Clariel

Clariel https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284136/bmid_clariel-My3-284136.jpg 4 96 17

Staré království série

< 4. díl >

Clariel je dcera jedné z nejvýznačnějších rodin ve Starém království, pokrevně spjaté s Abhorseny a, což je ještě důležitější, s králem. Sní o tom, že bude vést prostý život v ústraní. Zjišťuje však, že takového cíle lze jen obtížně dosáhnout, když se v hlavním městě volně pohybuje nebezpečná volnomagická bytost, rodiče ji chtějí provdat za zabijáka a proti starému a uzavřenému králi Orrikanovi se plánuje revoluční spiknutí. Když se Clariel nechá vtáhnout do pokusu najít a ujařmit nepřátelskou bytost, objeví v sobě utajené magické schopnosti, s nimiž se však zároveň pojí velká nebezpečí. Odolá svodům moci, unikne před nechtěným manželstvím a zachrání krále? Dlouho očekávaný prequel k trilogii Staré království: Sabriel, Lírael a Abhorsenka. Garth Nix v Clariel spřádá příběh stejně neotřelý a podmanivý. Podžánr: Unisex... celý text

Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Triton
Originální název:

Clariel , 2014


více info...

Přidat komentář

alnovka82
12.03.2024 1 z 5

Sérii Staré království miluji, ale tehle díl mě opravdu nebavil, opakovane jsem ho odkladala a zase se k němu vracela. Příběh mi přišel nudný, teprve poslední třetina knihy mě jaks taks chytla. Nakonec jsem ji dočetla, ale určitě už se k ní nevrátím.

renisla
01.11.2020 5 z 5

Ze začátku mi vykreslení Clariel nepřišlo tak skvělé, jako u dalších knih, ale cca od 20 strany jsem se nemohla odtrhnout. Opět nezklamal!


Tritvaetna
16.09.2020 4 z 5

Za mě nejslabší příběh ze Starého království. Začátek je poměrně zdlouhavý, nicméně popis království za starých časů zajímavý je. Co mě zklamalo, byl příběh. Neoslovil mě, nemohla jsem se začíst, celou dobu jsem očekávala nějaký zvrat, posun, který nepřišel. Co se týče samotné Clariel, ačkoli jsem chápala její pocity a byla mi povahově blízká, její povaha se mi zdála nedotažená. Mohlo to být lepší. Naopak co se mi líbilo bylo vykreslení volné magie, která byla pro čtenáře zatím tak trochu záhadou. Stejně jako prostředí a popisy života obyvatel.
Poměrně důležitou podmínkou je znalost původní triologie, jelikož jako takové rozvinutí světa je dobrá.
7/10

Luigi1
27.05.2020 5 z 5

Clariel to"trvalo"než našla ty magické vlastnosti.

mrnka.t
22.03.2020 5 z 5

Skvělý návrat do Starého království, hořkosladký konec a Mackova přítomnost zahřeje u srdce.

Petra-1
12.11.2019 4 z 5

Opět skvělá kniha od autora, ale předešlé díly mě bavily více.

Musae
29.06.2019 3 z 5

Oproti původnim Lirael, Sabriel a Abhorsence, tomu něco chybělo. Na druhou stranu- knízku jsem zhltla a klidně bych si přečetla i víc o dalším abhorsenovi.

zazvorka
11.05.2019 4 z 5

Je to trošku slabší než předchůdci - něco jako nízkotučné mléko proti plnotučnému... Postavy byly dost ploché, málo vykreslené. Opakovalo totéž (matka nejeví zájem, otec je slabý, Clariel chce do lesa, Abhorsen je stále na honu, Bel je takový snaživý chlapeček...). Aktérů mohlo být méně a ráda bych je poznala více. Vůbec nedávalo smysl konání některých hrdinů, protože jsme je vlastně neznali - krále, jeho zmizelou dceru.. Kdyby bylo rozvedeno vše, co se objevilo v náznacích, klidně to mohly být 2 plnohodnotné díly a početli bychom si lépe. Nicméně - kniha nebyla sice strhující jako ostatní díly, ale ráda jsem si ji přečetla a užila jsem si to.

ZuzikBubu
25.07.2017 3 z 5

Už od začátku knihy mi prostě hlavní hrdinka nějak neseděla. Její věčné blábolení o Velkém lese už mi pak vyloženě vadilo.. Avšak děj vcelku dobrý, ale Sabriel je prostě Sabriel a mám dojem že Garth už nic lepšího nenapíše.. Nejprve se v knize totiž spíše popisuje co a jak a jak lidi nenávidí magii, což mě mrzelo, protože jsem doufala v její velkou porci...
Staré království mám ale ráda, tak doufám, že se do něj ještě vrátím ;)

Lolda
03.10.2016 3 z 5

Asi nebudu jediný, když řeknu, že kniha byla pro mne trochu zklamáním.
Dlouho jsem se rozhodoval, jestli udělit 4 či 3 hvězdičky. Ale navzdory tomu, že jsem velký fanoušek série (nebo možná právě proto), musel jsem být nakonec trochu kritičtější.
Prolog mne hned ze začátku dostal a naladil na atmosféru, na kterou byl člověk z předchozích knih zvyklý. Nicméně moje velká očekávání zchladila první polovina knihy, která se poměrně vleče a nebýt pár zmínek o Výsadní a Volné magii, tak člověk vlastně ani neměl pocit, že čte příběh z fantasy světa, ale spíš příběh běžné dospívající holky, která má problém s rodiči a snaží se utéct z domova.
Druhá polovina knihy už ale má to správné tempo a čte se jedna báseň. Závěr samotný se též povedl, i když mne osobně komentář autora v závěru nijak nepřekvapil a vlastní osud Clariel mi byl jasný už notnou dávku stránek předtím :-) A myslím si, že nejsem sám :-)

Jak ale knihu shrnout? Nemůžu říct, že by to byla špatná kniha, to rozhodně ne. Je ale velmi odlišná od zbytku série. Nix se tu snaží pracovat s politickými hrami, intrikami a sladit je s fantasy světem. Jenže to se mu ne úplně daří a je z knihy cítit určitá nedotaženost, kdy vlastně ani jedné z těchto složek není věnována dostatečná pozornost. Pokud je nějaký problém nebo náznak zápletky, tak se nejde příliš do detailu. Je to prostě všechno takové povrchní.
A další věc, která mne při čtení dosti dráždila jsou překladatelské chyby, které tu a tam vyskočí...

Stojí ale kniha za to si ji přečíst? Pokud jste fanoušek, tak určitě :-)

SBH
26.09.2016 3 z 5

NIx jako vypravěč nezklamal, ale jeho tvůrčí náboj v této knize poněkud vyšeptal. Prostý děj postrádal hloubku, krizové chování krále, princezny či Abhorsena Tyriela nebylo nijak zdůvodněné, temná minulost Jaciel působila uměle. Mocní výsadní mágové činili jedno zbrklé a problematické rozhodnutí za druhým. Clariel sama také neprojevila mnoho rozumu, předvídavosti či trpělivosti, ačkoli toužila žít osamocená v hlubokém lese a podobné vlastnosti by jí vysoce pravděpodobně zajistily přežití spolehlivěji než neuvážené, zbrklé jednání. Několikrát měla exkluzivní možnost nastudovat potřebné znalosti a zjistit odpovědi na palčivé otázky, místo toho sedla na lep volnomagickému Mackovi, a to včetně toho, že si nedokázala spočítat, kolik dní zbývá do úplňku. Námět dobrý, ale autor se důkladněji nezamyslel nad motivací postav a náležitými zápletkami. Nejslabší část série.

Hadati
25.09.2016 3 z 5

Již třetí neohrožená hrdinka ze série od Gartha Nixe, která je opět jiná než ty dvě předchozí. Pomalý rozjezd knihy nahradí na závěr rychlý sešup, kdy zejména po doslovu autora zjistíte, že se jednalo o daleko více netradiční hrdinku, než jste mohli usuzovat z děje. Tedy, alespoň já bych bez této poznámky autora si nedokázal spojit všechny souvislosti. Odolejte přečíst si doslov dříve než po přečtení knihy, jinak se připravíte o překvapení. Přiznám se, že u všech třech knih mě u hrdinek a hrdinů štvalo, jak neustále omílali svá přání a tužby ve smyslu, „až vyrostu, chci být kosmonautem“.

DomenicaRisa
17.09.2016 4 z 5

Po dlouhých letech opět příběh ze Starého království. Touha po moci, touha po svobodě tady splývají v jedno. Po dočtení poslední kapitoly jsem uvažovala, co se s Clariel stane dále. Jisté náznaky byly, ale komentář Nixe na poslední stránce mi vyrazil dech.
Jinak souhlasím s ostatními, první část knihy byla sice o poznání nudnější, ale zato vykreslovala Clarieliny touhy, které ji byly odepřeny. Tato polovina také podle mě vysvětluje onen citát na přebalu "Nevyslyšená vášeň často zbloudí..."
Clariel byla sice občas na facku, ale podstatně více mi na nervy lezly postavy, které se knihou jen mihly - král a princezna. Primárně kdybych měla někoho vinit z všech průserů, co se tam odehrály, byla by to nejspíš ona. A Tyriela, coby Abhorsena.

moira2912
12.09.2016 4 z 5

4.9.2016 - 3,5*
Taková nostalgie.
Nix je úžasný, brilantní spisovatel. Jelikož moje čtení se soustředí na postavy. A když jsem měla chuť hlavní hrdinku zaškrtit - jelikož - YA - a stejně si ten příběh tak užila díky všem ostatním aspektům - světu, ději, malým detailům, asi to něco vypovídá o tom, jak dobře byla kniha napsaná.
Macek. :))
Skvělý příběh.

Džajna1
11.09.2016 2 z 5

Pro me velke zklamani. Jestli bylo autorovym zamerem napsat knihu, kde vsechny hlavni postavy tvari v tvar poradnymu prusvihu kaslou na sve povinosti, tak se mu to asi povedlo. Clariel byla navic celou dobu priserne nesympaticka. Kdyby to nebyl pribeh ze Stareho kralivsrvi, tak to ani nedoctu. A ten konec? Byvaly Abhorsen, soucasny Abhorsen a desne hustej vysadni mag a TAK to podelaj? Logika hadra.

Sephyrka
25.05.2016 3 z 5

Na knihu jsem se velmi těšila. Odpočítávala jsem měsíce od jejího vydání, až jednoho dne tam byla. S dobrou náladou jsem ji vybalila z papíru a pustila se do čtení. Po asi 30 stránkách přišlo zklamání. První polovina knihy nudná, vleklá, táhlo se to a neměla jsem chutˇ už to ani číst dál. Po čase jsem se dostala do poloviny knihy, kde se konečne něco začalo dít. Knihu jsem ještě nedočetla a chvilku mi to jistě potrvá, ale tato kniha ve mne zanechává velice smíšené pocity. Předchozí trilogie byla výborná, čtivá a ráda se k ní opakovaně vracím. Tohle můj favorit bohužel nebude. Za dva roky by měla vyjít další kniha od něho. Tak snad to nebude další zklamání. Ráda bych dala 5*, ale nemohu. Dávam tři a ještě s odřenýma ušima. Co musím pochválit je konec...komentář Nixe. Vyrazilo mi to doslova dech.

Delicius
24.04.2016 2 z 5

První půlka knihy výrazně horší, než druhá. Jeden moc překvapivý moment, který ale nevyužil. Výborné jsou pasáže, ve kterých je Macek. Samozřejmě jsem o mnoho starší, než když jsem četl předchozí trilogii, takže mě bohužel nic tak snadno něco nenadchne...
Za to je příjemné, že nám autor osvětluje něco více z Volné magie...

Autorovy další knížky

Garth Nix
australská, 1963
2004  84%Sabriel
2005  77%Pan Pondělí
2006  89%Abhorsenka
2005  87%Lirael
2002  83%Pád

Kniha Clariel je v

Právě čtených5x
Přečtených159x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených6x
Knihotéce104x
Chystám se číst73x
Chci si koupit34x
dalších seznamech4x