Šťastný život mezi řádky

Šťastný život mezi řádky https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356697/bmid_stastny-zivot-mezi-radky-bDZ-356697.jpg 3 65 26

Dá se najít štěstí v knihách? Alex si vybral dost neobvyklé povolání: je biblioterapeut a nemocné duše léčí literaturou. Mezi jeho pacienty patří hendikepovaný mladík Yann, který se kvůli šikaně odmítá otevřít světu, nebo cynický Robert, který neumí komunikovat se svou manželkou. Ale jak už to tak bývá, kovářova kobyla chodí bosa a Alexův vlastní soukromý život je v troskách… Najde i on sám klíč ke štěstí v knihách, které tolik miluje?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Romány

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Aux petits mots les grands remèdes , 2016


více info...

Přidat komentář

Ana72154
15.06.2023 1 z 5

Podle anotace jsem čekala suprový příběh, ale po přečtení jsem velmi zklamaná. Jedním slovem: nuda. Jednu hvězdu dávám za obálku knihy.

barbb8k
08.06.2022 2 z 5

Při čtení anotace mě zaujal nápad řešit jak fyzické tak psychické problémy literaturou, takže jsem si řekla, že by to mohla být fajn knížka. Když jsem ale začala číst knihu doopravdy, už jsem tak nadšená nebyla. Nejenže mi vůbec nesedl styl, jakým autor píše, žádnou postavu jsem si neoblíbila, všechny mi přišly takové nijaké, a děj... Nevím no, přišel mi úplně o ničem. Nic moc se tam nedělo a když už, tak to nebylo nic, co by mě chytilo.
Svět, ve kterém se kniha odehrávala mi nepřišel ani moc popsaný. Pohybovali jsme se u Alexe v bytě, v kavárně, kanceláři a v bytech „pacientů“, ale ani těchto pár míst nedokázal autor pořádně vykreslit.

Abych ale jen nepsala o negativech, jak jsem psala už na začátku, kniha má úžasný nápad, který bych řekla, že i využila. Další krásnou věcí je, jak Alex dokázal tak pomáhat ostatním, přestože si uvnitř nesl velikou bolest.


Celkově knihu asi moc nedoporučuji. Pokud si ale budete chtít přečíst něco, co ve vás pravděpodobně nic nezanechá, tak si můžete přečíst toto...


Andynka
09.02.2022 1 z 5

Tohle čtení mě opravdu bolelo.... neskutečně nudná kniha.
Nesedl mi ani styl psaní. Bylo to neosobní. Každá postava mi byla nepříjemná. A citovani z knih uz jsem pak preskakovala, jinak bych knihu četla alespoň měsíc. Ani jsem moc nepochopila, jak lecba funguje. Vsichni mi přišli pořád stejně frustrovany. A ta hlavní postava? Do ted nevim, co si o ni myslet. Zdal se mi snad az moc zahorklej. Nemel rad nic a nikoho, nez knihy a svoji partnerku. Nechapu, jak takova postava mohla pomahat lidem.
Jedničku davam pouze za postavu, ktera utrpel vazna zranění a uměla si podat Alexe( hlavni postavu) .

Majollica
29.06.2021 5 z 5

Kultivovaný, osobitý, inteligentní, originální. Přesně takový je pro mě tento román. Kombinace humoru a hlubokého vhledu z něj činí velmi osvěžující a milé překvapení. Kdo chce a umí hledat, najde si radost a štěstí i mezi jeho řádky. Není povrchní, proto zůstane určitou sortou čtenářů nepochopen. Biblioterapie není druh adrenalinového sportu a biblioterapeut není zápasník MMA. Kdo má rád muskulaturu v akci, nechť se raději poohlédne jinde. Tento román zkrátka není pro každého, a myslím, že je to tak správně.

Hani77
10.03.2021 3 z 5

První polovinu knihy jsem trpěla, chtěla jsem knihu odložit. Jediné, co mě zaujalo, byla práce biblioterapeuta. Bohužel ale většinu rozebíraných knih neznám. Druhá polovina mě zaujala a dala bych i 4*. Příběh všech postav se nějak uzavřel. A konec mě dostal. Mám ráda šťastné konce. Ale díky té první nezáživné polovině musím dát nižší hodnocení.

Tyn_a
07.03.2021 odpad!

Knihu bych zvladla popsat jednim jedinym slovem. Roztekana. Ani jedna pasaz me nezaujala, mozna kdyby byly pribehy vice rozepsane, detailneji? Netusim. Styl psani byl cik cak, jednou jsme tam, podruhe skocime tam, jako na houpacce. Nazev a prebal moc hezky, coz me na knize zaujalo, ale obsah? Ne, diky. Uprimne jsem mela po precteni chut knihu hodit do kose a to doslova.

SSTknihy
12.02.2021 3 z 5

No, na jedné straně je příběh ne úplně věrohodný, zvlášť, když má čtenář uvěřit tomu, že fotbalová hvězda čte po večerech Odyssea, ale zase na druhé straně je to takové mile úsměvné, lehce zamilované a neškodně sarkastické, že jsem si to ve finále docela užila. Asi jako francouzský film – bavíte se, občas postavám nerozumíte a na konci ve vás zůstane pocit, že jste zažili něco důležitého, ale už je to pryč.

záložka
25.12.2020 5 z 5

Naprosto úžasná kniha psaná s lehkostí a humorem, který ale mnozí zřejmě nepochopili. Od autora narozeného roku 1977, v dnešní době plné vulgarit, surovosti a nechutností, to byla opravdu moc milá kniha. Bohužel, obálka je poplatná dnešní době, kdy jde o to, jak na knihu upozornit a tudíž i prodat.

Temný snílek
29.09.2020 1 z 5

Tak tady jsem sáhla vedle. Už dlouho se mi nestalo, abych uvažovala, že knihu odložím nedočtenou. No, nakonec jsem ji dočetla a jsem ráda, že vše tak nějak dobře dopadlo a já mohu knihu zaklapnout. Nechci nikoho odrazovat, jistě si tahle kniha čtenáře najde, ale druhým dechem dodávám, že takhle otravného chlapa jsem v knize ještě nepotkala.

Nikychlupova
25.03.2020 2 z 5

Kniha se mi zle četla, celkově se mi nelíbila.

The_Reader
15.05.2019 4 z 5

Ze začátku byla kniha nudná, ale ke konci jsem se do ní opravdu začetla a litovala jsem, že jsem jí četla tak rychle. Sice pro někoho tato kniha nemá pointu nebo nemá zajímavého hlavního hrdinu, ale mě se zdá Alex dosti sympatický chlap, který musí i skrz knížky vyléčit sám sebe. Je to dost psychologická knížka a ten, kdo se do Alexe nebo do jiných postav nevžije, má problém si tu knihu oblíbit. Po dočtení mám stále chuť něco číst a psát, takže určitě vřele doporučuji! :)

SBH
19.04.2019 2 z 5

Vlastně bych měla dát tři hvězdy, protože tak podivnou knihu jsem ještě v ruce nedržela. Nesympatický hlavní hrdina, zoufale povrchní, ufňukaný intelektuál, nanicovatý děj - kterému z klientů on vlastně pomohl? K tomu musím přičíst velmi těžkopádný styl vyjadřování a citáty z knih bohužel připomínaly výběr povinné četby k maturitě. Od beletrie bych očekávala víc rozletu a rebelství. Naprostý nedostatek popisů - o Alexovi víme jen to, že "každého zaujme zjevem". Fajn, ale aspoň bych ráda věděla, zda v dobrém či špatném. A vyzdvihovaný humor aby člověk hledal s lupou.
Závad bych mohla jmenovat ještě fůru. Zároveň jsem však knihu nedokázala odložit a zhltla ji za tři odpoledne. A to já jsem mistrem v hodu knihou do dáli. Doporučit nemůžu, ale jako životní zkušenost dobré.

Patrik02
24.02.2019 3 z 5

Já Vám tak nějak nevím. Knihu jsem zakoupil díky poutavé anotaci, a to i přesto, že jsem měl trochu obavy z poněkud přeslazeného přebalu. Ale jak se říká: "Nesuď knihu..."
Nápad s biblioterapeutem je vskutku skvělý, příběh přesto pokulhává. Postavy jsou takové nějaké nezajímavé a po dočtení se mi rychle vytratili z paměti. Dokonce ani všechna zmíněná literární díla to nezachránila.
3/5 za nápad, který však mohl být zpracován lépe.

ivana02
24.10.2018 2 z 5

Taková škoda - kniha o knihách a ona je celá divná... Téma mi přišlo zajímavé, vyloženě jsem se těšila a přišlo zklamání. Příběh je nemastný, neslaný, nic mi nedal, ničím nezaujal. Z přeslazené obálky čiší romantika na sto honů, takže se splete i ten, kdo ji vyhledává. Četla jsem ji snad týden, v půlce jsem to chtěla vzdát a pořád jsem čekala, kdy se něco začne dít. Nějaký děj tam je, to zas ano, ale přišlo mi to o ničem. Autor sice zmiňuje množství literárních děl, ale dost často se opakuje.

alzbeta4340
25.08.2018 3 z 5

Nenašla jsem si k postavám vztah ať už sympatii nebo antipatii, byla jsem při čtení spíš nezaujatý pozorovatel, což mi tak úplně nevyhovuje. Už se k této knize nevrátím, ale jednou jsem ji přečetla bez nesnází. Rozhodně bych ale tento román nezařadila mezi humoristická dílka, na mě příběh působil až jemně melancholicky. Doporučuji ho ke čtení všem milovníkům Francie a francouzské literatury.

JointlieKat94
17.08.2018 5 z 5

(SPOILER) Kniha mi dala to, co měla. Jsem nadmíru spokojená. Prvně zaujal název, dále pak obálka. Z komentářů tady jsem byla trochu špatná.. nedala jsem na ně, a udělala jsem dobře. První, co mě zaujalo, byl biblioterapeaut Alex. Líbil se mi, popravdě jsem ani netušila, že něco takového existuje. :) kniha byla o jeho životě, vlastně jeho život představují knihy. Je krásné, že tohle někdo dokáže! Má vše přečteno a dokáže komukoliv poradit četbu, která mu pomůže. Ráda bych takového člověka poznala. Tato kniha mi lahodila, a vlastně i díky vybraným titulům, o kterých se píše. Co se týká smrti jednoho zúčastněného, bylo trošku divné, že to všichni prostě jen tak přeskočili, jakoby nic. Ale to na mém hodnocení nic nezměnilo. Jsem ráda, že knihu vlastním. :)

katallinka
21.07.2018 3 z 5

Kniha nebyla vůbec špatná, ale nějak jsem se nemohla začíst. Myslím si, že mi chyběl hlubší rozbor jednotlivých postav. Kniha je totiž jakysi soubor myšlenek doplněných citacemi, které se mi v knize velmi líbily.

mayinka
13.07.2018 2 z 5

Jsou knihy ;) kdy jste po precteni stastni, ze je mate z knihovny ;) a muzete je vratit.

bagel
25.05.2018 3 z 5

Díky předchozím komentářům jsem poznala, co od knihy nemám očekávat, takže nakonec jsem byla docela spokojená. Přínosem knihy je určitě množství odkazů na další díla a citace z knih.

fruitbueno
18.05.2018 2 z 5

Kniha s tím nejpromarněnějším potenciálem, jakou jsem kdy četla. Námět opravdu originální, skýtající takřka neomezené možnosti, ale z mého pohledu zahozený někam do škarpy. Velká nuda. Kromě linky s Yannem mě nic jiného nebavilo, nezajímalo.

Štítky knihy

posedlost knihami biblioterapie

Autorovy knížky

Michaël Uras
francouzská, 1977
2017  54%Šťastný život mezi řádky

Kniha Šťastný život mezi řádky je v

Právě čtených2x
Přečtených85x
Čtenářské výzvě24x
Knihotéce55x
Chystám se číst54x
Chci si koupit8x