Kutath

Kutath https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31900/bmid_kutath-JvT-31900.PNG 4 50 7

Stárnoucí slunce série

< 3. díl

Závěrečná kniha trilogie o podivuhodných osudech civilizace Mri. Měli kel'antha, který přišel z Temnot. Měli mladou she'pan, jež nesla znaky válečníka na tváři. Zdálo se, že má právo nést zbarvené šrámy kelu, které svědčily o dosažené zručnosti v zacházení se zbraněmi. She'pan chladného a divokého vzhledu, Melein... A jejich kel'anth, vůdce jejich válečníků...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Winston Smith
Originální název:

Kutath , 1979


více info...

Luigi1
Luigi1
04.02.2024 4 z 5

Tato trilogie se docela povedla

kralika
kralika
28.12.2023 5 z 5

Nejde jinak než komentovat tyto tři romány jako jeden celek. Nevnímám je vlastně jinak než jako celistvý monolit. Hodně často jsem si při čtení vzpomněl na Hainský cyklus. Ten je také o snaze pochopit nepochopitelné. Porozumět kulturám, které z našeho úhlu pohledu a prizmatem naší zkušenosti pochopit téměř nelze. To je oběma autorkám společné. Paní Ursula je pak výrazně poetičtější a hloubavější. Paní C. J. po pomalém a pro čtenáře obtížném startu pořádně kopne do vrtule a její závažná sdělení jsou zabalená v řízném military hávu, kdy vzduchem létají čepele a vakuem roztavená ocel.

„Jsme Mri. Nepřijímáme medicínu, krom své vlastní... ...Budeme žít, nebo zemřeme, vyléčíme se, nebo nevyléčíme. Možná, že způsob, jakým děláme věci, není ani moudrý. Někdy si myslím, že není. Ale my jsme ti poslední a budeme se držet věcí, které všichni naši předci viděli před námi. Není tu možné jednat jinak.“ (Kesrith)


n.ezn.amy
n.ezn.amy
31.10.2022 4 z 5

Závěrečný díl této trilogie zavede trojici našich tří hrdinů zpět na domovskou planetu válečníků mri, ale ani zde jejich život není snadný, neboť musí dokázat, že princezna může vládnout a její dva válečníci jsou dostatečně dobří, aby jí ochránili. Ovšem další nebezpečí se blíží .... Trilogie mě celkem bavila, ovšem jsou zde pasáže, které se obtížněji čtou. Ale celkově bych řekl, že hodně povedený příběh.

kurcatovium
kurcatovium
30.04.2018 5 z 5

Cyklus Stárnoucí slunce je u mě za jednoznačných 5 hvězdiček. Líbila se mi i Stanice Pell, byť je pro někoho taky zbytečně rozvláčná, ale se Stárnoucím sluncem se mi Cherryh trefila do vkusu ještě o kus víc.

Celá trilogie je v podstatě o hledání vzájemného kompromisu a místa pro život. Soužití tří zcela rozdílných ras s naprosto odlišnými zvyklostmi a kulturou ani nemůže být snadné. (Troj)Román je tak spíš o politice a psychologii než o sci-fi reáliích, kde právě umístění do daleké budoucnosti je jen jakousi kulisou pro velkou hru. Ale je to zajímavé a napínavé, všechny nitky se vzájemně proplétají a celý pavouk různých návazností postupně vygraduje právě zde ve třetím dílu.

A jakkoliv je konec docela drsný, přeci jen v něm svítá špetka naděje. Pro lidi, pro Mri a koneckonců dost možná i pro Reguly.

yerry
yerry
07.12.2017 5 z 5

Záver tejto trilógie nezaostáva za predchádzajúcimi zväzkami. Je tu viac akcie a viac bojových stretov, avšak nie v tom zmysle, že by boli ústrednou témou ako napríklad u Webera ale fungujú ako určitý posun v deji. Teda ak čakáš nejaký ich detailný popis, budeš asi sklamaný. Autorkiným ťažiskom je totiž psychológia postáv, kultúrne a technologické možnosti, pohnútky a politika zúčastnených strán a obrusovanie hrán. Cherryhová chápe ľudskú históriu len ako okamih v dejinách vesmíru a planéty ovládané ľuďmi len ako pár zŕn prachu v rozľahlej vesmírnej púšti. Časový dej tejto trilógie spadá do vesmírneho obdobia, kedy už veľa rás neexistuje, niektoré sú na zostupe a niektoré vstávajú ako fénix z popola znovu a znovu, podobne ako Mri.

Veľmi zaujímavé čítanie, ktoré patrí ak nie na samotnú špicu Science Fiction, tak na špicu Soft Sci-fi určite. Cherryhová tu mala riadne našliapnuté na zaradenie scifi žánru do mainstreamu. Jej knižky totiž môžu kľudne čítať aj čitatelia, ktorý sa o scifi vôbec nezaujímajú…

WugWugs
WugWugs
12.04.2016 5 z 5

Kutath ako záver pomyselnej trilógie nie je lepší ako predchádzajúce diely, je rovnako dobrý. Nakoniec, je to len jedna dlhšia kniha rozdelená na tri časti. Príbeh sa síce priestorom vesmíru pohne, čo môže vyvolať dojem "viac deja", tempo si však zachováva rovnako ako intímny vzťah k postavám. Mrzí ma, že takto pomaly a detailne budované charaktery nemajú pokračovanie v ďalších príbehoch z tejto časti vesmíru. V mentálnej mape skvostu sci-fi mi svieti hneď niekde v blízkosti a pod Hyperionom a Dunou. Cherryhová je rozhodne zaujímavá a originálna spisovateľka i dnes, klasickú sci-fi svojimi nárokmi dosť prevyšuje a vyčnieva.

Terva
Terva
09.06.2015 4 z 5

Tak jo, tohle je nejlepší z celé trilogie. Už je tu i více napětí a možná i zábavy. Ale jako celek je to jen průměr. Má-li někdo zájem prodám celou trilogii za 200 korun plus pade za poštovné.

Štítky knihy

válečnictví civilizace sci-fi

Autorovy další knížky

Carolyn Janice Cherryh
americká, 1942
2003  79%Cizinec
1993  78%Kesrith
1992  79%Stanice Pell
1995  81%Kukaččí vejce
1993  72%Brána Ivrelu

Kniha Kutath je v

Přečtených71x
Doporučených5x
Knihotéce78x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x