Sršeň

Sršeň https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265215/bmid_srsen-265215.jpg 3 39 17

Ve slovenské vesničce Mlynky plyne život svým poklidným, ustáleným rytmem - až do chvíle, kdy po nečekaném útoku sršňů zemře mladý muž. Policie vede vyšetřování jako nešťastnou náhodu, jenže záhy se do případu vloží místní pošťák Peter, bývalý policista a přítel zemřelého. Začne vyšetřovat na vlastní pěst, a jak postupně rozmotává klubíčko zdánlivě nesouvisejících dohadů, uvědomí si, že ho stopy zavádějí hluboko do minulosti vesnice. A ta má i své temné stránky, o nichž zatím neměl ani tušení. Protože na vesnici sice mohou všichni vědět všechno, existují tu veřejná tajemství, ale i taková, která nesmějí překročit práh domu a ututlají se stůj co stůj. I do nich bude muset Peter nahlédnout - a dozvědět se mnohem víc, než by vědět chtěl… Čtivý detektivní příběh okořeněný věrohodnou psychologií postav i lehkým spisovatelským stylem. „Co když spletitá síť tajemství je tak velká a těžká, že přetrhnutí jednoho vlákna spustí řetězovou reakci a osvobozená pravda vyplave na povrch?“... celý text

Přidat komentář

VendulaB
14.10.2023 4 z 5

Nenáročná, oddechová detektivka, ekvivalent televizní podvečerní kriminálky na Primě. Žádné napětí, nijak zvlášť propracované postavy - k žádné z nich si čtenář nevybuduje vztah. Ale na jeden večer dobrý způsob, jak vypnout.

grizlinka
08.10.2023 3 z 5

Čteno skrze výzvu. Takové oddechové čtení na víkend. Některé věci byly jasné od začátku ale i tak me čtení bavilo. Velice mě potesil závěr a popis toho jak to bude dál,to je v málokteré knize.


jana-cisarova
22.09.2023 5 z 5

Detektivní román, který se odehrává na malé vesnici na Slovensku. Bývalý policista Peter se stane svědkem nálezu mrtvého těla svého kamaráda, který zemřel na alergický šok po útoku sršňů. Aspoň tak byla smrt mladého podnikatele Martina prezentována.
Peter má však od samého začátku pochybnosti, že muž zemřel následkem útoku sršňů. Pouští se do pátrání, aby dokázal, že šlo o naplánovanou vraždu. Ve svém pátrání nachází hodně starých skrytých tajemství, která se dotýkají nejen jeho známých a sousedských vztahů, ale dokonce i jeho rodiny.
Román se dobře četl, děj byl napínavý. Knihu jsem na dlouho nemohla odložit, dokud jsem ji nedočetla do konce.

Avila
10.09.2023 2 z 5

Nemastné... Neslané.... Občas i nelogické....
Hlavní postava pošťák Petr ne zrovna velký sympaťák který všechno ví a moralizuje ale sám chodí za vdanou ženou... Taková vesnická vztahová blbost. Jako některé české seriály....s detektivní zápletkou....

SSTknihy
02.08.2023 3 z 5

Mě to docela bavilo. Taková vesnická vztahovka, kde každý každému vidí až do talíře, tady navíc okořeněná detektivní zápletkou. Sice trochu předvídatelné a na dnešní poměry možná moc jednoduché, ale nuda, ani ztráta času to nebyla.

Neluš
16.05.2023 2 z 5

Přečteno kvůli čtenářské výzvě, kniha mě moc nebavila.

allebra
03.04.2023 4 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, ale nakonec to byl díky postupnému objevování nových důkazů docela zajímavý detektivní příběh. Co se týká zobrazení života na malé vesnici, působil velmi věrohodně.

Eicherik
23.08.2021 4 z 5

Nevím, jestli byl samozvaný detektiv Peter až tak nedůvtipný, ale rozhodně vyslepičil snad každému všechno co věděl. Já bych si před ním určitě dával pozor, na to co řeknu. Jako krimi tenhle příběh lehce pokulhával, ale jako román z vesnice byl velmi příjemný a čtivý. Obal knihy není nikterak nápaditý, ale fotografie sršně, pokud to tedy není jen obyčejná vosa, je nádherná.
Citace: Jejich vina, jejich vášeň a jejich láska. Kdy a jak to celé skončí?

Naias
11.05.2021 2 z 5

Som zvyknutá na nedôvtipných policajtov z detektívok, ale čo je moc, to je moc. Aspoň hlavný hrdina mal mať toľko fištrónu, aby som bez akejkoľvek snahy nebola stále krok pred ním. A kufor ako deus ex machina ma tiež nenadchol.
Apropó, je pravda, že Peter kázal vodu a pil víno, ale to nie je chyba autorov, ľudia takí proste sú.

Ignis
28.03.2021 3 z 5

(SPOILER) Docela příjemná detektivka, k dokonalosti tomu chybí širší spektrum podezřelých, od začátku se moc nejede kdo, ale hlavně jak.
Trochu mě mrzelo, že poklad vlastně nehrál žádnou roli, byl jen taková dekorace.

janina66
03.07.2020 5 z 5

Mně se tato klasická detektivka líbila. Od začátku zajímavá zápletka vraždy. Peter byl sympaťák. Prostředí obyčejné vesnice, tak jako všude. Každý ví o všech a všem, co se kde šustne. Kniha byla čtivá a moc mě to bavilo.

Ladys
07.02.2020 5 z 5

Pohodové čtení na víkend.
Trochu krimi, trochu psychologie postav a jejich minulost, která se tragicky promítne do jejich současného života na zastrčené vísce, kde každý každému vidí do talíře.
Nesouhlasím s Trudošem, kdy ve svém komentáři kritizuje postavu Petra s jeho vměšováním se do vyšetřování.
Petr nemá pravomoci něco oficiálně řešit, ale dělá to tak, aby jeho známý od policie uznal jeho argumenty a sám je pak nechal prošetřit.
Co se ale týče jeho morálky, tam už bych souhlasil. Být kritický ke vztahům ve svém okolí a sám má vdanou milenku...
Nechci tu rozepisovat další detaily, protože pak by pro ostatní nemělo cenu knihu číst. I to málo, co jsem tu napsal je už škoda, ale to je jen reakce na něco, co tu už bylo provaleno.
Objektivně vzato je kniha tak na tři a půl hvězdy. Pět jsem dal, protože tak nízké hodnocení si nezaslouží.

trudoš
28.03.2019 1 z 5

Zápletka vystavěná na vesnickém dramatu, které by i fungovalo, kdyby tolik okatě nekopírovalo komerčně úspěšné scénáře z nekonečných televizních seriálů. Což v praxi znamená, že žádná rodina tu není normální, všichni chlapi automaticky zahýbají, a když náhodou ne oni, tak jejich manželky určitě. Výhrou bohužel není ani hlavní hrdina Petr, který věčně moralizuje nad chováním ostatním, zatímco on sám vesele skotačí s vdanou ženou, jež když mu nakonec vyzná lásku, od něj dostane tak akorát košem. Korunu autenticitě pak nasazuje jeho vměšování se do vyšetřování - vždyť přece byl v minulosti taky policajt, takže co by teď nemohl bez problémů nahlížet do spisů, zadávat práci laborantům nebo konzultovat případ se svědky i odborníky. Prostě pohoda, co na tom, že je aktuálně pošťák, ne kriminalista. Jako by autoři psali čistě pro vlastní potěšení a nijak se nezabývali tím, zda události mají nějaký smysl, opodstatnění či alespoň využití. Hlavně když se upotřebí maximální množství trojteček.

jiriburda01
31.01.2019 5 z 5

Pohodová a odpočinková detektivka z prostředí slovenské dědiny, která Vás vláká do děje hned v prvních kapitolách a hned jak začnete číst, chcete zjistit, jak to dopadne co nejdříve.

channah007
14.05.2017 2 z 5

Jednoduché čtení do autobusu

orinka3
21.08.2016 1 z 5

Zdlouhavé plkání o tom, kdo kdy s kým a proč. Na detektivku dost nudné, uměle protahované, chybí napětí a překvapivé momenty. Na jednu hvězdičku to stačí.

bookcase
26.01.2016 3 z 5

Spíš než detektivka to byl psychologický román, kde se řeší vztahy lidí jedné vesnice. Taková jednodušší jednohubka.

Autoři knihy

Vita Jamborová
ukrajinská, 1977
Dušan Mrekaj
slovenská

Kniha Sršeň je v

Právě čtených1x
Přečtených52x
Čtenářské výzvě31x
Doporučených1x
Knihotéce36x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x