Sršeň létá v noci

Sršeň létá v noci https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273635/bmid_srsen-leta-v-noci-ekf-273635.jpg 4 239 44

Píše se rok 1941 a válečná situace se pro britskou RAF nevyvíjí příliš nadějně – v dešti nacistické protiletadlové palby se k zemi řítí jeden spojenecký bombardér za druhým. Ale jak mohou být Němci o pohybu britských letadel tak podrobně informováni? Ve stejné době objeví mladý Dán Harald Olufsen na ostrůvku Sande cosi podezřelého a brzy mu začne být jasné, že si celou věc nemůže nechat pro sebe. V cestě k Britům však leží ledové vlny Severního moře. Haraldovi se sice podaří získat starý dvojplošník Hornet Moth, který by mu mohl v útěku pomoci, jenže… dá se s takovým strojem vůbec létat? Ken Follett vystavěl další mistrovský válečný příběh, který byl navíc inspirován skutečnou událostí – stejným způsobem uprchli v červnu 1941 piloti Thomas C. Sneum a Kjeld Pedersen z dánského ostrova Fyn, překonali Severní moře a připojili se k RAF. www.ken-follett.com... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Hornet Flight , 2002


více info...

Přidat komentář

mataj
02.04.2024 5 z 5

V roce 1941 je Dánsko již plně obsazené nacisty a ti dokážou velice účinně sestřelovat britské bombardéry. Britům se to jeví velmi podezřelé a chtějí odhalit jejich tajnou zbraň. Mezi špióny a odbojáře se připlete i mladý Dán Harald, který riskuje vlastní život, aby předal víceméně náhodně zjištěné informace přes moře Britům. Zajímavý válečný příběh, a jak to již u knih z této nelehké doby bývá, je plný napětí a pohnutých lidských osudů.

kyssling
05.03.2024 4 z 5

Román je čtivý, hrdinové bez bázně, postavy zajímavé. Ale celkově mě to trochu připadá jako promarněná příležitost k daleko napínavějšímu příběhu.


princesse
13.11.2023 5 z 5

Čtvrtá kniha od autora a opět super čtení. Příběh skvělý, děj bez zbytečných prodlev, chytne a nepustí až do konce. Moc mě to bavilo a kromě toho jsem se toho i dost dozvěděla. Někdy jsem si vyhledávala i různé údaje, mj. i zmiňovaná letadla a ostrovy. Určitě stojí za přečtení a zcela jistě se vrhám na další autorovu knihu. Doporučuji.

stanislava9718
09.06.2023 2 z 5

Kniha od autora opět na válečný špionážní román, tentokrát byla kniha taková rozvláčná, i když popis motocyklu na dřevoplyn mě zaujal. Po přečtení jsem zjistila, že autor použil dva příběhy v jeden. Kniha přečtena a vrácena do knihovny.

Pavlaj
04.11.2022 4 z 5

Pěkný a napínavý příběh na motivy skutečnosti. Jenom mi přišlo, že kdyby byl román úplně podle skutečnosti a nesnažil se skloubit dva příběhy do jednoho, mohl být historicky přesnější a ještě zajímavější. (Ve skutečnosti jedna mladá dánská dvojice „jen“ utíkala letadlem do Anglie, špionáž prováděl skutečný špión, který ze země utíkal jinak.) Stejně ale za 80 %.

ANDY28
11.08.2022 3 z 5

Něčeho moc, něčeho málo... slabý Ken Follet

Rihatama
20.11.2021 4 z 5

Folletův příběh přibližuje na osudech jedné rodiny přísného dánského kazatele dánský odboj za 2. sv. války. Dánové jsou jak hrdí, tak pragmatičtí. V každém případě vyhlášená neutralita za 2. sv. války Dánsku nebyla nic moc platná a jeho dobré vztahy s Německem za 1. sv. války mu tentokrát moc nepomohly. A tak Dánsko, podobně jako Československo, kapitulovalo před Německem bez boje. Přece jenom však Hitler vůči svým světlovlasým (árijským) sousedům zachovával vstřícnější postoj a i dánská židovská menšina utrpěla mnohem méně, než jinde ve střední a východní Evropě. Neodvážila bych se posuzovat míru odboje československého a dánského právě vzhledem k mírnějšímu útlaku, který Dánové zažívali, už jen kvůli dříve deklarované neutralitě i germánské rasové spřízněnosti. Zjevně i tady však místní policejní a vojenské složky vycházely německé říši vstříc více, než bylo nutné, a i zde došlo k vzedmutí národního odboje. Pravdou také je, že dánská vlajka nevlaje jen na kdekterém domě a zámečku po celý rok, ale i na každičkém narozeninovém dortu. Tam jsme se my Češi nikdy nedopracovali, ať už hovoříme o dánském vlastenectví nebo nacionalismu.

Follet má mimořádné literární rozpětí; po přečtení jeho Pilířů země bych totiž Folletův literární styl v Nočním letu (původní název) zcela určitě nepoznala. Začátek mě dokonce spíše odrazoval svou až překvapivě malou záživností. Postupně se však pospojují všechny linky a příběh zakončuje napínavým bojem o život nejen přímých účastníků, ale i stovek dalších. Krásně tady vyniká efekt ostrovního království, kde na mnoha ostrůvcích žije jen málo usedlíků a všichni se zde znají. Místní policajti to tak mají snadné i obtížné zároveň. Začtení do knihy chce trochu trpělivosti, ale ta přináší ovoce.

mi-380
05.07.2021 5 z 5

Zajímavý a poučný pohled na válečná léta v okupovaném Dánsku.
Česko – Dánsko 1 : 2, Dánové nám právě (v Ázerbájdžánu!?) ukončili účast na fotbalovém Euru 2021. Podobným výsledkem by dopadlo i porovnání naší a dánské okupace během druhé světové. Na remízu by byl rychlý způsob obsazení území a složení zbraní bez obrany a také podobné procento kolaborantů. Dánové ale vítězí v ochraně a záchraně valné většiny židovských spoluobčanů a asi i ve stupňujícím se trvalém odporu, což Follett na příkladu jedné ze špionážních válečných epizod popsal stylem jemu vlastním, to znamená s maximální čtivostí, trochou erotiky, vysokým počtem tragických osudů a dostatkem napětí.
90 % (aktuálně 174 hodnocení s průměrem 87 %).

Lolila
14.12.2020 4 z 5

Veľmi dobre napísaný vojnový román odohrávajúci sa v Dánsku. História spojená s fikciou, niekedy som mala pocit, že je až neuveriteľné ako sa hlavný hrdina dostal zo všetkých problémov. Ale určite stojí za prečítanie.

kokrokr
21.09.2020 2 z 5

Celkem dobrý příběh, ale kvalita textu jako u začínajícího autora. Ten slovní projev byl nudný a nezáživný i při popisu nebezpečných situací. Nemělo to jiskru a jednotlivé části románu na sebe špatně navazovaly. Celé to bylo jako první nástřel, který se musí ještě upravit. Bohužel, k této korekci nedošlo.

intelektuálka
13.09.2020 4 z 5

Občas dostanu možnost vybrat si knihu z očisty knihoven známých - a přiznám se, že neodejdu s prázdnou - a tento válečný román patří mezi dárky ....

Ken Follet se vrací do období druhé světové války - a to do několika zemí - Británie, Dánsko, Švédsko ....

A vypráví o protinacistickém odboji tam, kde to neznám - v oblasti letectví ....

Svůj příběh podle skutečné události samozřejmě trochu obohatil - a já hledala na mapě, kudy ten Harald s Karen vlastně putovali ....

Určitě se časem podívám na další tituly tohoto autora .

lukas9608
28.05.2020 1 z 5

Nedočetl jsem. Poslouchal jsem jako audioknihu a nedokázal jsem u rozvláčeného vyprávění udržet pozornost.

Schamila
17.02.2020 5 z 5

Pro mne opět povedené dílko v podobě válečného románu, po přečtení mám dokonce pocit, že bych mohla létat. Bylo tam moc hezky popsáno vše, láska, napětí, ambice některých jedinců a boj Dánska proti okupantům a proti fanatikům, moc doporučuji

pavels36
09.02.2020 4 z 5

Hezký příběh z druhé světové války. Nechybělo napětí, dějiny i skutečná jména. Sice chvílemi to mělo hluchá místa, ale dalo se to přežít. Pro ty, které zajímá dějiny 2 světové války, tak mohu doporučit. Nebudete se nudit (občas na hluché pasáže,ale není to nic co by Vás odradilo). Naznám od pana Foletta ještě mnoho knih, neboť je to má první. Avšak věřím, že né poslední. Takže za mě dobrý....

Lamanai
15.09.2019 4 z 5

Ještě něco málo přes sto stránek před koncem jsem věřil, že dám pět hvězd. Na konci jsem měl nutkání dát tři. Tak proč nakonec čtyři? Follett píše velmi čtivě, se spoustou přímé řeči, což knihám dodává živost. Vybírá atraktivní témata. A nejen to, má talent dotýkat se těch důležitých. Bohužel tíhne k několika neduhům. Prvním je propojování velkých příběhů, které v mnoha švech bohužel praskají a působí nedůvěryhodně. Buduje strach z okupačních sil a jejich nohsledů vykreslováním jejich absolutní důslednosti, ale pak nechává postavy jednat naivně tam, kde potřebuje dát hlavním představitelům prostor k úniku. Ta disproporce pedantnosti a do očí bijící hlouposti vnáší do napínavého vyprávění pochybnosti a nedůvěru čtenáře. Pak je tu úporná snaha neustále udržovat čtenáře v napětí, která ústí v křečovitosti, nikdy si neoddechnete a nakonec se dostaví únava z rutiny. Poslední věc, která mi vadila, je patos v dialozích a v jednoznačnosti mnoha postav. A některé scény působí až směšně, přestože by právě v tu chvíli měly tahat za druhý konec čtenářova kapesníku - kombinace Belmonda, X-menů a laciného románku z řady čtení pod lampou. Tak proč nakonec nechávám čtyři hvězdy? Knihu zhltnete jedním dechem, i když vám tep v poslední fázi vypadne z rytmu. Otevírá navíc příběhy, které by nikdy neměly zapadnout. Je mi moc smutno, když pak znám historický vývoj a s vědomím toho, kolik opravdových hrdinů (ani by je Follett nemusel vydávat téměř za Supermany) obětovalo život za svobodu, kterou jsme si pak nechali vzít a ještě hrdiny uvláčeli do potupných konců. A je mi o to smutněji, když vidím, že si ji zase necháváme brát a jsme schopni ji lacině prodat. Příběhy takřka zapomenutých hrdinů by nikdy neměl smazat čas. Jinak je s námi amen.

Vlaďkaa4
05.07.2019 5 z 5

Dánsko je mnou dost opomíjena země. O jejich odboji jsem skoro nic nevěděla. Kniha je velmi napinavá doporučují.

zdenaR
18.04.2019 4 z 5

Co dodat - klasický follettovský styl - čtivé, napínavé; i když já osobně mám raději jeho historické romány :-)))
Kniha stojí za přečtení.

Loginus
13.03.2019 5 z 5

Moc příjemné a realistické pojetí. Nepotrpím si na Bondovky, ale tohle je docela jiná věc. Spokojenost

derminator
27.02.2019 3 z 5

Opět Follet nezklamal. Mám rád romány z druhé světové války a tento ač se odehrává v Dánsku a část je pravda se mě líbil. Tedy není to takový spád jako Kavky, ale i tak velice dobrý román za 60%.

harena
15.02.2019 5 z 5

Ken Follet umí báječně skloubit historii s fikcí a jeho vypravěčský talent je pozoruhodný. Nezklamal ani v tomto válečném románu, kde hlavními hrdiny, kteří doletí na dvojplošníku do Anglie s důležitou zprávou, jsou mladý Dán Harald a jeho přítelkyně Karen. Román podle skutečné události vás okamžitě vtáhne do děje, knihu nejde do poslední stránky odložit. Velice dobré čtení.