Stephen King - Mistr strachu

Stephen King - Mistr strachu https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32281/stephen-king-mistr-strachu-32281.jpg 4 125 31

Biografie amerického spisovatele Stephena Kinga (nar. 1947), jednoho ze čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti a bezesporu nejvýznamnějšího představitele žánru hororu a thrilleru vůbec. Kniha mapuje jak Kingův pestrý život – od raného dětství, přes nuzné spisovatelské začátky, až po současnost – tak monumentální Kingovo dílo, které bylo jednotlivými životními etapami ovlivňováno. Zároveň pojednává o Kingově vztahu ke své vlastní slávě, k vášnivým fanouškům, k žurnalistům a literárním kritikům a odhaluje jeho rodinné zázemí, koníčky a záliby. Tato publikace by neměla chybět v knihovně žádného fanouška, který chce nahlédnout do zákulisí knih, kterými Stephen King dobyl svět populární literatury.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Haunted Heart: The Life and Times of Stephen King , 2009


více info...

Pavčule
Pavčule
23.05.2021 5 z 5

Povinná četba pro fanoušky Kinga - mezi které patřím i já.

Stanas513
Stanas513
30.05.2020 5 z 5

Už jsem četla několik životopisů Stephena Kinga a přesto, že se občas nějaká historka opakuje, kniha je velmi dobře napsána a já jsem ji četla s úsměvem na tváři. Určitě doporučuji k přečtení.


Romanka89
Romanka89
05.05.2020 5 z 5

Životopisy nejsou uplně můj žánr, ale zbožňuju Kinga, takže když jsem narazila na tuto knihu, musela jsem si ji koupit. Konečně na ní došlo a rozhodně doporučuji všem fanouškům. Ráda jsem se dověděla něco o životě a pozadí vzniku děl jednoho z mých nejoblíbenějších spisovatelů. Novější životopis "čtyřicet let hrůzy" mám doma též, ale zatím nepřečtený, tak nemám možnost srovnání, ale skutečně mě děsí svojí tloušťkou, jednou však na něj taky dojde.

Čtenářská výzva 2020: Kniha, jejíž první věta začíná zájmenem.

n.ezn.amy
n.ezn.amy
04.04.2020 4 z 5

Celkem dobře sepsaný životopis Stephena Kinga, i když za mě je lepší 40 let hrůzy ....

1amu
1amu
23.11.2019 4 z 5

Protože mám doma životopis Mistra od G.Beahma, který se mi líbil a budu se k němu vracet, byl jsem zvědav na tuto knihu (podstatně méně objemnou) od Lisy Rogak. Byl jsem příjemně překvapen jejím pojetím, tak odlišným od kupy jiných životopisců. Cením si toho, že autorka jde k věci, a to "na plné pecky", třeba 8 roků intenzivní konzumace kokainu. Jiného by to zlikvidovalo, u S.K. se zdá, že poté píše ještě lépe (viz Zelená míle) ! Děsivý úraz, kdy čtenář nevychází z údivu co dokáže schopný tým v Maine s "troskami" celebrity za tak krátkou chvíli.
Pohled do jeho rodiny, kde je úžasná scéna oslav 12.narozenin jeho staršího syna..... Pozval spolužáky a mimo jiné se promítal Úsvit mrtvých. Joe ten film viděl po desáté, ale většina jeho hostů poprvé. Kamarádi postupně odcházeli a těch pár, co zůstalo, sedělo beze slova a byli bledí jako stěna... Inu budoucí Joe Hill to konzumoval od táty od útlého věku.
Asi nejvíce mne zaujala charitativní činnost manželů Kingových. Ano knihy, které napsal, a které skupují čtenáři po celém světě po miliónech mu zajistili "život snů". On zůstává normální, vstřícný a vždy ochotný pomoci, kde je třeba. Zejména v jeho Maine a městu Bangor, kde bydlí.
Kolik lidí jemu podobných (myšleno majetkově) by věnovalo 1,5 mil. $ na nové hřiště školnímu družstvu "bejsbolu" a k tomu s herním podkladem dovezeným až z jižní Georgie ?
Zkrátka, Lisa Rogak napsala zajímavou a čtivou knihu, ke které se zase někdy rád vrátím.

Česneksmedem
Česneksmedem
21.09.2018 4 z 5

Začnu srovnáním dvou světových velikánů. Tak, jako má Josef Alois Náhlovský veškeré dosud známé i neznámé nemoci, tak Král Štěpán má zase veškeré myslitelné i nemyslitelné fóbie. Teda alespoň dle této knihy. Pak se nelze divit, že se svým talentem a houževnatostí nás „nutí“ zírat do svých knih, až z toho šilháme a přestáváme dýchat. Dopodrobna popsaný život jeho, manželky i dalších členů rodiny, postup ve spisovatelské i filmové branži, jeho knihy, životní názory a postoje, kostlivci ve skříni. To vše tato kniha přináší, ale navíc i mnohé odpovědi, na které se sami sebe ptáme při čtení jeho knih. Pokud jste již četli jeho knihu „O psaní“ budou vám některé pasáže připadat důvěrně známé.

ChristineDaee
ChristineDaee
08.04.2018 3 z 5

Takže, píše sa tu, že King nemá rád titul ,,Mistr strachu'' ani podobné pomenovania a keď ho chcú fotiť s farebným filtrom alebo výraznými tieňmi, vždy ODÍDE. A teraz znovu mrknite na obálku knihy. :D Inak bolo dielko pomerne čítavé, aj keď pozbierané z každého dostupných zdrojov.

Chesterton
Chesterton
13.03.2018 1 z 5

Souhlasím s DriftBooks , určitě bychom se bez této knihy obešli:) byť se sem tam najde zajímavost. Navíc je opravdu totálně nečtivá, zdlouhavá, plná zbytečných informací až nudná. Slepená kostra neobalená životem píše eraserhead. I pod tento komentář se mohu podepsat :)) Tímto opravdu nechci ztrácet vzácný čas.

Fremr
Fremr
17.09.2017 4 z 5

Souhrn autorova života, od jeho narození až do sbírky "Po setmění". Konečně jsem si vše přečetl v posloupné formě a jsem rád, že se našel někdo, kdo to všechno posbíral, poslepoval a vydal. Přečetl jsem za život spoustu motivačních knih, ale přečíst si to co King za svoji kariéru dokázal je prostě fascinující a hravě to strká odborné motivačky do kapsy. "O psaní" je samozřejmě lepší kniha, protože je to přímo z pera autora, ale tahle kniha určitě smysl má a já jsem si ji přečetl opravdu s chutí. I přesto, že jsem spoustu věcí již o Kingovi četl nebo slyšel jinde, stále pro mě byla tak polovina knihy plná nových informací. Hodně mě na tom bavil příběh okolo každé jeho konkrétní knihy. King má fakticky neuvěřitelnej dar vyprávět příběhy a já jsem rád, že to na hřebík stále nepověsil, i když ho to už milionkrát napadlo (ale spíš si myslím, že kecá, je na psaní závislej). A taky, že mu jeho žena vylovila z odpadkového koše jeho první knihu "Carrie". Takže vy co máte v něčem ambice a nedaří se, nebuďte zlomení, i sám King svojí první knihu vyhodil.

1972Sixo
1972Sixo
21.08.2017 5 z 5

Len strohé fakty do roku 2008. Ako doplnok ku Kingovmu "O psani" to funguje skvelé. Pre mňa "chcená" povinnosť.

Shimy
Shimy
09.08.2016 4 z 5

Toto byla první biografie, kterou jsem v životě přečetla a rozhodně jsem nečekala, že se mi bude tak dobře číst. Bylo to zajímavé čtení, i když jsem toho hodně o Kingovi už věděla, i tak jsem se dozvěděla spoustu nových informací. Super pro toho, koho zajímá i život tohoto spisovatele a nejen jeho skvělé knihy :)

jardass
jardass
26.07.2016

Souhrn faktů o Stephenu Kingovi od jeho narození po rok vydání této knihy, toť vše. Pro fanoušky Stephena Kinga, kam se řadím i já, má tato kniha co nabídnout viz první věta. Alespoň jsem si utřídil fakta o jeho zajímavé životní cestě. Většinu věcí jsem už věděl (po přečtení jeho autobiografie "O psaní"), něco málo nového jsem se dozvěděl. I tak toho člověka a jeho knihy nepřestávám obdivovat.
Nemá smysl hodnotit procenty. Mělo by to smysl, kdyby se jednalo o příběh, který sama autorka vymyslela. Oceňuji však autorku za to usilí, které musela vynaložit, aby se ke všem informacím dostala a pak je pospojovala do celkem čtivého životopisu. Určitě to byla mravenčí a ne příliš jednoduchá práce. Takže za mě ok, ale hvězdičkama hodnotit nebudu. Hodnotit neautorizovaný životopis je jako hodnotit učebnice dějepisu nebo v tomto případě noviny. Autorovi / autorům nemůžete po dějové stránce vyčítat nic, protože všechno se už stalo a na tom jak se to stalo autor nemá žádný podíl. Po stránce umělecké kreativity můžete hodnotit tak akorát stylistiku textu, ale zase velmi omezeně, jelikož pro tento typ literatury se vyloženě nabízí novinářský styl, ve kterém autorka očividně vyniká (dle anotace na knize). Prostě to napsala jenom tak, jak je zvyklá psát do novin. A jako každý novinář má vyhledávání faktů v popisu práce. Takže asi tak...

DriftBooks
DriftBooks
15.04.2016 1 z 5

Od této autorky - americké novinářky - jsem v češtině našel ještě další dva tituly: neautorizovaný životopis Dana Browna a Psi ve válce (odvaha, láska a loajalita vojenských služebních psů). Kniha o Kingovi je také neautorizovaná - jak “skromně” autorka přiznává v úvodu - ale okamžitě dodává, že o ní King ví, a že proti ní nic neměl… Hmmm…

Modus operandi této dámy je tedy jasný: vyber si někoho (nebo něco) co má zatraceně hodně fanoušků. Sedni k PC a vygoogluj co jde. Poslepuj to a vydej… vono se pár tisíc lidí chytí… Buďme upřímní - funguje to bezchybně dokonce i v té naší malé české kotlince.

- (...) Spisovatelka a novinářka, napsala za pětadvacet let své kariéry několik desítek knih na nejrůznější témata (cestování, jídlo, víno, hřbitovy…!). V poslední době se věnuje převážně biografiím, k nejúspěšnějším patří právě životopis Dana Browna nebo kniha o Barracku Obamovi... - (zdroj Wiki)

Nečekejte tedy, že se dozvíte něco, co už nevíte. Všechno už je někde napsáno, všechno je nějak povědomé. Co mě děsí je to, že takovýchto knih je spousty - knihy o Kingovi, o Kingovo díle, pojednání co chtěl autor svými díly říci atd, atd… Bývají to docela i bichle. A co mě děsí ještě více je to, že si tyto knihy skutečně najdou obrovské množství čtenářů - ostatně - i já si to nakonec přečetl, i když tak trochu s despektem a zvědavým masochismem.… Tím pádem docela rozumím, proč se King tímto fenoménem - fanoušci versus jejich idol - ve svých románech dosti často zabývá. On to totiž může skutečně někdy být horor… :-)

harald
harald
26.01.2016 3 z 5

Pokud bych se o Kinga nezajímal od roku 1991, po přečtení této knihy bych měl pocit, že se jedná o asexuálního monogamního suchara vyléčeného z alkoholizmu, který si splnil americký sen o chlapci, který se vlastní pílí změníl z chudáka v milionáře a navíc přežil smrtelnou nehodu. A kromě toho napsal řadu knížek, podle kterých byly natočeny nějaké filmy.
Naštěstí pro mne mi v roce 1991 kamarád doporučil k přečtení knihu Nadaný žák vydanou v edici Omnia. A neúmyslně u mě nastartoval největší literární mánii mého života.
Kniha Lisy Rogan je pro mne čtivá. Ale ne proto, že by byla zajímavá. Její čtivost pro mne spočívá v možnosti znovu se setkat se starými láskami, ke kterým se rád vracím. Je to jako letmé nahlédnutí do každé knížky, kdy chci číst, ale vím, že za pět minut musím někam odejít. A tak zbývá jen láskyplné pohlazení hřbetu s nadějí, že se k sobě vrátíme.
Nejsem Annie Wilkesová. Nejsem zbožňovatel Kinga. Respektuji jeho pomíjivost a jeho možnost napsání poslední knihy. A děkuji mu za zvláštní chvíle strávené při četbě jeho knih. Obdivuji jeho literární rozmanitost, jeho vypravěčskou schopnost, kdy nehrne děj před sebou, ale nechá čtenáře se pohodlně usadit v křesle a poslouchat příběh. (Ano, takto nějak to vyjádřil ve své knize "O psaní aneb...")
Bohužel, Lisa Rogak mě o svém vypravěčském umění nepřesvědčila. Tato kniha je sbírkou jen minimálně literárně naaranžovaných faktů. Sama přiznává, že tento životopis není autorizovaný. A tak se nabízejí dvě otázky: 1) Do jaké míry jsou události z Kingova života skutečnými a do jaké míry jsou bulvárními fikcemi? 2) Nebylo by lepší jít spíše do hloubky charakteristiky knih?

Fastard
Fastard
08.01.2016 3 z 5

Přestože jsem velký Kingův fanoušek, tak mě tenhle životopis zklamal, dozvěděl jsem se sice spoustu zajímavých informací, ale kniha je strašně nečtivá a prokousával jsem se jí dost těžce.

Terva
Terva
28.04.2015 5 z 5

Velmi povedený životopis největšího hororového tvůrce. Zde je perfektně vidět, jak si pan King vybere životní událost, nějakou - třeba jen maličkost například - pes - jídlo - smrt a napíše strhující knihu. Ale kdo píše o démonech má určitě nejednoho démona v sobě. Krásná inspirace.

Valentine
Valentine
03.11.2014 5 z 5

Můj první životopis a rozhodně četby nelituju, naopak! Z knihy se vyklubalo velice poutavé čtení, které jen dokazuje, jak neobyčejným člověkem Stephen King je. Líbí se mi neutrální pohled autorky, která popisuje fakta bez příkras. Po dočtení nejde jinak, než Kinga obdivovat ještě víc než kdy dříve!

callahanh
callahanh
18.09.2014 4 z 5

Čtivý a zajímavý životopis Stephena Kinga udělá čtenáři i jeho fanouškovi pořádek v tom, jak to vlastně s tím jeho dílem a inspirací je. Rogak se docela daří atraktivně a jasně zmínit všechny zásadní momenty jeho života a pokud opravdu nepatříte k zarytým fanouškům, kteří opravdu vědí úplně všechno, dozvíte se tu poměrně dost užitečných věcí, které trošku změní náhled na Kingovu tvorbu. Oceňuji i to, že autorka se nevyhýbá kontroverzím spojeným s "ukradením" některých děl a nesnaží se Kinga obhajovat ve věci jeho drogové a alkoholové závislosti. Co tu ale zásadně chybí, je pohled samotného Kinga, s nímž se Rogak nikdy nesešla a jen čerpá z některých rozhovorů a článků. Postrádal jsem tu taky alespoň částečný pohled těch, kteří jeho tvorbu nemusí a považují ji za komerci, škoda, že autorka neocitovala některé negativnější recenze a kritiky, které se nepochybně objevovaly. Poslední výtku, kterou mám, je ta, že místy se kniha opravdu mění v pouhý výčet faktů a o některých románech a filmech se tu mluví jen povrchně, což je dost škoda. Jelikož je to ale celé čtivé, svěže napsané a pořád je tam dost a dost zajímavých informací, hodnocení je vysoce nadprůměrné. 80%

lucifuk
lucifuk
14.10.2013 4 z 5

Povinná četba každého King fanúšika

Mr. Mercedes
Mr. Mercedes
24.08.2013 5 z 5

O Stephenovi Kingovi som aj tak vedel toho dosť, no táto kniha mi priniesla ešte viac poznatkov. Stále som ohromený z faktu, že S.K. prečítal približne 17 000 kníh.

Štítky knihy

spisovatelé

Autorovy další knížky

Lisa Rogak
americká, 1962
2010  81%Stephen King - Mistr strachu
2012  84%Psi ve válce
2006  89%Muž, který stvořil Šifru mistra Leonarda

Kniha Stephen King - Mistr strachu je v

Právě čtených1x
Přečtených141x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených10x
Knihotéce122x
Chystám se číst39x
Chci si koupit14x