Stavitelé chrámu

Stavitelé chrámu https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19001/stavitele-chramu-19001.jpg 4 50 6

Viděli jsme zástupy nesčíslné. Ponurou majestátností věcí kráčeli smutni. Cizí byly si duše, jak by každá z jiného světa po tajemném ztroskotání zachránila zem. I snily o svých ztrátách. O samotách uprostřed magických lesů, nad nimiž slunce podobno ptáku se zlatými křídly nekonečnými brázdilo éter; celým vesmírem letěla jeho píseň o slávě a života harmonického, o zázracích tvůrčího jitra v zahradách země a podmořských nížin, v modrých prériích vzduchu a vody: v oceány se sklánělo v žízni a pijíc rozvlnilo je bouří, v jeskyně ametystové pod ledovci západů do hnízda horských růží šlo spáti a jeho sen viditelný, hra tisíců bratrských sluncí, tančících v rytmech hudby melancholické, vznášel se nekonečnostmi zářící láskou. Noc dávala hovořit květům o jejich léčivé síle a opojení, jež dřímá v hroznech a máku. Znali jemná slova, jež jako rozhozené zrní lákají ptáky. A zvířata lesní, která neokusila krve, je přítulně navštěvovala. Snili o městech, jež vládnou nad zeměmi. O rozkoši práce, slavnostním zvonění kladiv, zkrocení ohně, závratích boje, signálech jízdy, sladkosti nebezpečenství, hrdosti dávajících, smělosti ruky, jež hází tajemné sítě nad národy, a o slovech, jež jako smolné věnce padají na města nepřátelská. O pýše orlů na horách osamělých, jejichž vířící křídla rychlosti letu zdají se nehybně ztuhlá jak z kovu a stačí zrakům protínajícím soumračný vesmír jak hvězdy. O rozkoši zničení, triumfální jízdě cyklónů nad rovinami, požárech lesů, ledových vichřicích pólů, o démonickém výsměchu živlů, které v řinčení přetrhaných řetězů blesky vybíjejí se v chaos. O tragické žízni hledajících, honbě, která tajemství stíhá cestami nesčetných světů, ústících v jediném světě, zmateně pobíhá tisíciletími, číhá na předvěkých pohřebištích a jako na skoby řeřavé ještě, dokuté právě posledním úderem kladiv, na slunce věší svá tenata neviditelná a lovecké sítě spouští v plamenná moře, která je tráví jak pavučiny. A odsouzená hledati věčně mate se mlčeními, která si kolem ní odpovídají v magických dotknutích rukou, v agónii mučených zvířat, v početí zakrytém blesky, v šílenství ztrhaných zraků i v pýše zahrabávající do země stopy, jimiž jsi kráčel. Snili o rozkoších nejistoty a hry, rozčilení tržišť, o zmatku tisíce jazyků, pokřikem plnících duši jak přístaviště, kam ze všech moří se vracejí lodě a kde orgie bázní, nadějí, krve a hříchu přehlušují hukot moří a pozdravnou střelbu a orchestry přijíždějících.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Tribun EU
více info...

Přidat komentář

los
02.11.2021 2 z 5

v posledních sbírkách už Březina vykrádá sám sebe

Ronnie68
12.12.2020 5 z 5

Nádherné básně ... nemám slov


parxel
07.01.2020 4 z 5

Otokar Březina je mým oblíbeným básníkem. Nečte se snadno, ale nabízí mnoho. Jeho básně vynikají obrazotvorností a symbolickými metaforami ve kterých nemá sobě rovného, alespoň já jsem na žádného podobného básníka nenarazil. Stejně je tomu i ve sbírce Stavitelé chrámů. Podle mého názoru si v ní každý může najít něco svého. Něco co ho hluboko uvnitř osloví.

Na druhou stranu jsou Březinovy básně velmi obtížné. Mnohokrát jsem se přistihl, že mi slova plynou před očima, a já vlastně vůbec nevím o čem to celé je. A ani při opakovaném čtením se mi nedařilo lépe, protože jsem v hlavě neudržel tu spoustu obrazů a slov, aby mi verše dávaly smysl.

V každém případě se podle mého názoru jedná o jedinečnou sbírku a výjimečného básníka. Stavitelé chrámů bych doporučil každému, kdo se rád nechá unášet fantasií a neodradí ho dlouhé a náročné verše.

Korra11
25.01.2019 5 z 5

Nádhera.

Thanyss
18.06.2013 4 z 5

Stavitelé chrámu mě příjemně překvapili. Takovou poezii bych četla i častěji :) Moc totiž nemusím klasické rýmovačky, mně se spíše líbí neveršované básně nebo nepravidelný rým a tady jsem si přišla na své. Nejvíce mě zaujaly dvě básně a to Stavitelé chrámu a Proroci.

WEIL
21.08.2011

Pěkná báseň z knihy je uvedena rovnou v anotaci.

Štítky knihy

symbolismus

Autorovy další knížky

Otokar Březina (p)
česká, 1868 - 1929
2008  64%Svítání na západě
2008  63%Ruce
2008  75%Stavitelé chrámu
1895  70%Tajemné dálky
2010  66%Větry od pólů

Kniha Stavitelé chrámu je v

Přečtených90x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce21x
Chystám se číst25x
dalších seznamech1x