Město času a kouzel

Starožitnosti série

< 4. díl

Paula Brackston

Komentáře

Závěrečný díl série přináší mnoho napětí a zvratů. Podaří se Xanthe najít Liama ztraceného v minulosti a dostat ho zpět domů? Kdo je ve skutečnosti paní Flyte a jaké jsou její úmysly? Dostane se čtenářům vysvětlení dalších otázek, které vyvstaly v průběhu předchozích dílů? Po tápání ve tmě, které Xanthe připadá jako věčnost, se najednou objeví ne jeden, ale dokonce tři zpívající předměty zároveň. Musí vyřešit, který z nich si vybrat, aby mu nezhatil misi, při níž chce zachránit Liama, což je pro ni momentálně prioritou. Předmět, který si nakonec zvolí, ji zavede do viktoriánského Londýna na konci devatenáctého století. Tam nalezne nečekané spojence, ale také nové nepřátele, v porovnání s nimiž byl boj proti Fairfaxovi hračka. Jedná se o velice nebezpečné a schopné protivníky, kteří zcela boří zásady cestování časem. Záchrana jednoho milovaného člověka se promění v záchranu nejen celého společenství převracečů, ale možná i celé budoucnosti. Obstojí Xanthe v této zatím nejtěžší zkoušce?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , Red
Originální název: City of Time and Magic, 2021

Komentáře knihy Město času a kouzel

Belanna
26.02.2026

Povedený závěr celé série.
Bylo tu vše, napětí, romantika, cestování v čase, vysvětlení většiny otázek, sympatické postavy a vtipné momenty.
Xanthe jsem chvílemi až záviděla nejen její přátele, ale i místa, která mohla navštívit.
K těmto knížkám se určitě v budoucnu vrátím.

Ančísek
06.12.2025

Tak tohle bylo ultimátní dobrodružství na závěr! Myslím, že se mi z celé série líbilo nejvíc, bylo velice srdcové.

Xanthe jistě ocenila společníky na cestách a spolu se současnými obyvateli tvořili nepřekonatelný tým. Myslím, že ten překvapivý zvrat na plese nebyl úplně nezbytný, ale autorce to asi přišlo jako vhodné zakončení.

Závěr trochu může naznačovat možné pokračování, tak doufám, že je to pravda a třeba ještě někam doprovodíme Elizabeth a dozvíme se příběh třetího předmětu :)

Jednoduše blaho.

mantikora
02.12.2025

Poslední kniha byla pro mě jakýmsi zadostiučiněním z hlediska vztahu Liama a Xanthe. A také jsem ráda, že se ukázaly skutečné pohnutky za všemi možnými machinacemi paní Flythe.

Pro mě dobré i napínavé čtení, kde nechyběla akce.

18LenkA12
20.11.2025

Tento díl byl pro mě zatím ze série velké zklamání. Děj se po celou knihu táhl, spoustu situací byla opakovaně zmíněná a konec vzal tak rychlý spád, že mě vlastně ničím nepřekvapil.

miruska1
18.10.2025

Celá série se mi líbila. Závěr působí, že si autorka nechala prostor pro případné pokračování.

Holly.W
18.09.2025

Já tak docela nechápu tak vysoké hodnocení této knihy. První díl této série byl moc hezký, i druhý, ale tento díl se mi líbil ze všech nejméně.
Ono platí, že méně je někdy více a platilo by to i u této série. Protože už to bylo moc překombinované. Převraceči, prostupovači, no už jsem se v tom ztrácela. Xanthe se vydá na záchrannou misi Liama, dozví se proč ho paní Flythe unesla i co po ní chce. A máme tady spolek převracečů času, kteří mají temné úmysly. Čekala jsem nějaké grandiózní vyvrcholení, velké finále. Ale stálo to za nic, bylo to naprosto čitelné a předvídatelné, nudné, nestalo se nic, co bych nečekala. Za mě zklamání a odfláknuté ukončení celé série.

TerkinKnižnySve
20.08.2025

Myslím, že tento diel bol zatiaľ najlepší.

Xanthe sa potrebuje dostať späť k Liamovi po tom ako ho Lýdia uniesla, prečo to urobila a aký zámer s ním ma to je bo hviezdach.

Nájsť ten správny predmet je ťažké a zdĺhavé a aj tak ju nakoniec privedú inam.

No to ešte netuší ake dobrodružstvo sa pred ňou otvorilo a čo všetko ju bude stáť opäť uveriť a zachrániť viac než len Liama.

Tento diel bol na perfektný, magický ale zároveň aj veľmi smutný, dobrodružstvo, ktoré si užili ich stálo veľa ale veľa veci a tajomstiev sa aj podozvedali.

Som velmi zvedavá ako budú pokračovať a ako Xanthe zvladne svoju novú úlohu a či Liam bude stáť stale po jej boku

Sabushenkaxx
27.07.2025

Konečně jsem mohla uzavřít sérii. Kniha se četla dobře, stejně jako předchozí. Uvítala bych kdyby byl děj rozvinut o více kouzel jak slibuje název. Co, mám za zlé ať už autorce nebo prekladateli, je výraz ZAZUBIL, který se na můj vkus opakuje moc často, ale to je samozřejmě můj problém.

Anor505
18.07.2025

Poslední díl série se nese v podobném duchu jako všechny předchozí. Zase je to jednoduché odpočinkové čtení a tentokrát měla kniha dokonce i nějaký děj, i když jsme se k jádru pudla dostali až za polovinou.
Opět se tu cestuje časem s nesmyslnými časovými paradoxy, kterých si radši nevšímám (zase přibyly další). A Xanthe je opět neuvěřitelně sebevědomá, i když to rozhodně není nejostřejší tužka v penále, ve skutečnosti ví prd a většinou má jen obrovské štěstí. Hrozně mě irituje, že jí všichni tvrdí jak je skvělá a všechno ví nejlíp a ví co dělá, i když si to ničím nezasloužila. Nevím no.
Ale série je dočtená, knížka účel splnila - odpočinula jsem si u ní, ale další tvorbu autorky už vyhledávat nebudu.

kusma
20.06.2025

Závěr série se nese v podobném duchu jako předchozí díly. Jen s jednou výhodou, že se mnohem rychleji rozjel. V mnohém je to takové jednoduché, místy matoucí (ale to knihy o cestování časem prostě jsou), několik nezodpovězených otázek, celkově ale pohodové letní čtení. Jsem zvědavá, zda je to opravdu poslední díl.

selmickae
12.05.2025

Série mě bavila, ale jsem ráda, že dál už se natahovat nebude a skončilo to, čekala jsem maličko větší happyend, rozvinutí vztahu s Liamem, ale i tak to bylo hezké a pěkně se to četlo. Některé pasáže napsané maličko chaoticky nebo nedomyšlene, ale nevadilo mi to. Pustím se teď do serie Čarodejnice :)

Szilvia1
01.05.2025

Skvělá série,mĕ se libily všechny,ale tahle poslední byla nejnapínavější,protože tady šlo i o záchranu Liama.Doporučuji.

Deevv
14.04.2025

(SPOILER) Zajímavá série. Nemám ráda, když musím na další díl čekat, ale tady se vyplatilo. Sice závěr byl trošku nečekaný, hodně jednoduchý, ale i tak to beru. Nejvíc mě potěšilo propojení s jinou knihou od Pauly a to Návrat čarodějnice. Jako skvělej počin a jsem ráda, že jsem ji již měla přečtenou.

VeruLovesBooks
29.03.2025

Tuhle sérii mám moc ráda. Líbí se mi propojení romantiky s fantasy prvkem (cestování v čase). Postupně u mě teda trochu odpadá ten wow efekt, který jsem měla u prvního dílu, ale i tak jsem si rozhodně užila celou sérii. Poslední díl se více zaměřuje na převraceče jako takové, řeší jejich úkol a také to, že někteří své schopnosti zneužívají. Mám trochu výhrady k posledním kapitolám, kdy mi některé scény přišly jak z amerického akčňáku, ale jako celek jsem si knížku užila.

Maky1711
10.03.2025

Celá série výborná. Těšila jsem se vždycky na další díl. Ale tenhle poslední? To byla naprostá bomba! Za mě nejlepší díl série.

cibulka 8
01.03.2025

(SPOILER) Nejlepší díl z celé série. První půlku jsem četla jedním dechem.
Bylo tam i pár nesrovnalostí. Třeba jak mohl jít Liam na ples, když měl pohmožděný obličej. To si toho nikdo nevšiml? I ta rychlost, se kterou se naučil boxovat... Ale beru to tak, že je to prostě příběh pro pobavení, tak nad tím asi nesmím moc přemýšlet.

Mája777
23.02.2025

A je to!!! Dočteno. Celá série je super. Velmi poutavě napsaná. Tajemná, napínavá, zamilovaná, smutná i veselá, vtipná i poučná. Už teď mě mrzí, že jsem četla tak rychle. Budu netrpělivě čekat, zda autorka nenapíše pokračování.
(23. 2. 25 - 7 053 - 17)

Martina1725
06.02.2025

Upřímně, mě se tahle kniha líbila zatím ze všech nejvíc. Vtipné i zajímavé situace a zajímavé uvědomění na konci.

Knihosvet1
29.01.2025

Vážně povedený konec série se starožitnostmi. O smutné chvíle nebyla nouze, zasáhla mě ztráta, kterou delší dobu tajila paní Flyte, úplně zbytečná smrt pana Balmorala a život a osud jeho ženy Elizabeth. Moc se mi líbila role Liama i Harleyho, kteří byly Xanthe opravdu po ruce i přes to, že nejsou převraceči. Musím ale podotknout, že jsem marně čekala, jak se vyvine vztah mezi Xan a Liamem, nebo až své tajemství svěří Gerri, tak, jak slíbila. Kvůli tomu bych snad i strhla půl hvězdičky ne, teď opravdu. Sérii stojí za to si přečíst, autorka má neskutečný dar psaného slova.

dikara
22.01.2025

tak tento posledný diel ma veľmi potešil, znova sa to super rozbehlo a nemala som pocit, že by ma niečo nudilo, ako to bolo v tretej časti
Xanthe zachraňuje Liama, v tom jej pomáha ďalší priateľ zo súčasnosti a má šťastie aj na nových priateľov, ktorých stretáva v minulosti
no zároveň sa dozvedá aj nové skutočnosti ohľadom jej úlohy prevracačky času a strážkyne knihy cestovateľov
kým zo začiatku si myslela, že ju niekto zradil, až v minulosti sa dozvedá, čo je vo veci a aby sa nemenil sled udalostí, musí tomu zabrániť
príbeh je síce ukončený, ale autorka by kľudne mohla pokračovať, lebo Xanthe môže cestovať stále a stále zažívať nové dobrodružstvá a prostredníctvom starožitností pomáhať ľudom v minulosti
ako séria a aj nápad je to veľmi vydarené, aj keď niekedy prišli nudné časti, nie každému sa dá vyhovieť, ja som s touto sériou bola spokojná

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi