Stát v krizi

Stát v krizi https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248986/mid_stat-v-krizi-248986.png 5 9 2

Světově proslulý sociolog Zygmunt Bauman zkoumá v této knize spolu s Carlem Bordonim sociální a politické rozměry současné krize státu. Zmatek následující po finanční krizi z let 2007-2008 výrazně prohloubil společenské změny, podle Baumana a Bordoniho však kořeny potíží, kterým západní společnost v současnosti čelí, vycházejí z mnohem hlubší série změn a přechodů, jež lze vysledovat do minulosti a nesou s sebou dlouhodobé následky.... celý text

Literatura naučná
Vydáno: , Broken Books
Originální název:

State of Crisis , 2014


více info...

Přidat komentář

hanocri
16.11.2015

Nechci uplne komentovat knizku jako takovou. Mam zatim prectenou asi jen ctvrtinu a je to poutave cteni. Sice takovych knih je dnes mnoho, ale nazory Zygmunda Baumana jsou mi blizke. Ale vyhrady bych mel k prekladu. Zda se mi to nebo je skutecne tak kostrbaty? :-(

herdekfilek
06.10.2015 4 z 5

Zásadním poznatkem knihy je lokální versus globální. Lokální stát nikdy nemůže vzdorovat globálním korporacím. Přičemž řešení máme přímo na dosah ruky. Myšlenka Evropské unie je krásná. Spojení doposud se hašteřících států a státečků. Vytvořit onu potřebnou hráz. Politickou a mocenskou hráz, která má zastavit často nemravné jednání společností operujících po celém světě. Samotný stát nic nezmůže. Nemá tu sílu, podporu.

Nemá vlastně nic. Spojením států do jednoho celku vznikla bariéra. Plnohodnotný soupeř ekonomického tlaku. Ovšem jsme pouze u myšlenky Evropské unie.

Skutečnost je jiná. Tragicky jiná. Evropská unie je nesourodá, hašteřivá, namísto pevného politického kurzu zvolila nesmyslně překážející byrokratickou cestu, cestu plnou překážek, kdy mnohé z nich nejdou přeskočit, protože prostě chybí možnost, vůle, chybí společný hlas. Pravomoci států jsou stále určující a důležitá rozhodnutí tak nejdou prosadit, protože je neustále někdo proti. Evropská unie se tak změnila na směšného přeměřovače délky banánů a zakazovače nafukování balónků dětmi do dvanácti let. Což je k smíchu.


Autoři knihy

Zygmunt Bauman
polská, 1925 - 2017
Carlo Bordoni
italská, 1946

Kniha Stát v krizi je v

Právě čtených1x
Přečtených12x
Knihotéce3x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x