Tarkin

Tarkin https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263970/mid_tarkin-SRh-263970.jpg 4 99 17

Wilhuff Tarkin je potomek ctihodné a vážené rodiny, předurčený k oslnivé politické kariéře. Coby voják tělem i duší a uznávaný zákonodárce vystupuje jako zastánce Republiky a důvěryhodný spojenec řádu Jedi. Podporován nemilosrdným politikem a sithským lordem, který se jednoho dne stane císařem, stoupá po mocenském žebříčku ještě bezohledněji než jeho pán a fanaticky naplňuje své poslání architekta absolutistické vlády. Pod Tarkinovým vedením probíhá stavba Hvězdy smrti, zbraně obrovské ničivé síly. Tarkin si je jist, že jakmile bude Hvězda smrti dokončena, poslední ohniska odporu budou buď zastrašena, nebo zničena. Ale než se tak stane, galaktické povstání proti Impériu zůstává reálnou hrozbou. Impérium proto povolává své dva nejobávanější a nejschopnější muže: Dartha Vadera, nelítostného sithského vykonavatele císařovy vůle, a Wilhuffa Tarkina, vojenského velitele, jehož chladnokrevná cílevědomost a taktická prozíravost mají pomoct vydláždit Impériu cestu k nadvládě a k zničení jeho nepřátel.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Star Wars - Tarkin , 2014


více info...

Přidat komentář

Díra_na_trhu
19.09.2023 5 z 5

Kdo chce vědět, jak se dostala k moci tahle zagroškudla, která nemá potíž před posádkou despektovat Vadera, ten by si to měl přečíst. Poznejte život toho, kdo byl natolik důležitý, že ho nemohl Darth Vader škrtit přes obrazovku. Je to napínavé.

V.Skywalker
31.01.2023 5 z 5

Jste-li plně oddán/oddána službě galaktickému impériu, je tato kniha přesně pro vás. Dozvíte se něco o původu všem dobře známého moffa Wilhuffa Tarkina a budete svědky několika bojůvek s rebely. A ukáže se i Darth Vader!


ArkAngel
02.01.2023 3 z 5

Temný triumvirát Impéria - Tarkin, Vader a císař čelí hrozbám ohrožující jejich vybudovaný systém a kromě toho čtenář poznává skrze flashbacky Tarkinovu minulost od jeho dětství až přes práci pro Republiku, aby zjistil, jak krutě se k němu chovali apod., což z něj vytvořilo onu zrůdu, kterou znají a nenávidí všichni fanoušci Star Wars. Jednání s Vaderem jsou zajímavá, ale jinak kniha dle mého názoru moc zábavná není. K pochopení Tarkinovy osoby ale postačí.

Macheta
26.09.2020 4 z 5

Přestože má kniha v podstatě jen jedinou příběhovou zápletku, vůbec nevyznívá jednoduše, a je velmi čtivá. Sympatický pohled z "druhé strany" dobarvují Tarkinovy rozpravy s Lordem Vaderem. Pohledy do minulosti jsou již jen bonbónkem na téhle odsýpavé imperiální jízdě.

daniel6725
19.08.2020 4 z 5

Jednoznačně skvělé. Kdo by Wilhum Tarkin a proč ho známe z filmových adaptací tak, jak ho známe? Titul je hodně životopisný a autor nás protáhne všemi kapitolami Tarkinova CV, ale díky tomu se čtenář dozví, že zlotřilý imperiální velkomoff není prostě jen a priori záporák, ale že k tomu vedla celá řada racionálních rozhodnutí, které se odrážely od zkušeností z jeho dětství na Eriadu. Navíc díky této knize prozkoumáme Vnější okraj Galaxie, kde na přehlížených planetárních systémech místní vlády balancují na tenké hraně oblíbenosti/nenávisti vůči Republice. Doporučuji každému. Luceno je pro mě osobně nejlepší autor.

StarPopcorn
21.05.2020 5 z 5

Skvělá knížka, Tarkin je super

37Tomanů
05.05.2020 4 z 5

Dobrá knížka o legendárním Tarkinovi. Byla to skvělá jízda se skvělým nápadem ale místy to bylo nudné. Doporučuji každému fanouškovi Star Wars.

jesterkan
31.10.2018 5 z 5

Kniha popisuje život této někdy nenáviděné postavy. Ovšem kniha měla spád a byla zábavná

Thrawn89
07.05.2018 3 z 5

Škoda nevyužitého potenciálu! Po naprosto skvělém Darth Plagueisovi, jsem se těšil na další knihu tohoto autora k výrazné záporné postavě Star Wars universa. Čekal jsem politické intriky a zákulisní hry navlečené na zajímavý příběh plný brutality a moci Impéria, bohužel se mi toho všeho dostalo jen tak napůl. Na jedné straně kniha nabízí poměrně dobře zpracovaný portrét samotného Tarkina, jeho mládí a výchovu na Planině, která mu vtiskla jeho psychologický profil. Zajímavá byla i spolupráce s Darthem Vaderem a ještě zajímavější (bohužel velmi krátké) byly prostřihy na Císaře (které daly vzpomenou na knihu Darth Plagueis). Bohužel však bylo celé imperiální pozadí, na které jsem se nejvíce těšil (jak fungovala vláda, jaké byly vztahy mezi hlavními protagonisty, jaké byly politické a mocenské pletichy) hodně upozaděno a příliš těsně spjato s hlavním příběhem, který sice nebyl úplně špatný, ale byl příliš přímočarý a bohatě by ho stačilo ztvárnit formou povídky. Co mě pak zklamalo ještě více bylo to, že ačkoliv jsme mohli díky této knize Tarkina celkem dobře poznat a pochopit, vlastně jsme se o jeho roli a činnosti v Impériu mezi epizodami III a IV moc nedozvěděli. Knihu přesto určitě doporučuji, bohužel však nemohu dát více než tři hvězdy.

AuroN
20.03.2018 4 z 5

Tarkin je kniha zcela jistě zajímavá, ale určitě ne nejlepší. Vypráví poměrně pěkný příběh v nepříliš zmapovaném období mezi epizodami III a IV. No a jak je z názvu zřejmé, jejím hlavním protagonistou je sám druhý muž Impéria. Ano, po výborném Darthu Plagueisovi si autor vzal na paškál další důležitou postavu a byť se srovnání s románem o sithském lordovi přímo nabízí, není zde úplně na místě. Román Tarkin je totiž koncipován zcela jinak a je tedy rozumné k němu i tak přistupovat. Rovněž je dobré si uvědomit, že autor mohl mít místy dosti svázané ruce s tím, co si může a nemůže dovolit napsat (Lucasfilm Story Group) a tak zde nemáme žádné galaxií hýbající události, což je škoda. Kniha se především soustřeďuje na samotného Tarkina, tedy mimo hlavní dějovou linku i na jeho život na drsném domovském světě, kde vyrůstal. Je tak činěno formou jakýchsi flashbacků a právě ty by měli být onou hybnou silou knihy. Za sebe nemohu říci, že bych je považoval za kdovíjak zábavné, i když je možné díky nim lépe porozumět Tarkinově charakteru. Další důležitou roli v knize hraje Darth Vader, který je zde skutečně jako taková hostující postava, ale o to víc super jsou sekvence, ve kterých vystupuje a spolupracuje s Tarkinem. On vůbec celý tento vzájemný vztah je nastíněn velmi zajímavě a jejich rozhovory mají vždy ty správné grády, takže se člověk dost snadno začte. Ostatní postavy (mimo císaře) a především Tarkinovi oponenti mi pak přišly lehce do počtu. Na knihu o osobnosti takového rozměru to tedy není špatné, ale určitě se z toho dalo vytěžit více. Suma sumárum to je však stále pěkný román, který pak ale určitě není pro každého. Hodnotím tedy lepším průměrem.

+ sympatický hlavní protagonista
+ sekundující Darth Vader
+ délka knihy

- mdlé vedlejší postavy
- přímočarý příběh
- méně záživné části

celkové hodnocení: 70%

DarthSoren
26.02.2018 4 z 5

Na to, že tahle kniha už spadá pod "Disney canon" to bylo docela fajn. Luceno se s tím vypořádal pěkne a myslím, že uspokojil nejenom fandy nové kanonizace, ale i fandy expanded universe (dnes Legends), protože jsem nenašel nic, co by nějak ohromně nabourávalo kontinuity bývalého, resp. nového kánonu. Nejlepší byly ovšem scény kde se Tarkin vybavuje s Vaderem. Jejich vzájemná rivalita ze stránek přímo sršela. Nicméně, na plný počet hvězd Tarkin bohužel nemá, nebylo to tak dobré jako třeba Darth Plagueis, nebo Lucenove knížky z NJO.

LordSnape
15.10.2017 3 z 5

Bohužel Tarkin celou knihu neutáhne. A to i přesto, že je takhle tenká. Je směšné, že mě román bavil hlavně ve chvílích, kdy se na scéně objevuje Vader, který mu tady tak krásně sekunduje. Ale kniha je o Tarkinovi. Historie rodiny, domovské planety a její zvyky byly zajímavé, ale to je tak vše. Pořád ale mám radši přeci jen příběhy z imperiální a sithské strany, páč jediovské příběhy jsou prostě nudné a příliš mravokárné.

P.S. Ještě menší písmo by v Egmontu neměli?

Polinius
17.03.2017 1 z 5

Omlouvám se, ale tohle je ta nejslabší space opera z licencovaného světa kterou jsem kdy četl.
Na počátku byla stránka v encyklopedii, kde bylo napsáno kdo Tarkin je. Pak někdo vymyslel další fakta a pak někdo rozhodl, že podle té stránky v encyklopedii se napíše celý román.
Někdo by třeba mohl namítnout, že román Darth Plagueis je taky beletristická vyplň suchých faktů, ale přece jen sithové mají větší charisma a dokáží utáhnout celý román.

bagger95
30.10.2016 2 z 5

Nějak mě to celé nezaujalo. U takové postavy, jako je Tarkin, kde je neskutečné množství prostoru pro větší rozepsání jeho života bych čekal něco víc. Ať už trochu více politiky, více situací, kterými prošel, či více informací o tom, co všechno je "moffův denní chléb". Zápletku z této knížky bych spíš čekal v příběhu věnovanému nějakému geniálnímu námezdnímu lovci, ne jedné z nejdůležitějších postav Impéria.

I_love_books
16.08.2016 4 z 5

Ráda jsem se dozvěděla o Wilhuffově dospívání a vzrůstu v kariéře. Kniha byla psaná tak, že jsem i chápala, proč je z něj tak zarytý a krutý imperiál. I když osobně fandím spíše rebelům, v této knize jsem byla více na jeho straně. I proto, že byla kniha psaná hlavně z jeho pohledu, také proto, že jsem věděla, kam to všechno směřuje: k Epizodě IV. - Nová naděje.
Hodně se mi líbilo i budování jakéhosi přátelství s Vaderem.
Dávám knize čtyři hvězdičky, byla velmi dobrá, ale chvílemi mě přece jen trochu nudila.

Palorizek85
14.03.2016 4 z 5

Zajímavý příběh z universa SW. Popisuje život Wilhuffa Tarkina, jeho stoupání v žebříčku vedení až k velkomoffovi. Zajímavá konfrontace mezi Tarkinem a Vaderem.

Rilian
14.02.2016 3 z 5

Kniha je napsaná čtivým stylem a pojednává o velice zajímavé postavě celého SW universa. Velké plus náleží autorovi rozhodně za postavu Wilhuffa Tarkina, se kterým se čtenář ztotožní ačkoliv jeho praktiky jsou bezohledné a kruté. Zajímavé shledávám především kapitoly o jeho mládí, budování vztahu s Vaderem a počátku kariéry. Naproti tomu prostřední část o pátrání po mrchožroutovi považuji za velkou slabinu knihy. V podstatě nudný průběh nezachránily ani scény odehrávající se z pohledu povstalců. Osobně pro mě zůstaly postavy rebelů spíše tuctové. Kniha ovšem znovu získává na dynamičnosti ve svém závěru.

Štítky knihy

Star Wars

Autorovy další knížky

James Luceno
americká, 1947
2014  89%Star Wars - Darth Plagueis
2008  80%Zrod Dartha Vadera
2007  78%Labyrint zla
2007  74%Háv klamu
2015  75%Tarkin

Kniha Tarkin je v

Právě čtených2x
Přečtených125x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených7x
Knihotéce68x
Chystám se číst29x
Chci si koupit27x
dalších seznamech3x