Štěstí

Štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47904/stesti-47904.jpg 4 4 3

Štěstí je román objímající současné Turecko s jeho hlubokými rozpory a rozmanitostí lidských osudů. Napínavý román, v němž se zvláštním způsobem kříží osudy lidí z jedné země, ale zároveň ze scela odlišných světů. Znuděný profesor uniká ze svého lživého a prázdného života v přepychu istambulské smetánky do samoty luxusní jachty na Egejské moře. Venkovská dívka ze zaostalého městečka na východě země, znásilněná a zneuctěná vlastním strýcem, falešným světcem, vzbuzujícím ve svém okolí hrůzu, je pro své zneuctění odsouzená k smrti. Ortel má provést její bratranec, vracející se z vojny, kterou si odsloužil v přepadovém komandu ve válce proti kurdským partyzánům. Odváží dívku do Istambulu, aby tam nikým nepozorován zločin vykonal. V poslední chvíli se k němu neodhodlá a prchá i s dívkou ze strachu před svým otcem. Tři naprosto rozdílné osudy, tři lidé, tři na hony vzdálené a vzájemně neslučitelné způsoby myšlení. Na jedné straně přepych a cynismus příslušníka bohaté snobské společnosti, na druhé straně ubohé a otrocké postavení dívky v zaostalém, chudém prostředí drsného východu s jeho pověrami a krutostí. A konečně svět a způsob myšlení vojáka turecké armády bojujícího v krvavé a nelítostné válce s kurdskými partyzány v krutých a drsných horách. V náhodném propojeení svých osudů, kdy se vydávají na společnou cestu po Egejském moři, ovlivňují jeden druhého, ale svým způsobem poznávají sami sebe. To vše je podáno s jemným smyslem pro psychologii a s využitím zajímavých a zarážejících faktů ze současného tureckého života. Svým způsobem encyklopedické shrnutí turecké skutečnosti s překvapivou zápletkou a rozuzlením. Turecku dosáhl tento román čtyřiceti vydání, vyšel v USA, ve Francii, ve Švédsku, Izraeli a v Norsku. Byl také zfilmován. V USA byl Livaneli za tuto knihu prohlášen autorským objevem roku.... celý text

Přidat komentář

kiuru
21.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Román zachycuje tureckou zemi v celé její rozmanitosti. Její rozporuplnost, různorodý způsob života. Např.: Na jihovýchodě země již roky trvá válka mezi kurdskými povstalci a tureckou armádou, zahynuly v ní tisíce lidí, ale to vůbec nebrání tomu, aby se Turci a Kurdové spolu bavili, pracovali a mezi sebou se ženili a vdávali. Jelikož se bojuje pouze v horách. Ve městech ke střetům nedochází.

Ačkoli je země muslimská, všude byla cítit nenávist k Íránu a Arabům. Na jedné straně nepouštěla policie do škol studentky, které si chtěly zahalovat hlavu, na druhé straně byly obrazovky a stránky časopisů plné sexu a nahoty.

Názory a postřehy na život, společnost, politiku a náboženství v Turecku nám zprostředkovávají jak hlavní, tak i vedlejší postavy.

I když se profesor Irfan Kurudal narodil do chudých poměrů v Izmiru, což je město ležící na západě Turecka, díky studiu a následnému manželství s velmi bohatou dívkou se dostal mezi tureckou smetánku. Profesor nám představuje blahobyt, vliv Západu, prázdný život v konzumu.

Další ústřední postavou je dívka Merjem, pocházející z vesnice na východě Turecka, jejíž život je sešněrován místními krutými pravidly, zažitými zvyky a názory. Merjem znásilní vlastní strýc, církevní hodnostář, který je v širém okolí brán jako vážený muž. Merjem, které se nedostalo vzdělání, sama sebe považuje za hříšnou, jelikož je žena a pasivně čeká na trest...

Třetí ústřední postavou je Džemal, bývalý voják z útokového komanda, Merjemin bratranec, syn muže, který Merjem znásilnil.
Džemal, který se zrovna vrátil z vojny, je pověřen, aby Merjem odvezl do Istanbulu a tam ji za její hřích zabil. Ten ji nakonec ale zabít nedokáže...

lencin
27.09.2020

Příběh dějin Turecka v kostce.
Výborně napsané.
(2013)


Alca007
06.07.2012 3 z 5

Knížka má hezký a zajímavý děj - tři naprosto rozdílné osudy se spojí na čas v jeden.
Ze začátku se čte velmi dobře, prostředek je zdlouhavý, ale konec zase dostane spád.
Celkově na mě knížka udělala dobrý dojem, za přečtení stojí.

Štítky knihy

útěk znásilnění Turecko společenské romány falešná obvinění turecká literatura

Autorovy další knížky

Zülfü Livaneli
turecká, 1946
2012  88%Serenáda
2008  75%Štěstí

Kniha Štěstí je v

Přečtených5x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x