Šťastná Moskva

Šťastná Moskva https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490493/bmid_stastna-moskva-xXg-490493.jpg 4 8 2

„Proč mám být sám?! Budu jako město Moskva,“ řekne si jeden z hrdinů Šťastné Moskvy, vrcholného románu Andreje Platonova (1899–1951), zrekonstruovaného z fragmentů čtyři desetiletí po autorově smrti. Moskva v něm není pouze město, které na začátku třicátých let dvacátého století prudce roste a hodlá se stát hlavním městem světového proletariátu, div ne jeho rájem. Je to také mladá žena, hlavní hrdinka, Moskva Ivanovna Čestnovová, parašutistka a stavitelka metra, která v té pulsující metropoli žije, která ji svou neohrožeností i nezřízeností ztělesňuje. Platonov na svém románu pracoval v době, kdy byl ze sovětské literatury v podstatě vyloučen. Prózou na aktuální téma se do ní doufal vrátit. Šťastnou Moskvu však místo nadšených budovatelů světlých zítřků zabydlují upřímně naivní hledači pravdy a ideálu, často až fanatičtí a naplnění nezměrným steskem. Všem je vlastní neodbytná potřeba k někomu nebo něčemu přilnout, být součástí čehosi, co je přesahuje. Útlý román nabitý reáliemi není jen osobitým průvodcem po sovětské kultuře a každodennosti třicátých let; vždyť i dnešní Moskva zběsile hledá svou tvář a křečovitě se snaží být šťastná.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Baobab
Originální název:

Счастливая Москва (Sčastlivaja Moskva) , 1996


více info...

Přidat komentář

bookfan
26.12.2022 5 z 5

Zajímavé dílo, které se vymyká tomu, co se běžně dostane ke koupi v knihkupectvích. Zčásti bizarní, zčásti sentimentální, zčásti bláznivé, v podtónech velmi melancholické a smutné, ale možná nakonec i absurdně vtipné. Jsou v něm úvahy a věty opravdu neotřelé a často trefné. Myslím, že je to ten druh knihy, jaký dokáže napsat jen Rus. Má to něco z Dostojevského, z Bulgakova, z Daniila Charmse, opravdu je těžké tuto knihu někam žánrově zařadit. Místy se tváří jako kniha obdivná k budování socialismu ve 30. letech, ale častěji budí dojem, jako že se tomu celému vysmívá. A ty postavy, které v knize vystupují! Naivní, velkodušné, poblouzněné, zamilované, rezignované, a všechny propojuje hlavní hrdinka jménem Moskva, nespoutaná mladá krásná žena.

sika444
16.03.2022 5 z 5

Je to klasický Platonov, něžný, naivní, zasněný, s postavami, které se chovají iracionálně, jednají na základě svých momentálních pohnutek. Naivní víra v komunismus nemá tak bizarní podobu jako v Čevenguru, ale stále zde je - stejně jako víra v pokrok. Kolik toho myslel autor vážně a co všechno je ironie? Vždyť takto naivních nadšených knih tehdy vznikalo mnoho. U Platonova však bdělí cenzoři rozpoznali, že to je nějaké divné - a pro jistotu jej netiskli. Jsem vděčný za tento ediční počin.


Štítky knihy

Moskva ruská literatura 30. léta 20. století

Autorovy další knížky

Andrej Platonov (p)
ruská, 1899 - 1951
1995  96%Čevengur
1969  83%Finist – jasný sokol
1966  77%Co nám jde k duhu
1982  92%Dcery pouště
1967  86%Džan

Kniha Šťastná Moskva je v

Přečtených7x
Knihotéce7x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x