Star Trek - Q: Otázky a odpovědi

Star Trek - Q: Otázky a odpovědi https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348344/bmid_star-trek-q-otazky-a-odpovedi-MOz-348344.jpg 4 25 9

Už je to sedmnáct let, kdy kapitán Jean-Luc Picard převzal velení Enterprise. Tehdy ještě třídy Galaxy, s pořadovým označením D. Byla to pocta, které není rovno. Kapitáni všech předchozích lodí téhož jména vždy vstoupili do historie. Dnes sedí Picard na můstku majestátní třídy Sovereign, s níž se posunul k písmenu E. A přestože se současná mise v systému Gorsash v ničem nepodobá výpravě na stanici Farpoint, byla to právě tato chvíle, kdy si ji živě vybavil. Byla to ta chvíle, kdy mu vše říkalo... Q.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: , Brokilon
Originální název:

Q&A (Star Trek: The Next Generation) , 2007


více info...

Přidat komentář

oleg121
05.03.2023 3 z 5

Veľa veľa odkazov na seriálové a filmové udalosti,- čo mi ako fanúšikovi neprekážalo a nemal som s tým problém- no bez hutného a zaujímavého vlastného deja. Mierne sklamanie, no nič, kvôli čomu by si tento titul nemal fanúšik TNG prečítať.

Adasin
03.11.2021 4 z 5

Q je pro pisatele/scénáristy vděčná postava - s jeho schopnostmi si mohou vymyslet v podstatě cokoliv, pokud to pak dokážou ukočírovat do smysluplného příběhu. Tady se to celkem daří, i když jde o nahuštěnou směs ze všech jeho vystoupení ve startrekovských seriálech. Kdo seriály nezná, bude zaručeně ztracen. Kdo si všechno pamatuje (a to celkem dost do podrobností), tak si to i užije jako takovou pěknou retrospektivu a zároveň její uzavření (tak trochu takové All Good Things 2.0.). V audiovizuálním zpracování by se dost možná mohlo jednat o působivé dílo. ------- Čtení mě i přes dost jednoduchý děj bavilo víc než u Smrti v zimě nebo Odporu, takže tady už s klidem ty čtyři hvězdičky dám. Postavy se tu naštěstí chovají tak, jak je ze seriálů známe, i když mi přijde, že to Q s tím urážením občas až moc přeháněl. Nové postavy z Picardovy posádky mě upřímně moc nezaujaly (ani ty známé už z předchozích knih jako např. T'Lana), to spíš potěšilo cameo Rikera a Troi nebo Klingona Klaga a Shelbyové, u které mě mrzí, že z ní neudělali prvního důstojníka na Titanu, to by bylo zajímavé počtení. Odbočky do Gama kvadrantu a Delta kvadrantu byly zbytečné, když postavy z nich pak už stejně nikde asi neuvidíme a pokud si čtenář podrobně nepamatuje všechny druhy ze seriálů, stejně mu tyhle části nic neřeknou. 7/10


R0ger
05.09.2019 4 z 5

První vyloženě dobrá kniha Relaunche Nové generace! Samozřejmě člověk musí být fanoušek poměrně dobře znalý Star Trek univerza, aby knihu vůbec mohl číst (zatímco po mnoha jiných ST knihách může sáhnout i běžný Franta čtenář, který má o tomto světě aspoň mírně povědomí), ale komu to vadí? My tyhle knihy přece čteme proto, že máme svět Star Treku rádi, rádi se vracíme k oblíbeným postavám, momentům, událostem. Q: Otázky a odpovědi nabízí komplexní souhrn dřívějších setkání Q s Enterprise a s lidskou rasou ve formě krátkých intermezz, který doplňuje ambiciózní příběh o konci vesmíru, kterému může zabránit jedině… hádejte kdo.

K dějové stránce včetně rozuzlení tedy nemám co říct, v příběhu se díky zmíněným intermezzům velmi dobře orientuje i čtenářům, kteří už na mnohá setkání s Q zapomněli. Q samotný, stejně jako Q, Q, Q, Q a dokonce i Q jsou napsaní stejně zábavně jako vždycky, navíc jsem rozhodně ocenil možnost dovědět se víc o jeho (jejich) motivaci a důvodech (zajímalo by mě, co by na to řekli/co na to říkají Gene Roddenbery a ostatní scénáristi původní televizní TNG – mně teda většinou přišlo, že Q žádný důvod pro své jednání nepotřebuje, ale co já vím o téměř všemocných bytostech).

Nové i stávající postavy této série mně tentokrát sedly (možná i díky tomu, že T‘Lana dostala tolik prostoru, kolik si zaslouží, tedy téměř žádný), jsou hezky vymyšlené, dobře vysvětlené a zajímavé co do jejich minulosti i přítomnosti, těšil jsem se na ně pro další knížky (to jsem ještě ale netušil, co si pro pokračování chystají :-)).

Co si z knížky odnesu, kromě zábavy s Q a s dalšími, je, že i v sebebezvýchodnějších situacích je potřeba zachovat si smysl pro humor :-).

Stenar
28.08.2018 3 z 5

Knihu nejlépe vystihuje komentář shrnující ji lakonicky dvěma anglickými slovy: "Continuity porn." Autor je zkušený startrekovský veterán, evidentně se při psaní bavil, otázka ovšem zní, není-li toho nakonec kapku moc. Prakticky snad POLOVINA knihy není nic jiného, než úchvatná kolekce odkazů na desítky TNG epizod i filmy, jejichž seznam najdeme dokonce v závěru. Ano, DeCandido je o třídu až dvě lepší autor, než Dillardová. Dokáže všechno to "porno" namontovat do rozhovorů, aniž by působily nuceně, a postavy přestože prokreslené, nejsou ani zdaleka tak protivně "emo" jako v "Odporu." Čte se to samo, alespoň pro ST fana. Zda tohle dokáže přelouskat i někdo, kdo nemá TNG nakoukanou třikrát tam a zpátky, o tom mám určité pochybnosti.

Druhá věc je hlavní zápletka. Není to v ST nic moc objevného, a stále si myslím, že s postavou Q dokázal nejlépe psát Peter David, ale DeCandido za ním příliš nezaostává. Pointa se smíchem mi přišla na hranici únosnosti z celé řady důvodu, ale ještě to není natolik zlé, abych řekl, že pokazila knihu. Více originality by však bývalo rozhodně neuškodilo.

V každém případě, "Q: Otázky a odpovědi" jsou o dost lepší knihou, než "Odpor." Literárním zpracováním, myšlenkou, i pojetím postav. Ovšem také jsou mnohem méně přístupné publiku méně znalému Star Treku.

Rilian
24.03.2018 3 z 5

Příběh celé knihy není špatně vymyšlený. Autor se velice nápaditě snažil propojit všechny výskyty Q v seriálu TNG, a dát jim smysl. Problém jsem měl trochu se závěrem. Určitě zjištění, že existuje někdo mocnější než rasa Q je zajímavé, ale celkové rozuzlení hodně připomínalo rozuzlení několika dílů TNG. Každopádně musím říci, že se série po slabém začátku (Smrt v zimě) a slušném pokračování (Odpor) neustále zlepšuje.

Phoenix16.cz
12.02.2018 4 z 5

Dobrý příběh, který byl dobře napsán. Děj je zajímavý, odsýpá, čemuž přispívají krátké kapitoly. Q je zábavný jako vždy. Příběh často poukazuje na události ze seriálu, lehce je připomíná a tím pádem se v příběhu vyznají i ti, kteří už pozapomněli některé epizody.

b2z
11.11.2017 4 z 5

Příběh měl spád a celkově se kniha četla velmi příjemně. Bohužel autor se v celém příběhu stále dokola odvolával na události, které se staly v seriálových epizodách nebo předchozích knihách. Retrospektiva výskytu Q na lodích a stanicích Federace je logická, ale stálé, skoro encyklopedické upozorňování na každý fakt, který vysvětluje reakce postav, mne unavovalo.

NightGepard
05.10.2017 5 z 5

Dobré opáčko epizod TNG s Q se zajímavým vyvrcholením. Aneb Q nejsou nejmocnější bytosti. Částečně kniha navazuje na děj předchozí knihy - Odpor. Četlo se výborně a rychle. Až byl najednou konec.

hanak_v_exilu
05.10.2017 4 z 5

Tahle série - jestli to je série, se zlepšuje každým dalším dílem. K tomu třetímu mám jen několik připomenutí. Pointa mohla být rafinovanější, nebo alespoň údernější. A kdyby autor některý z kontaktů s Q nechal bez vysvětlení, taky by se tolik nestalo. Snaha naroubovat tucet rozdílných epizod do jednoho scénáře působí občas trochu křečovitě. A jak už jsem říkal dříve, nedomrlá pointa tomu taky nepomáhá.

Štítky knihy

Star Trek Star Trek: Nová generace

Autorovy další knížky

Keith R. A. DeCandido
americká, 1969
2006  63%Kruh nenávisti
2015  76%Ospalá Díra - Děti revoluce
2010  66%Tiberiové války
2012  71%Nova
2017  77%Star Trek - Q: Otázky a odpovědi

Kniha Star Trek - Q: Otázky a odpovědi je v

Přečtených32x
Knihotéce21x
Chystám se číst4x
Chci si koupit7x