Star Wars: Popel Jedhy - Vzpoura na Mon Cale

Star Wars: Popel Jedhy - Vzpoura na Mon Cale https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478587/bmid_star-wars-popel-jedhy-vzpoura-na-mo-vuI-478587.jpg 4 32 9

Star Wars (2015) série

< 6. díl >

Podaří se Povstalcům získat spojence na umírající Jedě a provést riskantní operaci v moncalamarianském sektoru, jež by mohla zvrátit průběh galaktické občanské války? Povstalecká aliance neúnavně bojuje proti tyranské vládě Galaktického impéria. Princezna Leia, Luke Skywalker a Han Solo se vydávají na zpustošenou Jedhu, aby nabídli spojenectví tamějším partyzánům, kteří i po útoku Hvězdy smrti pokračují ve válce Sawa Gerrery. Na umírající měsíc však míří i královna Trios a nemilosrdný velitel Kanchar, jejichž úkolem je dokončit těžbu krystalů Kyber a zlikvidovat vzbouřence, kteří by se postavili na odpor…... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Star Wars, Vol. 7: The Ashes of Jedha , 2018


více info...

Přidat komentář

Atlantis
26.02.2024 3 z 5

2,5* Zííííív. Ale no jo, já nespím. Vidím tu realistickou kresbu, jasně. Ale jo, chápu, admirál Ackbar, je to past, jasnačka. Ale už mě nebuďte. Kvůli takhle nudnému, zbytečnému a otravnému komiksu vstávat nebudu. Ještě nikdy jsem tak moc nesnášel Hana Sola a jeho trapné kecy.

Norri
11.02.2024 3 z 5

Při psaní tohoto hodnocení jsem dlouho přemýšlel nad tím, co to vlastně jsou generické příběhy. Neumím se rozhodnout, jak jsou na tom, v tomto ohledu, příběhy v této knize. Pokud jsou generické příběhy takové, které nijak neovlivní hlavní dějovou linku, pak příběhy v této knize generické nejsou. Byť to spojení s hlavním příběhem je často velmi tenké. V prvním krátkém příběhu Jasona Aarona nakoukneme opět do Obi-Wanova deníku. Je to pěkná vzpomínka na Lukovo dětství a na to, jak mu Obi-Wan dělal tajného strážného anděla. Kresba Mika Mayhewa je pěkná, ale občas to vypadá, že základem panelu je fotka postavy, nebo obličeje, které byly překreslené důležité obrysy. Nepůsobí to tak špatně, jako výtvory Salvadora Larrocy (který, bohům žel, nakreslil zbytek knihy), ale přesto se nad tím pozastavíte, protože to prostě ke zbývající kresbě okolo úplně nesedí.

Hlavními příběhy knihy jsou Popel Jedhy a Vzpoura na Mon Cale. V Popelu Jedhy se podíváme na měsíc Jedha, který byl téměř zničen ve filmu Rogue One. Právě tento příběh bych se nebál nazvat generickým, pokud by v něm nebyl začátek něčeho, co má poté pokračování ve druhém příběhu. V druhém příběhu Vzpoura na Mon Cale se dozvíme, jak rebelská aliance ke flotile přišla. Dějově to navazuje jak na Popel Jedhy, tak i na Moře v plamenech. Děj je sice přímočarý, ale není úplně triviální a nepostrádá humor. Celkově musím říct, že mě dějově celá kniha bavila. To už se ale nedá říct o kresbě. Oba hlavní příběhy kreslil Salvador Larroca, kterého už po několikáté kritizuji za vkládání fotografií obličejů herců do kresby. Vypadá to hrozně pitomě a kazí mi to zážitek ze čtení. Nejenom že ty fotky v kresbě razí jak pěst na oko, ale také někdy dělají příšerné grimasy. No hnus


INCOGNITOREADER
14.11.2022 4 z 5

Velice dobrý díl. Hlavně prostřední příběh Popel Jedhy je skvělý. Má nádhernou kresbu, příběh opět tak trochu navazuje na děj filmu (Rogue one) . Opravdu jsem si čtení užil

Zak66
03.11.2022 5 z 5

Velice dobrý komiks. První kratičký příběh se zase věnuje Obi-Wanu Kenobi na Tatooinu. Ten se mi moc líbil. Druhý příběh je ale už lepší. Boje na planetě Jedha byly velmi dobře nakresleny a je hezké, jak tu Luke vnímá Jedhu a obecně je dobře, že se této planetě tady věnují. Třetí příběh o vzpouře na Moc Cale byl také skvělý. Celá zápletka a děj plynou dobře a pořád se tu něco děje.

Zelený_Drak
10.07.2022

Nejlepší SW komiks, který jsem zatím četla (a četla jsem jich 6). Bohužel, vizuálně mi víc sedí Mike Mayhew než Salvador Larroca a scénářem Kieron Gillen než Jason Aaron (přičemž toto bylo od Aarona ještě z toho lepšího, jeho snaha o "zábavné hlášky" jde často až příliš otevřeně proti uvěřitelnému chování postav). Obávám se, že mladším čtenářům (na které SW komiksy cílí rozhodně víc než na dospělé fanoušky) bude tento svazek připadat poněkud nudný. Pokud ale hledáte doplňující SW příběhy, které mají hlavu a patu a nejsou jen miliontou meziepizodou, tak tady jsou.

Chronologie (aspoň přibližně):
Vrcholná republika
1. Darth Maul (před ep. I) - Syn Dathomiru (po ep II.)
epizoda III
2. Vyvolený - Světlo pohasíná
3. Moře v plamenech - Pevnost Vader
Solo
Rogue One
epizoda IV
4. Skywalker útočí - Zúčtování na pašeráckém měsíci
5. Vader - Stíny a tajemství
6. Vader sestřelen - Věznice povstalců
7. Válka na Shu-Torunu - Konec her
8. Aphra - Citadela hrůzy
9. Doktorka Aphra a enormní zisk – Já pán, ty pán
10. Popel Jedhy - Vzpoura na Mon Cale
11. Smrt naděje - Ztrestání Shu-Torunu
12. Lando - Roztříštěné Impérium (až po ep. V a ep. VI)
epizoda V
epizoda VI
13. Vzestup Kyla Rena – Oddanost

ArkAngel
25.03.2022 4 z 5

Luke Skywalker konečně poznává následky filmu Rogue One a navštěvuje planetu Jedha, kde byla poprvé použita Hvězda smrti. Kromě tohoto filmu zde máme i několik odkazů na seriál Povstalci, ať už postavami nebo událostmi, jako útěk Wedge a Hobbieho z akademie. Druhý příběh z Mon Caly zase propojuje komiks s Vaderovým příběhem po třetí epizodě, kde Impérium Mon Calu dobylo. Obecně mě více zaujal děj z Jedhy, jelikož feeling Rogue One a jistá pochmurnost tu byli cítit. Příběhy s Kenobim byly jinak povedené, ať už kresbou nebo zápletkou, byť si myslím, že Luke natolik akční být v mládí nemusel.

markinho962
06.02.2022 4 z 5

Povedená kresba, druhý příběh určitě lepší, ale jelikož bude jistě pokračování, tak nutné přečíst. Určitě to není ztráta času, tak šup!

DennisMoore
28.10.2021 5 z 5

S kolegou z předchozího komentáře se neshodnu v hodnocení první povídky, protože ta se mi naopak zdála nejlepší, navzdory její délce, respektive krátkosti. Aaronův scénář je sice nostalgický, ale nespoléhá jen na to, má krásnou vlastní myšlenku a já doufám, že jeden z dílů připravovaného seriálu bude jeho co nejvěrnější adaptací. Úžasná je i Mayhewova kresba. Na rozdíl od Larrocy, který kreslil dva následující příběhy, nemáte pocit, že Mayhew při kreslení známých tváří kopíruje obličeje podle záběrů z filmu, a tak třeba jeho Kenobi vypadá trochu jinak než Ewan McGregor, ale zároveň je reálnější, živější. Popel Jedhy a Vzpoura na Mon Cale jsou ale také výborné příběhy, s jakými bych se chtěl v rámci Star Wars filmografie setkávat dál - berou si vzor z úspěchu Rogue One, navazují na něj, rozvíjejí ho, vyplňují další kus toho prázdna mezi čtvrtou a pátou epizodou... A končí tak, že hned chcete číst další. Hned!

KubaHanzelin
16.10.2021 4 z 5

Trochu méně zábavné, doplňující příběhy z období po zničení první Hvězdy smrti..
Kresba je pořád parádní a za mě největším tahounem byl tentokrát Han s Chewiem, kteří perlili o stosešt! Nejlepší příběh za mě byl krátký příběh na začátku z deníku starého Bena Kenobiho:)

Štítky knihy

Star Wars

Autoři knihy

Jason Aaron
americká, 1973
Kieron Gillen
britská, 1975

Kniha Star Wars: Popel Jedhy - Vzpoura na Mon Cale je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce29x
Chystám se číst13x
Chci si koupit8x
dalších seznamech3x