Stalinovo impérium: (Rusko 1924–1953)

Stalinovo impérium: (Rusko 1924–1953) https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100720/bmid_stalinovo-imperium-rusko-1924-1953-ZTN-100720.jpg 4 17 3

Charakteristika "stalinského období" sovětských dějin. Stalinovo místo v dějinách Ruska. Stalinismus jako teorie a praxe totalitní tyranie. Mocenské boje po Leninově smrti. Stalinismus jako ucelená koncepce státní politiky. Industrializace a první pětiletky. Kolektivizace zemědělství. Státní teror, čistky a procesy. Stalinova zahraniční politika. Druhá světová válka. Vznik sovětského bloku a studená válka.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Triton
více info...

Přidat komentář

mroz16
24.12.2020 1 z 5

Je mi to trochu líto, nic proti autorovi, ale tahle kniha je téměř nepoužitelná i pro vypracování středoškolského referátu, natož pokud se chce člověk dozvědět něco více o vládě Stalina, než jen, že to byl gauner a zločinec. To je totiž jediné, co si z knihy odnesete.
Autor byl přitom uznávaný historik, očekával jsem, že se bude snažit věci interpretovat a vysvětlovat, ale hlavní kapitoly knihy jsou prostě jen expresivní obžalobou Stalina a jeho vlády.
V knize se také zvláštně pracuje se statistikami. Autor nejdříve prohlásí, že žádné přesné statistické údaje o určitém jevu neexistují. Pak řekne, že alespoň pro ilustraci uvede různé odhady. Přitom se vždy přikloní k tomu, který je pro Stalina ten nejméně příznivý. Nakonec ještě dodá, že existují i jiné odhady, které jsou vůči Stalinovi ještě méně příiznivé a že ty jsou určitě nejpravdivější. Kdyby se nejednalo o tak vážné věci, působilo by to až trochu komicky.
Někomu to asi bude stačit, ale seriózní zájemci o téma najdou i v češtině spoustu lepších knih.

jik60
05.11.2019 odpad!

Knihu jsem si přečetl v rámci rešerše "stalinské" literatury. Po letech soukromých studií těchto záležitostí si troufám (s jen malou nadsázkou) tvrdit, že v tomto případě "co stránka, to (jemně řečeno) hloupost" (vhodnější by bylo slovo z kategorie necenzurovatelných). Připomenu po paměti jen jednu věc - okolo tzv. "Leningradského případu": Podle autora by předseda Gosplanu (Vozněsenskij) musel této organizaci velet již za cara a následné popisy toho, jak byl Stalin k němu zlý, odkazují na syna V. Ovsejenka. Jenomže Ovsejenko byl jedním z nejkrvavějších trockistů, který patří docela určitě mezi viníky velkých zločinů a jeho potrestání bylo zcela na místě. Autor této knihy mimo jiné vůbec neověřuje platnost prohlášení Antonov-Ovsejenka mladšího, přestože by je každý soud musel považovat za podjatá. Mimoto si autor zjevně nedal vůbec žádnou práci prověřit důvody zatčení Vozněsenského (o širších souvislostech nemluvě) a ani to, jaká byla v době jeho zatčení konstelace mocných na kremelském dvoře. Jen opisoval špínu, kterou slepili jiní.


kajanovakova
13.10.2014 4 z 5

Další z členek odborné literatury, kterou jsem si vybrala v rámci povinně volitelné četby. Musím říct, že jsem nikdy nepřeháněla s moudry o období komunismu, protože jsem o tom nikdy moc nečetla. Za poslední dobu se mi dostaly do rukou dvě knihy s touto tématikou, tudíž ani nyní nebudu házet slovy jako bych byla profík.
Ale TAHLE publikace je opravdu dobrá. Ukazuje Stalinovu pravou tvář, ze které se mi obrací žaludek. Několikrát jsem se přistihla s otevřenou pusou a vrtící hlavou, což bylo způsobené tím, že jsem nechtěla věřit... nechtěla jsem věřit tomu, že někomu takovému byl darován život. Jsem vcelku pobouřena tím, co za zvěrstva prováděl, aby si získal a posléze udržel moc. Hnus, velebnosti!
Pan Veber napsal knihu tak, aby ji student dočetl celou, aniž by si řekl, jaká to je nuda, a aniž by si říkal, kdy už bude konec. Za to velké dík autorovi.

Štítky knihy

stalinismus Rusko komunismus Sovětský svaz Josif Vissarionovič Stalin komunisté zločiny komunismu

Autorovy další knížky

Václav Veber
česká, 1931 - 2016
1995  89%Dějiny Ruska
2002  86%Dějiny Rakouska
2008  79%Osudové únorové dny
1996  78%Stalin: stručný životopis
2003  72%Stalinovo impérium: (Rusko 1924–1953)

Kniha Stalinovo impérium: (Rusko 1924–1953) je v

Přečtených23x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x