Stařec na čekané

Stařec na čekané https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250078/bmid_starec-na-cekane-BcZ-250078.jpg 5 20 5

Kniha, kterou máte právě v ruce, je o stárnutí a stáří. Stárnutí a stáří je dvojího druhu. Mysli a těla. Duševní a fyzické. Oba tyto pochody mohou probíhat nezávisle na sobě. Fyzickému stárnutí jakkoliv zabránit nelze. Probíhá s časem, někdy rychleji, někdy pomaleji, ale probíhá. Duševní stárnutí se v určitém punktu někdy zastaví. To je případ Miloše Hoznauera. Tělo stárlo, ale jeho duch se v tomto těle usadil době, kdy jako zralý muž získal humorný nadhled nad děním kolem sebe i nad sebou samým. A už tak zůstal. V knize, kterou máte právě v ruce, nestárnoucí duch autora s humorným i satirickým nadhledem komentuje stav člověka po 86 letech bytí. Polemikou s odborníky, vtipným veršem, humorným vzpomínáním. Mladí se pobaví a neuvěří, starší se s humorem dozví, co je čeká, staří se s chutí zasmějí sami sobě. Kniha pro všechny. Kniha, kterou máte právě v ruce, Vás nezklame. Texty a básně doprovází 25 fotografií známého pražského fotografa, držitele Hlavní ceny Czech Press Photo a Europress Photo Jaroslava Kučery.... celý text

Přidat komentář

puchal
27.06.2019 4 z 5

čekal jsem více o stáří a smrti
básničky o stáří pobavily a zároveň nastínily budoucnost

1amu
05.05.2018 5 z 5

Prý nezapomenutelný kantor, který ovlivnil několik generací studentů, později též češtinářů. Já jsem se o tomto moudrém pánovi dozvěděl až z blogu Dany Emingerové, jeho bývalé studentky. I začal jsem hledat v knihovně jeho knihy až jsem došel k této. Výsledek ? Při provádění rezervace knihy mi vyšlo neuvěřitelné číslo - byl jsem 86. v pořadí ! Bylo lépe počkat na dotisk a knihu si v pohodlí koupit.
Neprohloupil jsem ! Moudrá kniha, moudrého pána o stáří, tedy o životní etapě, která čeká každého z nás.
Pan Hoznauer studoval na gymnáziu v Nymburce o něco později než Bohumil Hrabal. Vysvědčení, která přinášel pan Hrabal domů byla značně horší, než ta pana Hoznauera z Drahelic.


harena
17.05.2017 5 z 5

Tak mám radost, zase jednou velice pěkná kniha, milá, vlídná, k zamyšlení i humorná s krásnými fotografiemi od Jaroslava Kučery. Potěšilo mě, že i v těchto letech člověk dokáže sršet humorem. Něco jsem předčítala manželovi a ještě druhý den na to vzpomínal. Moc pěkné, děkuji panu Hoznauerovi za příjemně strávený čas u knížky. Určitě si ji i koupím, teď jsem ji měla půjčenou z knihovny. Doporučuji mladým, starším i nejstarším čtenářům. :))))

janadibelkova
31.12.2016 5 z 5

Tuhle knihu bych doporučila všem a možná právě mladým spíš, než starším. Krásný pohled na stáří, někdy velmi smutné básně, nad nimiž se musí zamyslet každý čtenář. Ale co je na knize krásné je to, že díky ní na stáří můžeme pohlížet s respektem a úctou, kterou si tahle životní etapa zasluhuje a v dnešní době jí spíše opovrhujeme. Souhlasím s názorem, že je málo obsáhlá, i já bych klidně ještě četla a četla a četla....

Dixinka
06.07.2016 3 z 5

Čekala jsem od této knihy víc. Některé pasáže byly dojemné i humorné, ale jako celek troch pro mne slabé.

Štítky knihy

eseje úvahy a zamyšlení

Autoři knihy

Jaroslav Kučera
česká, 1946
Miloš Hoznauer
česká, 1929

Kniha Stařec na čekané je v

Právě čtených2x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst34x
Chci si koupit5x