knížce podívat na film, taky není špatný a herec Jakea je sympaťák. Film je taky takový oddechový. Přijde mi s knížkou tak na stejno, samozřejmě v knížce je toho vždycky víc, ale i tak. Doporučuji film


Majulle
30.05.2023 4 z 5

Pohodové čtení, nenadchne ani neurazí :)

Olga8480
10.05.2022 4 z 5

Příjemné čtení a hlavně příběh vás zaujme. Kdo by si vybral pro změnu života zrovna kurz přežití v divočině. Hlavní hrdinka Helen ano a to ani netuší, že díky Jackovi to nebude jediná změna která ji čeká.

sporran
20.12.2021 3 z 5

Knihu bych si normálně nepůjčila, ale doputovala ke mně v knihovně jako "knížka naslepo". Je to taková knížka, která vcelku neublíží, ale není nijak zásadní. Trochu něco jako zmiňuje paní pode mnou. Zajímavá byla část, kdy hlavní hrdinka prožívá kurz přežití. Jinak příběh a celkové okolnosti takový, no prostě čajíček....

handulli
01.08.2021 2 z 5

Bohužel já půjdu proti proudu.
Anotace mě nalákala. Těšila jsem se na boj o přežití v drsné přírodě šmrncnutý trochou romantiky.
Bohužel mi nedošlo (a asi mělo), že je to spíše jakási snaha o zbeletrizovanou motivační knihu o sebezdokonalení, nalezení sebe sama apod.
Já ale na tento typ literatury nejsem, takže jestli měla tahle kniha mít nějaké poselství, tak se to u mě míjelo účinkem. No ... možná tak to, že se máme radovat i z maličkostí.
Hlavní hrdinka mi k srdci nepřirostla ... vlastně, kdybych měla být upřímná, tak mi většinu knihy lezla na nervy. Věděla jsem, že Helen je 32, ale netušila jsem, že Jake je o 10 let mladší. Nicméně se ti dva chovali jako kdyby jim bylo přesně naopak. Helen je neskutečně naivní a chová se nedospěle. A v některých pasážích, které nechci kvůli potenciálním budoucím čtenářům prozrazovat, mi přijde, že je snad v pubertě.
Už už jsem chtěla knížku odložit, ale jelikož má jen 278 str., rozhodla jsem se jí dát ještě šanci a aspoň si počkat na tu část, kde se dostanou do divočiny.
Naštěstí opravdu pobyt v divočině knížku trošku pozdvihne a těch 100 stran, kde jsem s hrdiny pomyslně překonávala jejich útrapy, mě vcelku bavilo.
Jenže pak se vrátí zpět do civilizace a ... já zase trpím a počítám kolik stran zbývá do konce.
Ale abych jen nehaněla: Byly tam i hezké momenty a některé pasáže byly vtipné.

Ano, tahle kniha byla v mém případě přešlap. Hrozně se mi líbí teze, že každá kniha má svého čtenáře. To je naprostá pravda, což tady dokazuje i poměrně vysoké hodnocení. Tahle kniha se prostě možná jen dostala k nesprávnému čtenáři.

narisa
18.06.2021 5 z 5

Opravdu pěkný příběh. Kniha se velice dobře četla. Jediné, co mi chybělo, bylo více Jakea. Ten byl opravdu skvělý. Myslím si, že Jake a Helenin bratr Duncan mohli dostat více prostoru. Knihu rozhodně doporučuji. Skvělé odpočinkové čtení

Nelička
15.06.2021 4 z 5

Bylo to docela fajn čtení. Hrozně se mi líbila slovní obratnost a humor hlavního hrdiny Jakea. Hned na začátku jsem s nim hodně nasmála. Jen jsem asi trochu očekávala víc toho dobrodrůža a divočiny. Podle anotace a celkově námětu knížky jsem měla pocit, že to bude víceméně hlavně o tom pobytu v horách.... škoda.. Nicméně i tak mě to fakt dost bavilo. Určitě to vnímám jako hodně svěží vítr mezi lehce čtivými romány..

Miro67
18.07.2020 4 z 5

Štěstí je víc o očekávání než o získání.
Romantický příběh se spoustou námětů k zastavení, vychutnání si přítomné chvilky, k přemýšlení o našich dalších krocích a hlavně k vděčnosti za to, co máme.

Ivuska.09
10.06.2020 5 z 5

Možná jsem sáhla ve správnou dobu po správné knize, ale po delší době je tohle román, kterému dám plný počet hvězdiček a nebudu mu nic vytýkat. I když bych pár věcí mohla, tak celkově se mi to prostě líbilo a nemohla jsem se od příběhu odtrhnout. Kurz přežití v divoké přírodě se ukázal jako výborný námět na knihu!

ladyka
29.05.2020

Autorčina kniha Jak ti zmizet ze života se mi velmi líbila, a tak jsem těšila na její další knihu. Bohužel ji ale odkládám po přečtení asi pětiny-vůbec mě nezaujala, hrdinka mi přišla nezajímavá a její mužský protějšek radši ani nehodnotím. A jako pár mi nesedli,bohužel. Možná by se děj rozjel,ale nějak mě přešla chuť...a to nemám ráda nedotčené knihy a těch, co jsem za život nedočetla,je vskutku jen pár. Snad kniha zaujme jiné čtenáře!

Mandlevest
23.05.2020 3 z 5

Milá knížka, kterou si jednou za čas potřebuje přečíst skoro každá žena. Velké emoce ve Vás nevzbudí, ale na druhou stranu si na ně ani nehraje. Knížka o tom, že když se zavřou jedny dveře, další se Vám otevřou, jen se nesmíte nechat odradit různými překážkami a předsudky a to Vaše štěstí si Vás po zásluze najde. Ve svém žánru Štěstí pro začátečníky určitě neurazí, ale autorčina kniha Jak ti zmizet ze života se mi líbila o fous více.

douchova11
13.05.2020 4 z 5

Hezký romantický příběh, žádné nesmyslné bláboly, ale opravdu věci ze života :-))) DOPORUČUJI i těm, kteří nejsou turisticky zdatní a pobyt v přírodě je moc neláká (stejně jako hlavní hrdinku)

laura
27.04.2020 3 z 5

Skvělý rozjezd. Oddechový příběh, od něhož čekáte právě to, co nakonec dostanete. Nic míň, ale ani nic víc. Některé situace mi připadaly lehce obehrané, ale to nic nemění na tom, že se to četlo dobře.

Vtipné, romantické, plné životních kotrmelců a chyb, kterých se dopouští každý z nás a nezáleží, kolik je nám let. Chybujeme, mýlíme se, trápíme se a nezřídka by jen stačilo si o tom, čemu nerozumíme, promluvit...

Konec jsem předpokládala, ale stejně mě pár věcí dokázalo vyvést z míry a rozbrečet...

Kniha o tom, že ke svému štěstí si každý musí najít cestu sám a nezáleží na tom, jak dlouhá ta cesta je, ale na tom, co všechno na ní lze najít...

Gabetka
04.02.2020 4 z 5

Nechala jsem se zlákat anotací a čekala jsem zážitky z tábora přežití v divočině, ale hned v úvodu mi bylo jasné, že to hlavním tématem asi nebude. Jde o oddechovou romantickou knížku, ve které jde především o přerod hlavní hrdinky a její víru v lásku. I když nedostála mému původnímu očekávání, tak mě kniha nezklamala, byla čtivá i vtipná a něco o tom přežívání v divočině jsme se také dozvěděli.

Joyce24
31.01.2020 4 z 5

Takový milý příběh. Chvílemi úsměvný, chvílemi smutný, chvílemi dojemný. Někdy je prostě potřeba, aby se člověk zastavil a podíval se okolo sebe novýma očima, zkusil něco nového, nepoznaného. A ejhle život najednou nabere úplně nový nečekaný směr.

pip11
26.01.2020 5 z 5

Krásný příběh, který jsem si opravdu skvěle užila.
Helen se po rozvodu rozhodne změnit svůj život a odjíždí na třítýdenní kurz přežití do lesů a hor Wyomingu. Při odjezdu ale zjistí, že na stejné místo jede i Jake, kamarád mladšího bratra. Vůbec se ji to nelíbí a to ještě ani netuší, co vše ji tento vpád do jejich plánů přinese. Helen a Jake byli vážně skvělí a sympatičtí, a já jim rozhodně moc fandila. Těším se, až si jejich příběh přečtu znovu.

broskev28
19.01.2020 4 z 5

Vybrala jsem si ji podle zdejšího příznivého hodnocení a proto děkuju všem pochvalným komentářům. Není to žádné veledílo, které by změnilo můj pohled na svět, ale pobavilo mě, a to tak že velmi. Kontrast mezi civilizací a divočinou, nesuďte podle vzhledu a happy end v rozumné míře - sympatická všehochuť. Občas jsem se přistihla, že se připitoměle usmívám . . .
"Vševědoucí matko, mrzí mě, že jsou pro tebe lidské bytosti taková pohroma. Lituju, že zaneřáďujeme tvou tvář odpadky a plastovými sáčky dusíme tvé ryby v oceánech. Tahle země byla požehnána nadpozemskou krásou, ale my ji nevidíme. Chodíme po ní naštvaní, slepí a nevděční. Kéž bychom byli lepší, ta naše zabedněná lidská rasa! Ale nevěřím, že se někdy polepšíme. Dnes mohu udělat jenom jedno: poděkovat ti za tenhle svět zázraků. Pokusíme se být více vděční. A méně sobečtí."

alzbeta4340
19.01.2020 4 z 5

Pokud vás v principu nerozčiluje popis začátku milostného vztahu dvaatřicetileté rozvedené ženy k o deset let mladšímu mladíkovi, pak se dá říct, že je to čtivá oddechová kniha.
Helen se ze svého rozvodu vzpamatovává na zážitkovém turistickém pochodu v horách a do cesty se jí "náhodou" připlete kamarád jejího mladšího bratra. Oba mají své problémy a oba dva čekají ve svém životě změny....

maafa
10.01.2020 4 z 5

Stejně jako čtenářky pode mnou jsem ji slupla za den. Opravdu povedené, nechybí humor, i trochu vážných témat. Líbí se mi hrdinky jako Helen, trochu nejisté, nedokonalé....A navíc jsem to stihla do výzvy, jsem 18., co má knihu v přečtených:). Autorka mě zaujala, určitě si od ní ještě něco přečtu.