Stát blahobytu, nebo kapitalismu?

Stát blahobytu, nebo kapitalismu? https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64102/stat-blahobytu-nebo--64102.jpg 4 11 1

Eldar80
Eldar80
30.09.2018 4 z 5

Upřímně se přiznám, že jsem mnoha věcem nerozuměl. Nevyznám se dobře v makroekonomii, která byla víceméně součástí každého článku. A články jsou největší slabina celé knihy. Obsahuje jich 18 a jsou chronologicky seřazené od roku 1990 do roku 2010. Články uzavírá doslov od Jana Kellera a příloha na 3 stranách. Víc kniha neobsahuje.
Podle mě k článkům chybí aspoň nějaký komentář. Hlavně ze začátku jsem se hodně ztrácel. Kvůli věku si nepamatuju tehdejší politickou situaci, protože jsem se o ni nezajímal. Při čtení je třeba znát vývoj naší politiky za posledních 30 let. Kniha skládající se pouze z článků nedokáže logicky tento vývoj pokrýt a je nutná aspoň nějaká orientace v politickém vývoji polistopadové doby.
Čím pozdější články, tím lépe jsem jim rozuměl. Také proto, že ze začátku jsou více abstraktní a později už mají více konkrétní témata. Není to zrovna veselé čtení. Nevěřícně jsem si říkal, co se tu posledních 30 let dělo. Jenže problém asi je znát a chápat ekonomiku státu a na druhou stranu umět a vědět jak to politicky prosadit. Díky prvním článkům si člověk udělá obrázek co všechno se muselo po převratu řešit.
Většina kritiky se přitom týká jen několika důležitých kroků. Naše špatná ekonomická situace pak z toho jen vyplývá. Díky tomu se od poloviny začnou myšlenky opakovat. Současný vývoj ukazuje, že se politici neumí poučit z historie. A nebo jen prostě nechtějí.
Ke čtení doporučuju. Myslím že Pickova kritika je relevantní. Je názorově konzistentní během 30 let a pravděpodobně jako měl pravdu tehdy, bude ji mít v patřičných tématech i dnes. V mnoha věcech mi nezbývalo než souhlasit.
Občas zírám co objevím v naší knihovně. Teď zírám co se tu dělo. Vy zíráte, my zíráme. Vizir. Zlaté devadesátky. 70%