Stalin - Na dvoře rudého cara

Stalin - Na dvoře rudého cara https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43529/bmid_stalin-na-dvore-rudeho-cara-RfU-43529.jpg 4 18 6

Ještě padesát let po své smrti zůstává Stalin jedním z tvůrců našeho světa. Spolu s Hitlerem se rozsahem svých zločinů stal jedním ze zosobnění zla. I když toho víme spoustu o Hitlerovi, Stalin a jeho režim si podržují tajemství. V tomto poutavému líčení Stalinova “carského” dvora je živě zobrazen svět strachu a zrad, výsad a zhýralosti, vražd a surovostí, ale i tamější rodinný život. Kdo vlastně byl ten mládenec z Gruzie, který se vyšvihl až do postavení vládce impéria? Jak vypadal jeho Himmler, Göring či Goebbels? Jakpak tito “bojaři” vládli? Jak se žilo v “horních deseti” rodinách? Simon Sebag Montefiore prozkoumal každý aspekt tohoto politika nejvyšší třídy od jeho tragického manželství a milenek přes jeho posedlost filmem, hudbou a literaturou až po ztotožnění vlastní osoby s cary. Simon Sebag Montefiore nám představuje méně záhadného, zato lidštěji působícího Stalina. Autor mu sice neupírá krutost, ale dodává mu lidštější rozměr, který nás nepřestává fascinovat.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Stalin - The Court of the Red Tsar , 2001


více info...

Přidat komentář

Ilona70
27.08.2023 5 z 5

Knížka se špatně shání (jako vše od tohoto autora) a moc dobře se čte, i když se člověk brání uvěřit co vše si lidi nechají líbit.

Markýz1409
19.02.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila opravdu stojí za to si ji přečíst.Hodně opravdu hodně se dozvíte.Palec nahoru.


bulat
30.01.2019 5 z 5

Nebudem sa zoširoka rozpisovať, táto kniha je jednoducho pecka. Úplne chápem, prečo sa tak ťažko zháňa.

KejmlP
07.04.2017 5 z 5

Neskutečně čtivý portrét muže, který spolu s druhým evropským diktátorem utvářel dějiny 20. století víc než všichni ostatní. Podtitul "Na dvoře rudého cara" vystihuje knihu opravdu nejlépe. V soukromí při pěstování citrónů, při pitkách mezi svými bojary, schovaného v krytu moskevského metra, i na mezinárodních konferencích můžete sledovat ohromující genialitu mistra intrik, zákulisních tahů, a brutálně nekompromisních řešení. Závěr knihy zanechává fascinující dojem starce, který v nelidské osamocenosti, na samotném vrcholu světové pyramidy moci, může pohybem prstu rozhodovat o osudu stamilionů, ne-li celého lidského rodu. Když si vypůjčím citát Winstona Churchilla, jde o příběh syna ševce, který "Přebral feudální zemi s dřevěným pluhem, a odevzdal světovou supervelmoc s jadernou bombou."

hario
19.11.2015 5 z 5

Mnoho informací , někdy až moc ale.. čtivé. Doporučuji i prví díl -Mladý Stalin.

imubi
10.08.2013 4 z 5

Sice se čte skvěle, ale musela jsem ji několikrát odložit, ne vždy má člověk chuť číst taková zvěrstva, navíc ta, která se skutečně stala. Určitě ji ale všem doporučuju.