Staroegyptská Kniha mrtvých

Staroegyptská Kniha mrtvých https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45611/staroegyptska-kniha-mrtvych-45611.jpg 4 8 3

Kniha mrtvých, jejíž první český autentický překlad zde předkládáme, je vrcholným dílem staroegyptské náboženské veršované literatury. Její znalost (nebo už jen její pouhá přítomnost v hrobce) měla zesnulému umožnit bezpečný vstup do říše mrtvých a to, že si navěky uchová veškeré své pozemské a duchovní schopnosti a vlohy. Obtížná cesta do podsvětí však předpokládala důvěrnou znalost všech míst a nástrah onoho světa, příslušných bohů, strážců a dveřníků a schopnost s nimi promlouvat. Teprve s patřičnou znalostí a pozemskou bezúhonností se každý mohl podrobit posmrtnému Usirovu soudu v Síni Obou pravd, být ospravedlněn, stát se mocným mezi bohy a navěky se plavit v Reově sluneční bárce. Dokonalý věčný život se tak mohl naplnit každému člověku bez rozdílu, pokud vedl plnohodnotný život a důsledně se řídil pravdou a spravedlností.... celý text

Přidat komentář

ArkAngel
07.04.2024 4 z 5

Bylo neskutečně zajímavé nahlédnout do textů starověkých Egypťanů. Vlastně mě i celkem pobavilo, kolik říkadel se vztahuje k tomu, že odmítají jíst výkaly. Egypťané k nim tedy museli mít asi obrovskou averzi, když si to nechali i vypracovávat do svých hrobek. Texty ale pochopitelně nejsou pouze o nich a pojednávají například o bozích nebo zvířatech. Další takový vtipný moment je třeba říkadlo na odstrašení krokodýla, na které hned navazuje takové, které má odstrašit rovnou čtyři.

Skodinka89
02.06.2022 4 z 5

Nečekejte žádné zaříkávadla na oživení mrtvých apod :D. Jen bych řekla, že je to dost specifická kultura a to se propisuje i do "rozloučení" s mrtvými.


Unitarcha
01.03.2021 5 z 5

Jedná se nepochybně o jeden ze stěžejních pramenů k náboženství starověkého Egypta, a už jen kvůli svému stáří a tehdejšímu významu je dobré "Knihu o vycházení za dne" chovat v patřičné úctě. I když... pro člověka, který si Egypt romantizuje jako místo přetékající mysteriózním věděním a skrytou moudrostí by mohlo být čtení poněkud šokující. Představujete si, že za konvenčně užívaným názvem "Kniha mrtvých" se skrývá sbírka obskurních, ale jako Nun hlubokých myšlenek? Inu...

51 zaříkávání: "Moje výkaly, moje výkaly, nebudu jíst svoje výkaly! Moje výkaly jsou lejna, která nejím..."

Pro zájemce o studium staroegyptského náboženství je to nutnost, pro zájemce o náboženství obecně je to nutnost, pro každého, kdo se bojí posmrtného údělu a hledá způsob, jak si pojistit dobrý osud, je to nutnost.