Starosvětská Francie

Starosvětská Francie https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223653/bmid_starosvetska-francie-223653.jpg 4 2 2

Vykresluje obraz Francie, jak vypadala před druhou světovou válkou. Popisuje zapadlou francouzskou vesnici Maupeyrou, charakterizuje v drobných črtách její obyvatele, a odhaluje pokryteckou tvář, kterou mají pro veřejnost, i jejich tajné chyby a neřesti.

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Vieille France , 1933


více info...

Přidat komentář

Boboking
30.10.2020 4 z 5

Další titul "vyřazený knihovnou pro mnoholetý nezájem". Příběh jednoho dne na jedné francouzské vesnici v meziválečným období. Průvodcem je nám zdejší pošťák, který objíždí vesnici a okolí s poštou a u každého "doručitele" nám vlastně nabízí originální postavu. Značně kritický příběh, který má vykreslovat úpadek lidstva, tedy aspoň ve Francii. Vše pro sebe, vše pro peníze... Přes levičácký doslov zde nic "proletářského" nenajdete. Musím přiznat, líbilo se mi to.

Koka
11.09.2015 4 z 5

Docela často se na stránkách DK objevuje téma, zda díla nositelů Nobelovy ceny jsou opravdu tak výjimečná a jak je možné, že tvorba značného počtu laureátů je nám zcela neznámá nebo nezajímavá. Proto jsem sáhla po knížce jednoho z těch nobelistů, jejichž dílo tady nikoho nezajímá a k jehož knihám není na DK jediný komentář. Vybrala jsem si tu nejútlejší knížku a nejsem zklamaná. Ale že by to bylo něco nevídaného - to také ne.
Knížka Starosvětská Francie (dost divný a ne moc výstižný název) je vlastně příběhem jediného dne v životě vesnického pošťáka, který špinavě využívá a zneužívá informace, které se o lidech dozví buď z jejich (tajně otevírané) korespondence, nebo z nevyhnutelných pravidelných návštěch jejich příbytků. Každá kapitola představuje jednu domácnost či rodinu obyvatel vesnice, z nichž všichni jsou podivíni, podvodníci, psychicky či morálně narušení lidé, nebo minimálně pleticháři a pokrytci, případně zdánlivě slušní lidé, které ničí jejich nevyplněné tužby. Du Gard tak v desítkách postav vytvořil jakýsi katalog lidských povah a charakterů, vykreslil je plasticky, výstižně a nelítostně. S jistou dávkou nadsázky lze říct, že knížka působí jako "příprava" na větší dílo, jako kdyby si autor cvičně zkoušel zpracování rychlé, stručné a hodnověrné charakterizace postav a jejich jednání. Rozhodně stojí za přečtení.


Autorovy další knížky

Roger Martin Du Gard
francouzská, 1881 - 1958
1967  80%Thibaultové I
1963  80%Starosvětská Francie
1967  80%Thibaultové II
1959  67%Thibaultové III
1938  85%Jan Barois

Kniha Starosvětská Francie je v

Přečtených4x
Knihotéce9x
Chystám se číst2x
dalších seznamech1x