Stalinova dcera

Stalinova dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338400/bmid_stalinova-dcera-o1S-338400.jpg 4 21 8

Otce si nevybrala, přesto nemohla uniknout jeho jménu ani svému původu. Světlana Allilujevová strávila mládí ve zdech Kremlu, ve stínu svého otce – neomezeného vládce Sovětského svazu, Josifa Vissarionoviče Stalina. Jaký byl osud ženy, která zemřela v roce 2011 v Americe jako osamělá stará žena jménem Lana Petersová? Kniha dává nahlédnout do soukromí osob, které známe z učebnic, a přináší vhled do období politických procesů, které nikoho nešetřily.... celý text

Vydáno: ekniha , Motto
Originální název:

Stalin's Daughter: The Extraordinary and Tumultuous Life of Svetlana Alliluyeva , 2015


více info...

Přidat komentář

eva5397
06.09.2020 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Opravdu pozoruhodný život. Určitě stojí za přečtení.

Briseovna
28.02.2020 5 z 5

Parádní kniha, komplexní! Kombinuje historická fakta s konkrétními lidskými příběhy, do toho můžeme sledovat samotný vývoj Stalinovy dcery, čili z psychologického hlediska hodně zajímavé a ještě k tomu jsem se dočetla užitečné informace o samotném Stalinovy a to z jeho nejbližšího okolí a celkově mi to dalo všeobecný přehled o dění v Rusku. Opravdu mě tato kniha uchvátila a každému doporučuji.


Radka_p
09.04.2019 4 z 5

Autorka si so životopisom Stalinovej dcéry dala neskutočnú prácu, kniha je obsažná, fakty dopĺňa bohatá korešpondencia Svetlany Stalinovej, oceňujem aj doplnenie fotkami. Názov knihy je vybraný neskutočne trefne, pretože Svetlana žila svoj život skôr v tieni toho, že je Stalinova dcéra a celý život sa pred týmto označením snažila utiecť. Mínusom knihy je ako spomína väčšina recenzií, až príliš detailná druhá časť knihy opisujúca jej život po emigrácií, množstvo mien, detailov, myšlienok ...ťažko sa v tom orientovalo.

Tammy11
07.10.2017 3 z 5

Zajímavé, čtivé. I když druhá polovina zbytečně natažená s přemírou detailů. Všem komunistům bych to nařídila jako povinnou četbu...

Silmarien
27.07.2017 3 z 5

Životopis Svetlany Josifovny Stalinovej, Svetlany Allilujevovej, Lany Petersovej...
dieťaťa, dievčaťa a ženy, ktorá vyrastala v domácnosti jedného z najväčších tyranov 20. storočia a ktorá celý život prežívala s tým, že je Stalinovou dcérou.
Rosemary Sullivan podáva čitateľovi obraz veľmi rozporuplnej ženy, ženy mnohých kvalít i slabostí, ktorá zažila vzlety i pády a nikde nenašla pokoj - či už kvôli svojej povahe, okolnostiam či vlastným demónom. Autorka šla po veci veľmi podrobne, niekedy až príliš a tempo knihy tým utrpelo. Čerpala z mnohých zdrojov, občas sa však nechala strhnúť až k priveľkému pátosu.
V knihe je množstvo výňatkov z korešpodencie a rozhovorov, obsahuje aj podrobný poznámkový aparát, celú kapitolu "obsadenia" i menný register. Tejto stránke nie je čo vytknúť.

Ronny
24.07.2017 4 z 5

Toto byla druhá kniha, kterou jsem přečetla o dceři Stalina a několikátá v pořadí popisující poměry v té době v SSSR. Takže spoustu informací jsem již dříve přečetla, nicméně byla čtivá a zase přinesla další rozšíření obrazu. Druhá polovina již pro mne tak zajímavá nebyla, popisovala její život na Západě, její začleňování do společnosti. Doporučuji, hlavně pro ty, kteří tyto fakta a informace nemají.
Osud Světlany byl těžký, v mnoha ohledech to byla výjimečná a silná žena. Na druhou stranu byl její život přes všechno ve srovnání s oběťmi režimu privilegovaný.

venora
17.05.2017 5 z 5

Velmi čtivé, zajímavé. Autorka Světlanu neobhajuje, ví, že na spoustu potíží si nadělala sama, svými rozhodnutími, ač jako 'Stalinová' už měla u mnoha lidí a na mnohých místech předem 'kolonku', ze které se horko těžko dostávala (nebo mohla dostat). Na druhou stranu, příchod na Západ musel být ohromný šok, i u Solženicyna v Autobiografii je patrné překvapení a rozčarování tím, jak 'svobodný svět' funguje. Obtíže s pochopením západního světa, i v kontextu jiných emigrantů, i nálepka, kterou celý život nosila, spolu s fámami se jménem spojenými, jí jistě k začlenení nepomohly...

avokado4
23.03.2017 5 z 5

Velice zajímavá knížka, výborně napsaná čtivou vyprávěcí formou. Přečetla jsem ji jedním dechem. Vřele doporučuji!