Stardance

Stardance https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64964/bmid_stardance-iqd-64964.jpg 3 9 3

Shara Drummondová je první tanečnice v beztížném prostoru. Součastně její taneční umění pomůže navázat kontakt s neznámou mimozemskou civilizací, jejíž loď přilétá k Zemi… Kniha je držitelem cen Hugo 1978 a Nebula 1979.

Přidat komentář

Dave_Jame
25.04.2023 1 z 5

Teď trochu kritiky. Kniha působí značně nesoustředě. Pohrává si s myšlenkou prvního kontaktu a technického sci-fi, aby se nakonec ukázala jako soubor idealistické filozofie autorů. Ani v jednom z těchto oborů nevyniká nad minimální standard. Technické věci budí i v mém neznalém mozku pochybnosti. Samotný tanec je cílně abstraktní aby náhodou nenutil k zamyšlení. Filozofická část je uspěchaná a působí až nuceně kladně.
Na závěr jen dodám, že si každý sám může utvořit názor na knihu, která neironicky, a opakovaně, používá pojem Homo-novus.

ludek.n
16.10.2020 4 z 5

Vítejte ve Škole moderního tance Shary Drummondové. Ptáte se: čímže je toto taneční studio výjimečné? No, naučí vás ladným pohybům ve stavu beztíže. Balet mezi hvězdami už není jen doménou snílků, ale skutečností. Jen je k tomu potřeba člověka nového typu, který se oprostil od gravitačních předsudků. Jako bývalému závodnímu tanečníkovi je mi téma manželů Robinsonových poměrně blízké, proto jsem si jejich román užil i v oné non-sf rovině. Jejich propojení výrazně netechnologického prvku - tance s prvním mimozemským kontaktem je originální a podnětné. Robinsonovi vedou dějovou linku v klidném a oddechovém rytmu, nikde příliš netlačí na pilu, spíše se zaměřují na atmosféru a strukturu. Lehce rušivým prvkem je naopak onen politický podtext vyslanců Rady Spojených národů s jejich vpravdě dementními vstupy. Chápu ale, že bez nich by nebylo možné rozehrát velkolepé finální představení.


Nahnilaruka
03.02.2016 3 z 5

Musím se přiznat, že tahle knížka není zrovna můj šálek čaje... Především, celý děj se točí neustále kolem tančení a dějová linie s mimozemšťany je odsunuta na vedlejší kolej kromě konce. Ocenil bych, kdyby to bylo spíše naopak. Číst 5 a více stránek v kuse o tom, jak probíhá jeden tanec, to bylo na mě někdy moc. A že takových pasáží tam bylo více.

Na druhou stranu autoři bravurně zvládli popis prostředí a právě již zmiňovaného tance, možná však na úkor květnatosti a pestrosti postav. Připadalo mi, že všichni jsou takový sobě podobní i přes zoufalou snahu diverzifikace. Možná to byl ale záměr.

Bohužel mě tanec moc nezajímá a myšlenka komunikace s cizinci mi přišla trošku přitažená za vlasy, kdyby byla knížka poloviční, myslím, že by se skoro nic nestalo. Co musím na knize vyzvednout byl její konec. Ten mě mile překvapil a celou knihu velmi vyzvedl, za to o hvězdu navíc. Znovu bych do toho už ale nešel. 70%

Autoři knihy

Spider Robinson
americká, 1948
Jeanne Robinson
americká, 1948 - 2010

Kniha Stardance je v

Přečtených11x
Knihotéce23x
Chci si koupit1x