Staroměstská poprava českých pánů a měšťanů

Staroměstská poprava českých pánů a měšťanů https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372377/bmid_staromestska-poprava-ceskych-panu-a-3if-372377.jpg 4 30 8

Kniha se zabývá příčinami a průběhem českého stavovského povstání proti Habsburkům v letech 1618–1621. Autor se věnuje především dramatickým okolnostem vedoucím k bělohorské tragédii i popravám vůdců stavovského protihabsburského odboje, nejděsivější masové exekuci v českých dějinách. Analyzuje nejen důvody, jež vedly k této smutné kapitole české historie, ale neopomíná zdůraznit některé méně známé okolnosti mocenského zápasu, jenž posléze přerostl ve třicetiletou válku.... celý text

Přidat komentář

pismenkovyJoe
10.02.2019 5 z 5

Tato kniha obsáhle ale poutavě popisuje události spojené se staroměstskou popravou. Nejsem žádný historik a ze školy už jsem pryč skoro dekádu, takže pro mě byla spousta informací nových a atraktivních. Doporučuji i těm, kteří se o historii nezajímají prioritně a nebo těm, které takové čtení moc nebaví. Čtení této knihy vás určitě nudit nebude.

Makec
02.01.2019 4 z 5

Popis událostí před a během staroměstské popravy. Úvod vypráví, co předcházelo než se stala tato krvavá řež, což beru jako plus, protože kdyby šlo jen o popisy rozsudků a jejich vykonání asi bychom si nedokázali představit proč vlastně k této události došlo. Další plus beru na konci stručné životopisy některých účastníků.


Mira7
13.01.2018 5 z 5

Kniha čtenáře velmi podrobně seznámí s politickou a společenskou situací počátku 17. století a nasadí tak událostem té doby rámec, díky kterému lze vnímat danou dobu v souvislostech. Asi málokdo zná někdejší stavovské uspořádání českých zemí, principy a práva, kterým se České království řídilo. V tomto ohledu je kniha velmi podrobná. Autor vyvrací i možná dost zažité zjednodušené vnímání Bílé hory jako boje Čechů s Němci. Jako jedna z hlavních postav stavovského povstání je zmíněn Jindřich Matyáš Thurn, oddaný český Němec, v jehož případě lze opravdu toto spojení použít. Velmi čtivě popisovaný průběh celého povstání a vojenských operací mi nedovolil od knihy se odpoutat. Z konce knihy mi už pak bylo těžce. Celá poprava příslušníku národní elity byla opravdu děsivá. Bez tohoto bychom asi směřovali do nějaké formy svazku se Sasy a dalšími kulturně blízkými protestanskými a svobodomyslnými státy severního Německa a Nizozemí. Škoda…

radkamysli
11.09.2017 4 z 5

Tu se mi líbí, že autor mi vysvětlil, či udělal takový přehled o tom, jak k té tragédii došlo a co se dělo po ní.

richard7959
14.07.2016 5 z 5

Parádní kniha. Naopak od uživatele tandula kvituji, že autor popisuje z 80 %, co předcházelo popravě, tedy poměry v Koruně české a jinde v Evropě. Autor defacto odvypráví příběh, který započal 30 letou válku. Je jasné, že 250 stran knihy nebude popisovat, jak někoho popravují. Jinak naprosto nestranná kniha plná faktů, který by rozhodně neměla chybět v knihovničce žádného milovníka české historie.

tandula
26.02.2015

Bohužel mě kniha docela zklamala. Rozumím tomu, že autor chce čtenáři vysvětlit, co předcházelo samotné popravě na Staroměstském náměstí, aby byl čtenář v obraze, ale toto "uvedení do děje" by snad nemělo zabírat třičtvrtě knihy. Jinak oceňuji různé zajímavosti a zajímavé úhly pohledu, které mi kniha nabídla.

Pablo Kral
23.11.2014 5 z 5

Kniha je živoucím důkazem, že o historických událostech lze vypovídat superčtivým, a přitom srozumitelným jazykem bez újmy na odborné erudici. Nejsem nikterak nadšeným fanouškem historie, ale tohle je tak fajnová prácička, že jednoduše vysekávám panu autorovi hlubokou poklonu. Přiznám se, že nerozumím tomu, proč mě zrovna historické knihy Vladimíra Lišky - narozdíl od jiných autorů v této oblasti - tak fascinují. Vyzařují podmanivé fluidum se smyslem pro srozumitelný výklad. A tak to má být. Hodnocení je jasné.

dusin
28.04.2013 5 z 5

Paráda. Škoda, že se dějepis neučí tak poutavě jak to autor líčí v této knize. Jsem naprosto nadšen a knihu vřele doporučuji všem (tedy ne slabším povahám - kapitola o průběhu popravy je docela drsná).