Statečná srdce

Statečná srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122796/bmid_statecna-srdce-122796.jpg 4 32 8

Chlapecký román jednoho ze zakladatelů československého Junáka. Patnáctiletého Jendu přihlásí otec za dobré vysvědčení za odměnu na skautský tábor do Křivoklátských lesů. Dva měsíce v divočině se neobejdou bez velkého dobrodružství.

Přidat komentář

Matematicka
02.07.2023

Kniha Jaroslava Nováka o prvních skautských táborech je velice dobře napsaná a skvěle se čte. Ke čtení v dnešní době doporučuji spíš původní vydání "Skautská srdce", které vyšlo nově v roce 2023. Obsahuje původní text Jaroslava Nováka (který je celkově delší a obsahuje i úvahové pasáže) a k němu i vysvětlivky a poznámky k tehdejší době - ty se po sto letech od popisovaných událostí někdy už hodí. Jinak kniha časem neztrácí nic na své čtivosti a dobrodružství. Doporučuji především všem, kdo jezdili, jezdí nebo budou jezdit na skautské tábory.

Turlogh
03.10.2018 5 z 5

Jedna z nejlepších knížek pro kluky a hlavně skauty z pera slavného vůdce 5. oddílu vodních skautů Praha Braťky, Jaroslava Nováka. Kluk Honza jede na skautský tábor do lesů k Nižboru. Zažije tam spousty dobrodružství, najde si mezi junáky skvělé kamarády (družina Čtyř mušketýrů) a několikrát se osvědčí jako statečné srdce ve vypjatých, kritických či nebezpečných situacích. Jako trošku trumbera, nepříliš samostatný jinoch, odjíždí na dvouměsíční tábor, aby se vrátil domů k tatínkovi jako správný a schopný junák. Kniha mnohokrát vydaná, Braťka skoro tak slavný vůdce a spisovatel jako Jestřáb, Jaroslav Foglar. Kniha je navíc s obrázky mistra kresby Zdeňka Buriana. Co více dodat - vřele doporučuji k přečtení ! Pět, pět, pět !


Nočnípták
14.09.2018 3 z 5

Čteme knihy z edice Statečná srdce s vnukem. Mohl by číst sám, ale já si nedám ujít to kouzlo návratu do dětství a tak se ve čtení střídáme. Chvíli on, chvíli já. Knihy Jaroslava Nováka jsem kdysi přímo hltala, zrovna jako foglarovky. Mám radost, že se líbí i vnoučatům.

Statečná srdce to jsou skauti, tábor, dobrodružství. Pro mladé čtenáře nejen dobrodružství, ale i poučení a pro mne vzpomínky - nostalgie.

RyonMathrin
19.02.2018 5 z 5

Četl jsem jako kluk, ale příběh se mi velmi líbil. Chlapec z města jede na svůj první tábor a postupně se učí vše, co je k životu v přírodě potřeba.
Často musí překonat svou pýchu, ale postupně se zklidňuje, zraje a roste ve správného kluka, takového, jakým by měl správný kluk být. Nenamyšlený, zodpovědný, šikovný.
Touží po přátelství chlapců z oddílu a postupně se mezi nimi vytvoří krásný vztah.

Plný počet dávám hlavně za to, jak autor krásně popisuje Janovu touhu zapadnout mezi vrstevníky, jak popisuje čisté přátelství mezi kluky. Normální věc.
Nicméně kdo by v dnešní době napsal něco podobného, ihned by někdo řešil, jestli se tam náhodou nejedná o homosexualitu. Světe, div se - nejedná. Každý byl v nějakém kolektivu a mnoho z nás usilovalo o náklonnost nějakého kamaráda, a právě o tom tato malá knížka nádherně vypráví.

pepa4081
17.11.2016 4 z 5

Knížka ve stylu Foglarovek, což je moje srdeční záležitost, takže jednoduše - moc se mi líbila. Velmi uspokojivé.

tatjana1737
03.12.2015 4 z 5

Budu lovit z paměti, protože přestože se mi kniha při čtení moc líbila, zatím jsem se k ní nikdy nevrátila. Četla jsem ji po přelouskání Foglara v době svého prvního skautského tábora, kdy mi bylo -náct a třískala se mnou puberta. Pamatuji si, že jsme se proto s kamarádkou vysmívaly některým motivům knížky, která je - stejně jako foglarovky - zasazena do doby první republiky, a některé prvky už prostě dnes aktuální nejsou. Příběh se mi však líbil velmi, "banální", ale ve své podstatě hluboké, každodenní zážitky z letního tábora, objev "správných" chlapců a opravdového přítele, to vše může oslovit i dnešního čtenáře. Pokud děti a mládež, ale i dospělí čtenáři, patří mezi milovníky foglarovek, je toto dobrá volba k přečtení.

DCKH
03.12.2015 4 z 5

Nádherná beletrie z tábornického prostředí založená na romantickém klukovském ideálu života v přírodě.Dokonale jsem se ztotožnil s hlavním hrdinou až na ty jedničky jsem měl podobné dětství ....

minirock
26.04.2014 5 z 5

Jako kluk jsem tyto sešity za 6,50 Kčs hltal a každý měsíc čekal před trafikou na nový. A tenhle příběh je jeden z nejlepších. Patnáctiletého Jana Černického přihlásí táta za odměnu za školní výsledky do junáckého oddílu se kterým odjíždí hned na svůj první tábor. Tady se za pomoci nových kamarádů učí tábornickému životu a prožívá s nimi dva měsíce plných her, dobrodružných příhod ale také poznávání sebe samého.