Starosti korunovaných (hlav)

Starosti korunovaných (hlav) https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205431/bmid_starosti-korunovanych-hlav-PMy-205431.jpg 4 41 6

Historie, tak jak si ji obvykle vybavíme, nám nepřipadá příliš k smíchu. Kamkoli se podíváme, všude se píše až smrtelně vážně o tvůrcích dějin, o jejich činech a jejich významu v naší minulosti. Humorista Miloslav Švandrlík se rozhodl použít jiné autorské optiky: nevážně se podíval na vážné trable, které prožívali tři čeští monarchové - Václav II., Vladislav Jagellonský a Ferdinand II. Zachytil je v důležitých etapách života a panovnické kariéry, aby je přistihl takříkajíc na švestkách: slovutní králové zápolí s osobními a profesními problémy. Miloslav Švandrlík nešetří sarkasmem a ctihodné představitele českého národa líčí perem neuctivým, nakolik to historická pravda dovolí. Trojice povídek o starostech korunovaných hlav je osvěživě pikantním čtením o tom, kterak se velcí a slavní chovali male a neslavně.... celý text

Přidat komentář

martin č.
25.06.2021 5 z 5

Oddechové čtení psané klasickým lehkým švandrlíkovským tónem na historickou notu. Doplněné obvyklými ilustracemi holých zadnic od Jiřího Wintera Neprakty. Ne že by to bylo nějak historicky úplně věrné, ale o to tu tak úplně nekráčí, smyslem knížky je jistě především pobavit, což aspoň u mně splnila beze zbytku.
„Valdštejn se nikdy nesoudil s někým, komu mohl osobně nakopat zadek“ :-)

slawa.cap
20.05.2021 3 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu. Čekal jsem trochu víc humoru, ale možná to uvázlo na přednesu, který nebyl špatný, ale příliš strohý. Nejlepší mi přišla povídka o Jiřím z Kopidlna. Kniha je spíš historická, než humoristická a vtip jsem viděl snad jen v rozhovorech.
Podobné jako tato jsou knihy Jiřího Šmída, ale ty mi přijdou mnohem vtipnější.


babystar
17.01.2021 4 z 5

Epizoda ze života Václava II., který se bál bouřek a koček. Příběh o řádění bandy Jiřího z Kopidlna v době vlády slabého krále Vladislava Jagellonského. Vyprávění o podivném konci slavného vojevůdce Albrechta Valdštejna v době Ferdinanda II. Tři příběhy, které nepostrádají humor, ale zařadila bych je mezi knihy historické. Této knize jsem se dlouho vyhýbala, protože M. Švandrlíka mám zařazeného jako autora humoristických knih a historické téma nebudilo důvěru. Musím uznat, že jsem se mýlila. Tato knížka opravdu stojí za přečtení.

Parwana
22.08.2020 4 z 5

Skvělá oddechovka, hodně jsem se nasmála ;) Škoda, že podobných příběhů v knize není víc.

maryzka
06.04.2015 3 z 5

Jak říkala naše paní učitelka.- Historické drby a bulvár.Usměvné historky o šlechtě ve středověku.

inikori
19.10.2012 3 z 5

Klasická historická Švandrlíkovina. Bulvární přiblížení významných postav naší historie. Je příjemné popřemýšlet o našich vládcích s nadhledem a úsměvem. Klidně bych knížku doporučil dětem školou povinným, třeba jim usnadní cestu k dějepisu.