Starman Jones

Starman Jones https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12838/bmid_starman-jones-K95-12838.jpg 4 60 8

Je jednoduché dostat se na mezihvězdnou kosmickou loď, pokud jste chytrý chlapík jako Max Jones. Ale něco jiného je, když tato loď přistane na neznámé planetě po nezvládnutém prostorovém přechodu. Zvláště pokud je kapitán mrtev a jeho mapy a tabulky jsou zničeny. Přežití teď závisí na Maxovi... Jsme houževnaté a vynalézavé plemeno; naši potomci však budou muset být ještě houževnatější a vynalézavější, aby přežili ve světě, jenž jim zanecháme. Statistická pravděpodobnost je proti nim - a šance na vítězství jsou malé... Hvězdy jsou vysoko, život je krátký a ani žít doma v posteli není zcela bez rizika. Ale člověk sám, jeho existence, je tak nepravděpodobný, že kdyby nebyl, nestála by pravděpodobnost jeho zrození vůbec za řeč. Heinlein však sází všechny své peníze na člověka a vypadá to, že příští století mu dá za pravdu.... celý text

Přidat komentář

Luigi1
17.01.2024 5 z 5

Moc mě tato kniha pobavila

Belisima
25.07.2022 5 z 5

Me se to libilo. Na zacatku me to chytlo a vyplivlo az na konci. Uzila jsem si paradni dobrodruzstvi. A chci jeste.


MegaH
15.07.2022 5 z 5

Super letní čtení k bazénu

woita
13.04.2022 3 z 5

(SPOILER) Při četbě tohoto titulu se mi v mysli začal tvořit svět jako tomu z hry Fallout (ten před jaderným holokaustem). Jak jsem k této představě došel? Z pouhé zvědavosti při nahlédnutí na rok vydání originálu. Román obsahuje ducha doby, stejně jako hra, typického pro USA 50. let, včetně (z dnešního pohledu lehce předpotopních) některých postupů a hi-tech nástrojů. Heinlein předkládá vizi budoucí společnosti diferencouvanou profesně do cechů, kde jistého postavení nelze dosáhnout bez rodiných vazeb či upsáním se.
Do takové pozice je postaven mladistvý Max, který touží se z rodinné farmy dostat do vesmíru. Farma nedisponuje téměř žádnými vymoženostmi moderní doby, zvířata jsou chována na pastvině a hnuj se kydá vidlema. Jedinou zábavu lze najít při pohledu na noční oblohu a kolem projíždějící rychlovlaky prohánějící si to rychlostí zvuku nebo četbou v "zakázaných" knihách od zesnulého strýce, pojednávající o astronavigaci. Šance na změnu spočívá v útěku od nevlastní matky a novopečeného otčína a vetření se na palubu kosmoletu Asgard. A zde začíná to pravé dobrodružství pro mladé - Heinlein píše v duchu young-adult literatury.
Když jsem se prvně ocitl na palubě imperiální lodi Asgard, při zmínkách o velkolepých sálech a vyhlídkových palubách jsem měl v představách steampunkovou kosmickou alternativu Titanicu. Max je po nalodění v obdobné situaci jako Di Caprio ve stejnojmenném filmu, přičemž souhrou okolností se mu podaří dostat do vyšších společenských i karierních sfér. V tomto čase se zařazuje do běžného režimu na můstku jako novic-astrogátor, kde se seznamuje s ostatními důstojníky a rutinou.
Ve fázi, kdy má dojít k dalšímu přechodu, chybou se dostanou do části vesmíru vzdálenou na hony všemu lidstvu známému. Nastupuje povědomý feeling, který jsem měl při četbě knihy Hladový vesmír. Nikdo netuší kde jsou, hvězdné mapy nelze zesouhlasit ze známými typy hvězd. Mezihvězdný pohon totiž k cestování v pro lidem známém prostoru využívá zvláštních anomálií (Přechody), že minout ji teoreticky znamená ocitnout se kdekoliv či kdykoliv, nejen v dosud nezmapované části vesmíru, ale i v jiné dimenzi či dokonce čase. Všechny tyto úvahy znějí nadmíru zajímavé až se ptáme, která z těchto úvah je pravděpodobnější. Než si však začneme klást dílčí otázky je
nasměrován příběh jinam. Cestující i posádka jsou postaveni před praktičtější otázku vlastního přežití. Přestože loď hostí smetánku společnosti, v podpalubí skýtá hydroponii s bankou semen, převáží chovná zvířata a řadu nástrojů pro zbudování nové byť skrovné kolonie.
A tak se i stane, když objeví v nedaleké soustavě planetu pozemského typu pojmenovanou následně Charita. Ta se jeví neobydlena vyspělou civilizaci a lepším místem pro život než samotná Země. To už se nicméně dostáváme za dvě třetiny tloušťky knihy a nezdá se, že by došlo k naplnění hlavní premisy z přebalu knihy ("Přežití teď závisí na Maxovi..."). K tomu dochází až téměř ke konci a znenadání a navíc pro mne za nepříliš reálných podmínek.

Musím uznat, že po začtení jsem byl mile překvapen (mou předchozí a jedinou zkušeností s Heinleinem byl "Tunel do nebes"). O knize mohu říci, že je na svou dobu dobře napsána, čtivá a má nespočet detailů, které pomáhají budovat příběh. Knize by ale více slušelo rozvinou druhou polovinu - protáhnout a více probádat část o hledání cesty domů a stejně tak jako dění na Charitě. Konec působyl zbrkle a mírně nedotaženě.

Jimmyus
15.08.2021 5 z 5

Parádní oddychovka která mě chytla a vypustila jako naprosto spokojeného čtenáře. V příběhu bylo všechno, lety vesmírem, složitá scifi hatmatilka, cizí planety a civilizace a spousta zajímavých postav které člověku přirostou k srdci.

yerry
12.06.2016 4 z 5

Strhujúci príbeh pre mládež o mladíkovi, ktorý sa túžil stať astrogátorom a letieť ku hviezdam. Samotný vek románu na jeho priebehu nie je takmer vidieť. Heinlein sa tu vyhol špecifikám charakteristickým v 50. rokoch minulého storočia a predostiera tu zakrivenie priestoru vo vesmíre a časové skoky. Ku koncu síce príbeh pre dospeláho čiateľa naberá mierne naivné kontúry, ale to sa dá autorovi odpustiť. Autorov žargón a žartíky aj v tých najvážnejších situáciách opäť nemajú chybu.

Tak ako pred rokmi, užil som si príbeh aj dnes. Ak si to ešte nečítal a máš 9 - 99 rokov, tak to skús. Že ťa to bude baviť, je isté ako dane! :)

Kolombovka
03.05.2016 5 z 5

Výborný....bavilo mě to od začátku až do konce. vždycky jsem uklidila to nejnutnější a hned jsem sáhla po knize a četla skoro celý den. a už jsem se těšila až se k ní vrátím.... vynikající

karvak
27.01.2012 5 z 5

Výborná kniha - čtivá, originální, věrohodná. Skvělý příběh, skvěle popsaný princip hyperprostorových skoků (ovšem lehce stravitelně), skvělá vize fungování budoucí společnosti (tentokrát spíše hrubě načrtnuté). Stylově trochu jako Hvězdná pěchota, která je ovšem oproti Starmanovi více filozoficky a společensky zaměřená. Kniha, která zaujme jak mladší tak starší čtenáře, nijak složité a přitom tak promyšlené. Prostě Heinlein, jak ho známe.

Kniha Starman Jones je v

Přečtených109x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce69x
Chystám se číst11x
Chci si koupit1x