Stalinovy děti

Stalinovy děti https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23696/bmid_stalinovy-deti-qMp-23696.jpg 4 29 12

V roce 1937 byl Boris Bibikov zatčen tajnou policií. Jeho manželka byla poslána do gulagu a zanechala malou Ludmilu a Leninu napospas světu. Chaos druhé světové války sestry odloučil a po strastiplném putování se díky podivuhodné náhodě po dvou letech sešly v jednom uralském městě. V letech vrcholící studené války mladší Ludmila potkala v Moskvě urostlého mladého Angličana, jenž se ve svém naivním poblouznění Ruskem pustil do nebezpečného flirtu s KGB. Když jeho plány ztroskotaly, zůstali Mila a Mervyn Matthews uvězněni na opačných stranách ideologické bariéry. Svou lásku udržovali při životě celých šest let každodenním psaním dopisů. Owen Matthews ukazuje pouť svého děda hrůzným světem Stalinových čistek a prostřednictvím dopisů a vzpomínek vypráví láskyplný příběh svých rodičů.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Jota
Originální název:

Stalin´s Children: Three Generations of Love and War , 2008


více info...

Přidat komentář

Marki019
04.11.2022 2 z 5

Zajímavé téma, jen psáno pro mne divným způsobem. Moc postav a časové přeskakování mezi minulostí a současností - tedy osobou která to psala. Vždy mi chvíli trvalo než jsem se přepla do správné doby. U mne šáhnutí v knihovně dost vedle.

Ronny
29.02.2020 3 z 5

První polovina knihy, která se zabývala dětstvím Ljudmily a Leniny, se mi četla velmi dobře. Neskutečné útrapy, které jako děti překonaly poté, co jim rodiče odvedli do gulagů, ani se nechce uvěřit, že to obě přežily a staly se milujícími matkami. Druhá polovina mne už nezaujala.


slaska77
13.09.2019 4 z 5

Moc hezké téma, příběh tří generací, které byly ovlivněny velkou a rozlehlou ruskou zemí v podmínkách 20. století. Velkou devizou knihy je fakt, že se jedná o skutečný příběh a je opravdu spletitý u každé ze tří generací, velkým mínusem samotné literární zpracování. Autor mnohdy zbytečně hodnotí a předjímá děj, což knize ubírá na napínavosti, škoda, že si s tím nepohrál. Knihy místy zastaví svůj běh, jindy pádí, je to takové nevyrovnané. Téma knihy na 4,5, literární zpracování na 3, zprůměrováním se tedy blížím ke 4 hvězdám. (Září: 899 str.)

Dáduše
24.04.2018

Zajímavé okénko do života člověka ve vleku velkých dějin. Místy se mi četlo těžce, ale bylo to poučné a velice zajímavé. Osud si s námi někdy pohrává...

ritz
28.01.2016 3 z 5

Očekávala jsem od knihy víc, první půlka byla lepší, druhá už moc popisná, pletli se mi postavy.

tapuz
12.03.2015 3 z 5

Velmi zajímavé téma zpracované ovšem mimořádně nezáživným způsobem. Knihu jsem dočetla vlastně jen proto, že mě zajímalo, jakým způsobem se situace vyřeší, ale vlastně jsem se do ní vůbec nezačetla. Partie z autorova pobytu v Rusku v současnosti mi přišly docela rušivé a zbytečné, navíc velmi jednostranné, a s příběhem jeho rodičů a prarodičů vůbec nesouvisí. Jsou na úkor hlavního příběhu, který by si zasloužil mnohem důkladnější propracování.

Zorka
17.09.2014 3 z 5

Musím se přiznat, že jsem si od knihy slibovala víc. Je na mě až příliš popisná. Počáteční příběh dvou sester, které byly rozděleny po zatčení jejich otce a matky, se mi líbil, pak to pro mě ale nějak ztratilo šťávu. Nicméně trošku jsem tam viděla paralelu s Divokými labutěmi, Rusové a Číňané mi v mnohém připadají svou historií podobní...

pajatp
14.07.2014 3 z 5

Nevim,ale nějak jsem se nemohla do knihy začíst... Možná to bylo i pracovním vytíženým, protože kniha je zajímavá a dobře napsaná, asi jsem ji jen četla ve špatný čas...

RADOST
25.03.2014 4 z 5

Přínosná, čtivá a poučná sonda do života v SSSR. Velmi oceňuji snahu postihnout ruskou povahu, jejich způsob myšlení i cítění. Psáno s velkou empatií. Samotný nosný příběh autorových rodičů je jímavý, tragický, i když se šťastným koncem.

valentýna
27.12.2013

Skutečně bravurní vylíčení tehdejší doby na základě vzpomínek autorových rodičů a příbuzných se prolíná s dobou nedávnou, kdy autor po odkrytí archivů pátral po svých předcích a srovnává Rusko i Moskvu za života svých rodičů ve druhé světové válce a svého pobytu v devadesátých letech minulého století. Doplněno rodinnými fotografiemi.

pavlinda
03.01.2013

Souhlasím s předešlým komentářem,strhující!

iti
04.11.2012 5 z 5

Strhující příběh, čte se jedním dechem.