Operace Leningrad

Operace Leningrad https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13278/bmid_operace-leningrad-Hiz-13278.jpg 4 35 5

SS Wotan série

< 48. díl >

Z historie pluku SS Wotan Další epizoda z rozsáhlého válečného cyklu se odehrává na sklonku léta 1942, kdy se Hitlerova vojska marně snaží prolomit obranu již téměř tři roky obléhaného Leningradu. Dobytí Leningradu se stává pro Hitlera prvořadou osobní záležitostí. Město je neprodyšně uzavřeno, obyvatelé hynou po tisících a toužebně očekávají zimu, která by umožnila Rusům prolomit blokádu po zamrzlém Ladožském jezeře. Hitler se právě této situace pokusí využít a povolává proto do Finska elitní jednotky, mezi nimi i prapor Wotan, které mají projít do zimy k Ladožskému jezeru a tam nečekaně udeřit na tři ruské divize bránící město. Stalin je ovšem rozhodnut za všech okolností Leningrad uhájit a tak příslušníci elitní vojenské jednotky Wotan opět platí svými životy za Hitlerovy světovládné sny.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Operation Leningrad , 2005


více info...

Přidat komentář

Petr874
18.06.2023 5 z 5

Čtivé, akční, svižné a dobré. Takhle bych popsal tuhle knihu, která si neberu servítky a nic nezkrášluje. Jaké zbytečné a nesmyslné hrůzy museli vojáci protrpět "pro vlast" (tedy, pokuď se vůbec vrátili), protože netrpělivý Vůdce, který si myslel, že dobyje nedobytný Leningrad.
Myslím, že si brzy pořídím další kus. Doporučuji.

čef
28.02.2019 5 z 5

V této knize se opět hojně umírá „za vlast, národ a führera, ale ve skutečnosti naprosto bez užitku“, tentokráte ve špičkových a tu dobu nových tancích Tygr na břehu Ladožského jezera při nesmyslně zimním pokusu dobýt spolu s Finy, nedobytný Leningrad. Jak to dopadlo víme. Strašné ztráty na obou stranách a utrpení civilistů nejdou vůbec zdůvodnit ačkoliv se o to obě strany udatně snažily. Autor se alespoň snažil ukázat všechny ty příšernosti bez ideologických tanečků a za to mu jsem vděčen. Pěkná je také předmluva, ve které se dozvíme jinde neuvedené okolnosti života rytíře Kuna von Dodenburg.


dearkiki
02.05.2016 5 z 5

Moje desátá Kesslerovka. Ani tentokrát mně knížka nezklamala a poskytla mi nutný oddech od leckdy náročné literatury faktu. Akce, napětí a vše co k tomu patří. Mám tuhle sérii ráda, jen mne někdy vytáčí, když se stejná průpovídka "Psi, chcete žít věčně?" opakuje třikrát v jedné kapitole. :-) Docela pochybuji, že by si tento slavný citát (a mimochodem název super filmu) chlapi z Wotanu tak oblíbili.

Filipek99
11.03.2013 4 z 5

Velmi čtivá kniha, osobně mě velmi baví válečné příběhy ze severu. Kniha byla hodně zajímavá a líbila se mi.
Navíc se jen potvrdilo, jaký je sturmbanführer Sup (Geier) arogantní namyšlenec.
Určítě doporučuji přečíst (100%).

Donatello
02.01.2013 4 z 5

Díky Leningradu a Hitlerových špatných rozhodnutí bylo plno německých tanků nevyužito... Leningrad si může vskutku gratulovat