Dědic Impéria

Dědic Impéria https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60486/star-wars-dedic-imperia-60486.jpg 4 274 35

Od událostí popsaných v Epizodě VI Návrat Jediho uplynulo pět let: povstalecká Aliance zničila novou Hvězdu smrti, porazila Dartha Vadera a císaře a zahnala zbytky imperiální flotily do vzdáleného kouta galaxie. Princezna Leia a Han Solo očekávají narození jediských dvojčat a Luke Skywalker se stal prvním z řady nových rytířů Jedi. Avšak tisíce světelných let daleko se velení nad poraženými zbytky imperiální flotily ujímá poslední z císařových nejvyšších velitelů velkoadmirál Thrawn, který je dokáže stmelit a připravit k válce vedené přímo proti křehkému srdci Nové republiky. Díky dvěma důležitým objevům se tomuto temnému válečníkovi může podařit zničit vše, co se odvážní muži i ženy povstalecké Aliance s takovým úsilím snaží vybudovat. Strhující příběh plný akce, dobrodružství a mystického tajemství tvoří začátek trilogie, která plným právem patří do zlatého fondu románů o Hvězdných válkách. ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Heir to the Empire


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
06.12.2023 3 z 5

Po nadšení z Mezigalaktické výpravy přišel menší sešup, ale to se dalo i čekat. Dědic Impéria totiž nebyl pouze první knihou, ve které se Thrawn kdy objevil, ale patřil také mezi vůbec první Star Wars romány, které byly napsány. Zahn tak musel operovat s úplně jinou hromádkou informací a víceméně navazoval akorát na původní filmovou trilogii. Klonovým válkám apod. se hravě vyhýbá neurčitými referencemi, ale zápletka je taková obyčejná a Thrawn zde ještě není natolik prokreslen. Mara Jade je pak typická femme fatale, která se v budoucnu promění z hate to love, což bylo také něco, s čím Lucas úplně nesouhlasil. Na jednu z prvních Star Wars knih slušné, ale obecně je kniha nadhodnocená spíše kvůli nostalgii.

SONP
02.11.2023 3 z 5

Původní český překlad z devadesátek je opravdu peklo. Nejen že z ustálených SW termínů udělal překladatel strašlivé technobláboly, ale ani běžné pasáže zrovna nevynikaly čtivostí. A tak jsem v polovině díky Amazonu přesedlal na původní znění bez titulků.

Samotná kniha je celkem klasickou knihou psanou na objednávku. Ano, jsou zde naši staří známí z původní trilogie, ale vlastně by to mohl být i kdokoliv jiný - celé SW téma působí jakýmsi navlečeným dojmem. Dlužno ale podotknout, že mnohem lepší než všem známé postavy jsou ty, které si autor stvořil sám. Je to samozřejmě hlavně rudooký Thrawn, tento mix mezi zlým Spockem ze zrcadlového vesmíru a profesorem Moriartym, který krade děj do té míry, že jsem si často přál, aby už skončily ty pitomé pasáže s Lukem a Marou ve stromoví a aby radši Thrawn zase nechal někoho popravit.

Celkový dojem je ale takový papundeklový a nějaký velký zážitek to nebyl. 60%.


FiFoj
08.08.2023 4 z 5

Je to dobrý? Ano. Je to skvělý? Ne. Měl jsem přehnaná očekávání? Rozhodně.

Přestože jsem die hard fanoušek SW, knihy jsem dlouho odkládal (děsil mě rozsah). Jako vstupní bránu jsem si vybral tuto trilogii a jestli to byla vhodná volba, vyhodnotím až s odstupem.

Kniha je to bezesporu dobrá, čte se dobře, autorův styl je poutaví a umí pracovat s dynamikou vyprávění. Za vypíchnutí určitě stojí hlavní záporák/ci. Avšak primární devíza knihy, tudíž zasazení děje krátce po EP.6, na mě působila ambivalentně, jelikož mi dělalo problém se na známe postavy napojit i v této formě. Příběh je to zajímavý a jeho nalinkování na ten původní dle mého nemá moc třecích ploch, ale nové postavy mi přišly daleko přirozenější. Jak již zmínil Frizer, možná je to způsobené až moc dlouhým odstupem od původního námětu. V kostce jde určitě o skvělý počin v rámci rozšířeného vesmíru/legend SW, ale k absolutnímu hodnocení tomu něco schází.

Těším se, až tuto knihu/sérii zasadím do kontextu další autorovy tvorby i tvorby jiných autorů v rámci SW literatury.

JanHrnecek
22.04.2023 3 z 5

(SPOILER) První polovina knihy mě tedy rozhodně euforií nenaplňovala. Až poté, co jsme se dostali na Myrkr mi čtení začalo ubíhat trochu více a víc jsem si příběh užíval. Zaplať pánbůh za pašeráky, Hana a Thrawna. A Landa!
PS: překlad ve vydání z roku 1993 je zhmotněním temné strany..

Frizer
16.01.2023 4 z 5

Fajn příběh...hvězdou je samozřejmě admirál Thrawn, poprvé se setkáváme s Marou Jade.
Ve své době po SW suchu to musela být naprostá bomba....nyní téměř 30 let po vydání až tak moc ne, ale pořád je to mnohem lepší než cokoliv co následovalo po první trilogii....asi kromě Andora nyní a některý komiksových příběhů.

V.Skywalker
12.10.2022 5 z 5

Absolutní povinnost pro každého fanouška star wars! Nové lokace, nové postavy, nový příběh. Já osobně jsem zhltnul celou trilogii za pár dní a byla to pro mne neskutečná jízda. Thrawn jako záporák mi sedl a samozřejmě jsem si nemohl neoblíbit líbeznou Maru Jade. naopak se mi do příběhu nehodil temný jedi Joruus Cbaoth, který funguje lépe v mezigalaktické výpravě.
10/10

x1carbon
15.08.2022 5 z 5

Skvělá alternativní budoucnost k sequelům.

Fluke085
24.03.2022 5 z 5

Thrawnova trilogie se ke mě dostala v podstatě až při prvním Egmont vydání s novým (a lepším) překladem, poté co jsem dočetl dříve vydanou Ruku Thrawnovu.
Jde o nejsilnější a možná nejlepší sérii v rámci expanded universe ve Star Wars, která by s přehledem fungovala i jako filmová trilogie, ale to se bohužel nestalo.
Nicméně s tím, jak mám už načten zbytek knížního EU, tak vidím určité chyby v rámci propojených sérií, což je X-Wing série, a Námluvy princezny Leiy, kde je dost vidět, že se autoři nedomluvili na tom, co Luke dokáže :) Ale jinak to nevadí, nad těmi detaily člověk mávne rukou. První díl není na plné hodnocení, ale je mu těsně blízko, takže tak trochu naschvál dávám 5 hvězd, protože zaokrouhluji nahoru.

daniel6725
27.11.2021 4 z 5

Původní Thrawnova trilogie se ke mě dostala až s pořádným odstupem při dotisku v roce 2021. A jsem z ní nadšený! Thrawna jsem znal z nové trilogie (Thrawn, Spojenectví, Velezrada), z načatých prequelů (Ascendence), z povídek (Setkání v Mlze) a ze seriálu Rebels. Věru ani v jednom z těchto děl ve mě nezanechal hlubokou stopu, nebyl mi extra sympatický a jeho dedukce mi přišly mnohdykrát přehnané. Asi platí, že čím více se snažíte nějakou postavu přepsat a oživit, tím víc ztrácí na kvalitě. Každopádně v Dědicovi impéria je Thrawn skvělý, chladnokrevný, vychytralý, byť dostává méně prostoru. Jelikož je to ale na úkor Luka Skywalkera, Hana Sola, Landa, Leii a dalších, tak to vůbec nevadí. Bitvy jsou fajn, čte se to příjemně. Něco tomu schází, aby to bylo vyloženě na 5*, ale doporučit to zcela určitě lze, už jako příjemnější alternativu k naprosto zkažených kanonickým sequelům (vyjma Mandaloriana).

Zak66
28.08.2021 5 z 5

Původní Thrawnova Trilogie byl můj jasný cíl v oblasti Star Wars knih. A konečně jsem se k tomu dostal. První díl, Dědic Impéria je dobrý začátek. První polovina knihy se sice místy táhla a nebyla tak záživná, ale zbytek byl už lepší. Známe postavy z původní trilogie Star Wars tu jsou stejně dobré jako ve filmech a nové postavy super. Zejména Mara Jade a Thrawn jsou tady opravdu skvělí. Už se těším na druhý díl.

wullcann38
17.04.2021 5 z 5

První půlka knihy byla chvilkama slabší a finální bitva taky, jinak dost dobrá kniha.
Nejlepší linie je s Lukem a Marou.

Ruru
07.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Strašně pohodlně a rychle se to četlo.
Thrawn mi v mnoha ohledech připadal mnohem lidštější a citově zranitelnější než Vader - to jak se občas projevoval např. vyvedením z míry nebo zmatením. Taky mě dost dostávalo jeho logické myšlení. (I když já ho naprosto postrádám, takže je otázka, jestli by mě v tomto ohledu nepřekonala i okurka...)
Taky jsem byla napnutá ohledně vysvětlení Mařiny nenávisti vůči Lukovi.
Bylo to úžasné až do konce, takže co zbývá mně?
5*

(Jediné, co mě trochu štvalo byl český překlad X/B - wingů).

postoran-CZ
06.01.2021 5 z 5

Díky závěru dávám nakonec 5 hvězd. Ale musím říct, že ten začátek mi nějak "nešmakoval". Dlouho mi trvalo, než jsem se do toho dostal. Ale nakonec rozhodně není čeho litovat. Velkoadmirál Thrawn je určitě postava, o které je dobré vědět. Ale i další postavy, jako například Karrde nebo Mara Jade stojí za to. Rozhodně jdeme do dalších dílů. Jediné co musím negativně zmínit je překlad. Snad by si tato série zasloužila nový a i nové vydání. Snad...
PS: na YT je "fan" animovaná verze knihy (v EN).

Thrawn
05.09.2020 5 z 5

Po druhém přečtení dokonce ještě lepší.

StarPopcorn
21.05.2020 5 z 5

Výborná kniha, Thrawn je super záporák

Darth.z.
15.02.2020 5 z 5

Výborné pokračování Star Wars

tuommo
26.03.2019 3 z 5

Jednohubka do vlaku. Staří známí z klasického SW světa, víc pletich a méně akce. Jako část filmu si to představit dokážu:-).

Jenette
07.02.2019 5 z 5

Thrawn Trilogie je (asi nejen pro mě) nejlepší z řady SW románů. A jako jedna z mála vhodná i pro ne-skalní fanoušky - stačí vidět filmy, abyste se vyznali v postavách. V mnoha ohledech dokonce filmy předčí, např. některé filmové nelogičnosti jsou v knize podány tak, že to najednou dává smysl :) Je to prostě sci-fi fungující sama o sobě. A po literární stránce velmi dobře zpracovaná.
Vypíchnu ještě skvěle napsané nové postavy, dobře zpracované původní postavy, výborné dialogy, zajímavé lokace, bitvy a strhující děj. Jako téměř ve všech Thrawnových románech je děj rozdělený do několika linií, které se ve finále spojí v nějaké obvykle epické bitvě. Při čtení mě vždycky štvalo, když nějaká dějová linie zrovna končila v nějakém zajímavém okamžiku, abych se okamžitě ponořila do linie další a tak pořád dokola :)
Ohavný překlad Olympie a Baronetu by si zasloužil pár hvězdiček dolů, poslední vydání od Egmontu jsem nečetla, možná mu dám šanci aspoň pro porovnání :) Pokud můžete, čtěte v originále.

jesterkan
21.01.2019 5 z 5

Do této série jsem se pustil s přesvědčením, že to bude pecka. A po přečtení první ze tří knih jsem zjistil, že tomu tak opravu je.
Doporučuji pro všechny.

KubaHanzelin
11.01.2019 4 z 5

Těžko hodnotit, na 5* to není, ale 4* mi příjde málo.
Trochu mě drtil překlad ze začátku devadesátých let, ale chápu, že tehdy X-wingy asi nedávaly moc smysl.
Jsem rád, že po jiných Star Wars knihách jsem se shledal se starým gangem z originální trilogie a objevil se i ten Lando! Návštěvu Kashyyyku jsem si opravdu užil a těším se na další dva díly!