Stalinovy války

Stalinovy války https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19375/bmid_stalinovy-valky-Nxt-19375.jpg 4 6 2

Tato kniha předkládá podrobnou rekonstrukci Stalinova vůdcovství v období od vypuknutí druhé světové války v roce 1939 až do jeho smrti roku 1953. Geoffrey Roberts využívá nesmírné bohatství nových materiálů získaných z ruských archivů a na jejich základě se pouští do celé dlouhé řady zavedených představ o Stalinovi – ať už se týkají jeho vůdcovských kvalit, vztahů s vlastními vojevůdci a s dalšími významnými světovými představiteli, zahraniční politiky či role, již sehrál při podněcování studené války. Roberts nezastírá Stalinovy brutality a jejich dopad na sovětské občany, jež zkoumá v plném rozsahu, přesto však nachází důkazy, které ho vedou k ohromujícímu závěru, že Stalin byl největším vojevůdcem dvacátého století a zároveň i pozoruhodným politikem, který se snažil vyhnout studené válce a dosáhnout dlouhodobého zmírnění napětí ve vztazích s kapitalistickým světem. Prostřednictvím integrovaného líčení vojenských, politických a diplomatických záležitostí vytváří přesvědčivý osobní portrét sovětského vůdce. Výsledné zobrazení je oslňující a plné vnitřních protikladů a nevyhnutelně změní to, jakým způsobem chápeme Stalina a jeho místo v dějinách. Roberts zachycuje despotu, který pomohl zachránit svět pro demokracii, člověka s osobním kouzlem, který nemilosrdně trestal, utopického ideologa, který dovedl být v praxi realistou, a válečného diktátora, který se ujal role strůjce poválečného míru. Geoffreymu Robertsovi se podařilo napsat knihu o Stalinovi, která je aktuální, přístupná a zřetelná. Především ho bere vážně jako mimořádného válečného diktátora Sovětského svazu v období od uzavření paktu s Hitlerem do vypuknutí studené války. Richard Overy, autor knih Válka a hospodářství v Třetí říši, Proč spojenci zvítězili a Ruská válka.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , BB art
Originální název:

Stalin’s Wars , 2006


více info...

Přidat komentář

Boogeyman
02.02.2014 3 z 5

Kniha není moc záživná a neustále se opakuje, ale hlavní problém mám s její informační hodnotou spojenou s neopodstatněnou snahou o očištění Stalinovy pověsti. Jako, zakládat Stalinovu obhajobu na tom, co veřejně prohlásil, nebo co pověděl při konferencích a rozhovorech s jinými státníky, to je hodně naivní. Namátkou třeba skálopevně tvrdit, že Stalin obdivoval Churchilla a choval k němu hluboký respekt a osobní náklonnost i v prvních poválečných letech, jen proto, že to Stalin řekl v rozhovoru s maršálem Montgomerym, je podle mě hodně tenké stéblo. Stalin lhal a intrikoval do očí svým nejbližším "přátelům", natož při oficiálních setkáních.

Pavelpi
20.03.2013 3 z 5

Oproti jiným dokumentům o Stalinovi se mi tento moc nelíbil.Kniha je suchá a autor zabíhá podle mého názoru někdy do zbytečných podrobností,které jsou obecně známy.


Štítky knihy

životopisy, biografie Josif Vissarionovič Stalin politici vůdcovství

Autorovy knížky

Geoffrey Roberts
anglická, 1952
2008  73%Stalinovy války

Kniha Stalinovy války je v

Přečtených7x
Knihotéce7x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x