Boj o moc

Boj o moc https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78247/bmid_boj-o-moc-kw0-78247.jpg 4 24 3

Star Trek - Nová generace série

< 6. díl >

Hvězdná loď Enterprise je pověřena úkolem dopravit potravinovou pomoc na hladomorem ohroženou Thiopu - jediného spojence Federace v klíčovém sektoru. Po příletu posádka zjistí, že planetu ovládá diktátor, který se místo o zájmy obyvatel či o budoucnost stará především o to, jak si nadále udržet moc. Kapitán Picard váhá, zda předat zásilku zkorumpované vládě, neboť tak by se pomoc nemusela dostat k těm, jímž byla určena. Podaří se mu nakonec přesvědčit čelní představitele planety, aby změnili své myšlení, než bude příliš pozdě - pro ně i pro Thiopu samotnou?... celý text

Žánr:
Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Power Hungry , 1989


více info...

Přidat komentář

Palorizek85
22.03.2024 5 z 5

Klasický příběh ze světa Star Treku - vždy když tyto knihy čtu, tak se mi vybaví i seriálové zpracování a vrátí mě to tak o 25 let zpátky.

Rilian
18.11.2021 4 z 5

Příjemná četba klasického Star Treku, který dnes bohužel můžeme najít pouze na stránkách knih. Příběh se věnuje velice aktuálnímu tématu, tj. rovnováze mezi člověkem a životním prostředím. Bohužel se nemohu zbavit dojmu, že kdyby se tohoto příběhu ujali dnešní tvůrci ST, vypadalo by to docela jinak a mnohem jednodušeji. Patrně by zde byl jasný záporák a Osadníky by autoři vykreslili jako kladné a dobrosrdečné ochránce přírody. Nic takového ovšem příběh románu nenabízí. Právě naopak. Planeta Thiopa prochází pravidelným sušším cyklem, ale jeho následky urychlil skokový nástup industriálního věku. Posádka Enterprise se setkává s autoritativní vládou, která vkládá budoucnost celé planety do vědy a vidiny přístroje na ovládání počasí, kdežto druhá frakce Osadníků zase věří, že planetu zachrání jedině návrat k životu jejich předků. Bohužel obě frakce spojuje jediná věc, neochota spolu mluvit. Kniha tedy ostatně jako celý starý Star Trek (nikoliv však již ten nový) poskytuje varování, abychom se vyvarovávali extrémní víře ve vědecká řešení nebo idealizace života našich předků a nepřestávali spolu mluvit.


Phoenix16.cz
02.01.2013 4 z 5

Enterprise přilétá se zásobami k planetě Thiopě, která je na pokraji hladomoru, protože planeta se pomalu stává neobyvatelnou. Při čtení knihy jsem si nepřipadala někde daleko ve Vesmíru, ale nemohla jsem se zbavit pocitu, že autor při psaní příběhu měl neustále na mysli Zemi a její ekologické problémy, které jí způsobuje člověk. Thiopa je na tom znatelně hůř, než naše Země dnes, ale přesto si myslím, že knížka má sloužit hlavně jako varování pro nás lidi, jak můžeme jednoho dne dopadnout.

Štítky knihy

Star Trek Star Trek: Nová generace sci-fi

Autorovy další knížky

Howard Weinstein
americká, 1954
2001  80%Boj o moc
2008  72%Vyhnanci

Kniha Boj o moc je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce46x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x