Štěstí hřeje jako slunce

Štěstí hřeje jako slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493196/bmid_stesti-hreje-jako-slunce-OU0-493196.jpg 4 103 31

Carli je něco přes třicet a pracuje jako servírka v kavárně, kterou kdysi vedli její italští prarodiče. Na krku má dluhy za nedokončené studium architektury, a tak živoří v pronajatém pokoji a jediným světlým bodem v jejím životě je kamarádka Fritzi. Jednoho dne se ale Carli dozví, že zemřel stálý host kavárny Fabrizio a odkázal jí starou hračkářskou dílnu ve Florencii. Že by osud přece jen nabídl způsob, jak uniknout neuspokojivému životu v deštivém Marburku? Mohla by dílnu prodat, zaplatit dluhy, a třeba i dokončit školu. Když se Carli ocitne ve Florencii, ucítí na kůži hřejivé paprsky italského slunce, toskánský vítr ve vlasech a ve vzduchu se mísící vůni bylinek, citronů, sladkého pečiva a skvělé kávy. Během vyklízení dílny objeví příběh dávné lásky, který jí pomůže pochopit spoustu věcí o sobě i své rodině. A pak si uvědomí, že už se nechce vrátit, protože možná právě tady a teď začíná prožívat úplně nový příběh…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Das Leben leuchtet sonnengelb , 2021


více info...

Přidat komentář

Lenka541
12.01.2024 4 z 5

Pohodové čtení vhodné na dovolenou. Pro mě zbytečně zdlouhavý, ale jinak milý, romantický příběh z Itálie.

tami1
17.11.2023 3 z 5

Začátek hodně zdlouhavý. Celkově mě příběh Carli moc nezaujal. Daleko zajímavější byla střeštěná Fritzi a také trochu odbytá historická linka o Fabriziově osudové lásce.


Kudík
02.09.2023 3 z 5

Zajímavé nahlédnutí do hlavy a pocitů Carli, servírky v kavárně, která ráda kreslí své okolí a zákazníky, a také je silně prchlivá a výbušná, dále i celkem osobnostně nevyhraněná, ale v rámci návštěvy svého dědictví ve Florencii (jejíž popis je velmi povedený), se v rámci možností formuje. Přiznám se, že více než hlavní postava se mi zamlouvaly ty vedlejší, ať její sympaticky střelená kamarádka Fritzi se svým novým vztahem, anebo nově poznané Sára a Elena, dále Gianni, anebo Elio Gasparini. A nejvíc zápletka a linka kolem Fabrizia a Clemenzy, kde je jejich jednání a hlavně jejího otce přivedlo do slepé uličky a nezbývá nic jiného, než je litovat, anebo se z toho ponaučit. Přestože se mi začátek knihy mírně táhl, je kniha nenáročně čtivá a odhalování tajemství za ten čas stojí.

Iva0406
21.08.2023 4 z 5

Příjemné letní počtení. Popis Florencie byl úžasný, hned by se tam člověk vypravil.

Kaja1
30.07.2023 4 z 5

Pěkné čtení na léto. Přímo vás to zve navštívit Florencii a užít si atmosféru tohoto krásného města, kde se odehrává příběh Carli, které hledá své místo v životě.

Myš007
28.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Po přečtení dvou těžších knih o zločinech nacismu a komunismu jsme potřebovala nějaké to milé čtení na vyčištění hlavy a tohle byla ta správná volba! Za mě ze tří knih, co jsem od autorky četla ta jednoznačně nejlepší. Sama trávím každý rok několik měsíců v Itálii, takže mě nadchlo Toskánsko, Florencie i to, jak Carli ráda jí a umí italská jídla popsat tak barvitě, až na ně člověk dostane chuť. Znovu jsem se díky ní vrátila k tomu, jak je fajn procházet se po starých uličkách Florencie, obdivovat západ slunce na piazza Michelangelo, nebo vnímat krásy toskanskeho venkova. Konec byl jak už to tak už těchto holčičích knih bývá dost předvídatelný, ale s tím se prostě musí počítat. Bavila mě dějová linka Clemenzy a Fabrizia i to, jak se postupně rozmotávala záhada ohledně jejich minulosti. Oblíbila jsem si charismatického Elia, prastěnou Fritzi i chudáka Gianniho, tak nešťastně zamilovaného do Carli. Však i on měl na šťastném konci svou zásluhu, díky tomu, že vytáhl z koše složku s Eliovymi návrhy...

Noisette73
08.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Jo, bylo to fajn, po dlouhé době knížka z Itálie, co se dala číst. Ze všech tří knih autorky, tato byla za mě sice nejslabší, ale pořád fajn a čtivá.
Carli byla taková váhavá střelkyně a dost mě tím rozčilovala, chvíli se pro něco rozhodla, pak zase, že to chce jinak a už to bylo na hlavu, chápu knížka se tím natahovala, ale přišlo mi to vynucené a kdyby kniha byla o polovičku kratší, byla by i lepší.
Romantická linka mi tu pod vousy moc nešla, to tajemství no dobře, dobře. Autorku mám, ale ráda a těším se na její další počiny.

Kory98
11.04.2023 3 z 5

Dobrá oddechová knížka, třeba na dovolenou. Nejkrásnější na knize bylo krásné prostředí Toskánska, kde se odehrává, to mě okouzlilo.

TetaLik
11.02.2023 5 z 5

Kniha se mi velice líbila.

Toňula
07.02.2023 4 z 5

Milá, čtivá kniha se sympatickou hrdinkou, odehrávající se z velké části v kouzelné Florencii. Velká spokojenost a pohlazení na duši.

zelda7
26.01.2023 3 z 5

Z počátku jsem se do knihy nemohla začíst, ale potom mne příběh chytil, přišel mi neobvyklý, z prostředí výroby hraček ve Florencii a o odhalování tajemství. Knihu hodnotím pozitivně byl to příjemný nejen romantický příběh.

Mlsnákočka
07.01.2023 5 z 5

Tato kniha opravdu mile pohladí po duši. Vrchovatě z ní sálá štěstí i slunce, které mě naladily už při pohledu na krásnou obálku. Štěstí, jež hledá hlavní hrdinka Carli, a slunce, které nás v různých proměnách provází italskou Florencií. Milý příběh mě zaujal už od samého začátku a horlivě jsem fandila Carli při jejím pátrání po dávném příteli jejího dědečka. Autorka je mladá, přesto však dokáže velmi přesně vykreslit charaktery postav a zahrát na strunu vašeho romantického srdíčka. Moc doporučuji.

magic11
21.12.2022 2 z 5

Klasická červená knihovna, oddechovka, ale nic moc

SBH
11.10.2022 3 z 5

Název je milý a… nicneříkající. Obálka taktéž. Nechala jsem se zlákat a nakonec nedopadla zas tak špatně. Vyhrábnout romantiku, která není katastrofálně afektovaná, v níž se hrdince nezapalují spoďáry, zatímco se ten její škrábe na pozadí, a postavy vykazují IQ o něco vyšší než automatická pračka, je v soudobé záplavě zámořských bestsellerů New York Times opravdový zázrak. A vida, podařilo se.
Přičemž ke kýči bylo našlápnuto výrazně – servírka Carli zdědí cennou nemovitost ve Florencii (taky bych si dala říct) od nerudného hosta v kavárně, který s ní promluví slova akorát těsně předtím, než ho skolí infarkt (klika, že to stihl). V opuštěné dílně hrdinka samozřejmě nalezne nikdy neodeslaný dopis plný vřelých citů a rozhodne se jej bez ohledu na propast času doručit.
Balancování na hraně zachraňoval civilní projev autorky. Každou z řady neuvěřitelných příhod jsem jí věřila, Carli se chovala rozumně, a když už určitou situaci vyřešila jinak, než jsem očekávala, mělo to své opodstatnění. Pátrání po milostných trampotách původního majitele dílny mělo logiku a v důsledku smysl pro příběh. Jediné, co bych možná lehce vytkla, je výbušnost hlavní hrdinky – ne, takhle se skutečně cholerický a horkokrevný člověk nechová.
Přesto nemůžu ohodnotit víc než za tři. Nejen že mi ke konci skřípala sluníčková přátelskost úplně všech postav, to je naprostý nesmysl. Ale hlavně autorce dočista ujel závěr. Přesněji řečeno se tak nějak dýchavičně dokodrcal k logickému vyústění bez jediného drsnějšího zvratu či lechtivého zhoupnutí. V důsledku se z milého příběhu stala snadno zapomenutelná věc.
Nesmím však zapomenout na to nejlepší, co v knize je – Florencie. Ta mi před očima ožila, rozpálené ulice, davy turistů, nádherná architektura, romantická krajina, významné památky, krásné parky. Tohle se autorce povedlo na jedničku s mašlí.

Honey19
22.09.2022 3 z 5

Oddechové čtení. Knížka by mohla být klidně o polovinu kratší a nic by se nestalo, popisy byly někdy velmi rozvláčné a ke konci už jsem je ani nečetla a přeskakovala někdy i celé stránky. Čekala jsem trošku víc od příběhu o Fabriziovi, tam to dle mého názoru trošku zazdila.

Kristulda
13.09.2022 3 z 5

Tato kniha autorky se moc nepovedla. Po přečtení předchozí knihy jsem čekala víc. Dost jsem se nudila přeskakovala. Kniha mě nedokázala vtáhnout do děje, snad až v poslední třetině. Škoda.

zandu
30.08.2022

Nějak to nešlo. Nebavilo mě to hned od začátku.

Lucie_1986
20.08.2022 4 z 5

Oddechovka, na leto prijemne cteni. Psane tak, ze si clovek scenky krasne predstavi a casto by si chtel vymenit misto s hl. postavou

mikika
15.08.2022 4 z 5

lehké letní čtení na pláž, u kterého nemusíte přemýšlet, jen se nechat okouzlit prosluněnou Florencií. líbilo se mi to víc, než jsem čekala. určitě zkusím i první autorčinu knihu, tím spíš, že znám Provence líp než Toskánsko.

bookcase
14.07.2022 5 z 5

Moc milé letní čtení, zábavné, hřejivé, líbilo se mi to snad o maličký fous víc, než předchozí autorčina kniha.

Štítky knihy

pro ženy Florencie Itálie romantika romance

Autorovy další knížky

Pauline Mai
německá, 1987
2021  77%Štěstí má barvu levandule
2022  79%Štěstí hřeje jako slunce
2023  78%Štěstí voní jako chleba

Kniha Štěstí hřeje jako slunce je v

Právě čtených5x
Přečtených154x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených5x
Knihotéce139x
Chystám se číst149x
Chci si koupit28x
dalších seznamech6x