Stanice Pell

Stanice Pell https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31895/bmid_stanice-pell-ycW-31895.jpg 4 48 6

C. J. Cherryhová je objev slavného amerického nakladatele Donalda A. Wollheima. A dnes jedna z nejoriginálnějších autorek science fiction. V jejích knihách nalezneme kromě dobrodružství a napínavé akce i dokonale prokreslené charaktery, mistrně vylíčené střety lidí s příslušníky cizích ras ve vesmíru. Stanici Pell přiřkli američtí čtenáři v roce 1982 cenu Hugo za nejlepší román roku. Sága z neklidné budoucnosti začíná konfliktem Země s jejími vesmírnými koloniemi. Stanice Pell se stává klíčem k vítězství a branou k další cestě ke hvězdám.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Winston Smith
Originální název:

Downbelow Station , 1981


více info...

Luigi1
Luigi1
06.02.2024 3 z 5

Do půlky knihy jsem tápal a hledal rytmus

R47
R47
20.01.2023 3 z 5

Na začátku naprosto strhující kniha, zvlášť v atmosféře uprchlické krize. Doslova na vás dýchá pot a strach a stísněnost přeplněné stanice a hrůza z blížícího se konfliktu. Postupně jsem se ovšem ztrácel a nedokázal přesně určit, kdo stojí na které straně a o co přesně se v daný okamžik hraje. A epizody na planetě pod/nad stanicí mě absolutně nebavily. Byly až neskutečně naivní. Možná moje chyba, že jsem se víc nesoustředil, ale nějak jsem to nedokázal. Kniha mě prostě neudržela.


ludek.n
ludek.n
16.08.2019 5 z 5

Tak tohle byla parádička všech parádiček, které jsem podlehl se vším všudy a upsal jsem jí duši. Že kniha dostala cenu Hugo za nejlepší sci-fi román roku? Samozřejmě… dal bych jí tu cenu klidně dvakrát. Už jen pro tu nádhernou originální obálku Davida Mattinglyho, která snad ani nemůže být lepší a trefněji otevírat svět Carolyn J. Cherryhové. Stanice Pell je napsána brilantně a ve velkém stylu. Všechny linie, které tady autorka rozvíjí, ať už se jedná o tu na vesmírné stanici, planetě pod ní s jejími Dolany nebo tu v hlubokém vesmíru, jsou prošity napětím a obroubeny girlandami nápadů, které dělají z četby opravdový zážitek. Člověk je pohlcen příběhem takovým způsobem, že zapomíná na svět okolo sebe a jeho srdeční rytmus se přizpůsobuje tepu strojů stanice Pell. Věrohodná psychologie postav, včetně dolanského pohledu „z druhé strany“, dodává celému vesmírnému dobrodružství další rozměr a posouvá ho k nezapomenutelnosti. Nejsou tu slabá místa, žádné excesy nebo škobrtání, zmatení nebo přeskakování, příliš toho nebo onoho, ne nic takového. Carolyn J. Cherryhová napsala nádherně strukturovanou a uchvacující space-operu, která si zaslouží to nejčestnější místo v každé knihovničce fanouška sci-fi.

Ládja
Ládja
04.03.2018 4 z 5

Sociálně politická sonda do duše několika lidí. Do rozděleného lidstva a jeho věčného válčení. Nějaká místa by si zasloužila delší popis a některá zas trochu méně. Prvních cca tři sta stran jsem se ztrácel a chtěl jsem knihu odložit, nudil jsem se a tak trochu jsem netušil co a jak, ale nakonec jsem vydržel a konec za to stál. 3,5*

yerry
yerry
05.02.2018 5 z 5

Spaceopera v štýle Novej vlny a soft scifi, to je Cherryhová a v tomto románe exceluje na maximum. Má pomalší rozjazd ale postupne graduje až do záverečného akčného finále, kde sa pretnú úplne všetky linky. Dopodrobna prepracované charaktery postáv sú zárukou toho, že tu neexistujú jednoznačne tí dobrí a tí zlí. Každý jedná v medziach svojich možností a charakteru.

Je asi vhodné, čítať túto knihu pred sériou Cyteen, ak teda nechceš prísť o pôžitok z toho, ako to na tejto vesmírnej stanici dopadne. Figúrky na autorkinej viacrozmernej šachovnici sú dômyselne rozmiestnené. Strán je tu totiž niekoľko. Okrem dvoch protivníkov – Aliancie a Únie, sú tu ešte obyvatelia vesmírnej stanice, obchodníci, rebeli a domorodá rasa z planéty nad ktorou je stanica umiestnená.

Cherryhová nie je expert na vesmírne súboje, tak ako ich vie opísať Weber, u nej sa dejú akoby v pozadí, ale pár ich predsa len bude aj v tejto knihe a zvládla ich šalamúnsky a veľmi dobre. Takže okrem psychológie postáv a všadeprítomnej politiky budú… Autorka nieje technooptimistka a budúcnosť technokratickej ľudskej civilizácie nevidí ružovo, skôr naopak (viď. aj pokračovania doposiaľ u nás nevydané, ale aj príbeh série Cyteen). Charakterový obrat u niektorých postáv zvláda Cherryhová na jedničku, takže moc sa neviaž na žiadnu z postáv, môžeš sa sakramentsky kopnúť.

Záverečné hodnotenie: nie je o čom 100%!!!

WugWugs
WugWugs
18.10.2016 4 z 5

Kto trochu pozná Cherryhovú vie, že môže očakávať inteligentnú a dobre napísanú science fiction, ktorá sa rozvíja detailným opisom postáv, ich charakterov, histórie univerza, spoločensko-politických pomerov, v ktorých žijú a vzájomných vzťahov všetkého. Stanica Pell je toto všetko na druhú. Vyžaduje si vyššiu mieru sústredenia, čo sa neskôr odmení (alebo aj nie) pochopením aký zmysel to len dáva. Kto očakáva rýchly spád alebo dej - prvá polovica knihy (okolo 300 strán) je len expozíciou:) a asi toľko mi trvalo urobiť si aký taký prehľad v postavách a ich úlohách - takže nič pre netrpezlivých. Dej a vlastne celý jej vesmír nie je čiernobiely, ale perspektívny. Napríklad, kapitánku lode Nórsko na viacerých miestach rôzne postavy charakterizujú ako zosobnenie chladnokrvnosti. Keďže však čítame aj jej vlastné hľadisko, môžeme si tento dojem poopraviť (alebo aj nie, podľa toho, ako chladnokrvnosť chápeme). Súčasných udalostí sa dotýka hlavne téma utečencov, v tomto prípade z rôznych vesmírnych staníc, pretože v Cherryhovej univerze je len málo obývateľných planét. Diplomacia, úklady, taktiky a stratégia sú v centre pozornosti, a nie akčný scenár. Aj napriek môjmu skôr pozitívnemu zážitku, postáv sa mi zdalo príliš veľa na (kvázi)uzavretý román a kniha je miestami naozaj zdĺhavá, objektívne teda 3.5*. Stanica Pell je však základ cyklu Company wars, ktorý zas patrí do monštrózneho Univerza Alliance-Union, a ako jeho fanúšik dávam 4*.

Štítky knihy

space opera Hugo (literární cena) vesmírné stanice

Autorovy další knížky

Carolyn Janice Cherryh
americká, 1942
2003  79%Cizinec
1993  78%Kesrith
1992  79%Stanice Pell
1995  81%Kukaččí vejce
1993  72%Brána Ivrelu

Kniha Stanice Pell je v

Přečtených68x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce78x
Chystám se číst16x
Chci si koupit5x
dalších seznamech4x