Srpnové světlo

Srpnové světlo https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142501/bmid_srpnove-svetlo-Kyp-142501.PNG 4 74 15

Román patří k stěžejním dílům amerického prozaika, laureáta Nobelovy ceny (1949). Hrdinou knihy, zavádějící na americký Jih, je sirotek, o němž těžko říci, zda je původu bílého nebo černošsky smíšeného, který se však jako vyděděnec společnosti hlásí k původu černému a posléze se stává obětí společenských konfliktů a rasové zaujatosti. Není však obětí pokornou, nýbrž vzpurnou, a jako žhář a vrah není ani obětí nevinnou, nýbrž provinilou. Jeho vina je součástí viny spoluobčanů, přátel i nepřátel, zvrhlé rasové nenávisti vůbec. Dramatický příběh je zarámován poutí těhotné dívky, hledající otce svého dítěte.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Light in August , 1932


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
16.12.2023 3 z 5

Líbil se mi autorův styl a hrdinové nebyli nezajímaví, ale jak stránek ubývalo, bylo čím dál tím jasnější, že příběh nebude mít moc šťastný konec a ani žádné velkolepé rozuzlení. Hlavní hrdina Joe mě až tak neoslovil, u příběhu mě drželi spíše vedlejší postavy. Myslím, že mám od Faulknera doma ještě jednu knihu, tak tu si výhledově také přečtu. Vyhovuje mi, že autor dokáže vyjádřit potřebné, aniž by se se vším 100x opakoval. Sedí mi to více než třeba Feuchtwanger a jeho nekonečné točení se v kole nad oblíbeným rysem té či oné postavy.

Atuin
27.03.2022 5 z 5

Typické, vrcholný Faulkner. Vytáhl na povrch všechna svá témata a nakombinoval je mistrovsky v jemu známém prostředí. To vše dává knize komorní ráz a na druhou stranu se i zde ukazuje jeho obrovský přesah do hlavy člověka - potažmo potom čtenáře- který ten komfort komorního rázu boří. Umí knihu vést v přesných jednoduchých tazích i v složitějších opisech, kde však není " zbytečně ukecaný" jen až nebezpečně poetický v situacích které by člověk poskládal jinak. Vyrazí dech. Podle mě je to velice přístupné dílo, ačkoli s jistou spoluprací musite počítat, ovšem příběh je to silný.


K.O.
07.04.2020 4 z 5

Výborná kniha. Klasické Faulknerovo téma zase trochu jinak. Je to náročná kniha, ale zdaleka ne Faulknerova nejnáročnější, např. Absolone! Absolone! se mě osobně četl hůř. Detailní charakteristika postav, historického kontextu, děje - všechno vás nutí přemýšlet. Až na pár na můj vkus moc vykecávacích pasáží to pro mě byl zážitek, jako zatím vždy!

PavkaHu
26.11.2019 4 z 5

Shrnutí je v citátu: "... a naposled se vzepřel černé krvi, jako se jí vzpíral 30 let."

Emily82
17.09.2019 4 z 5

Čtení této knihy rozhodně nebyl oddech na jeden srpnový večer, naopak, čtení se mi ze srpna protáhlo až do poloviny září.
Každý řádek, každá věta, vyžaduje pozornost, i tak si myslím, že mi spousta drobností zůstala ukryta mezi řádky. Přestože je hlavní příběh vcelku jednoduchý, obsah je složitý a rozvláčný. Zkrátka Faulkner jak má být!

Laféeverte
19.07.2019 4 z 5

Není to nejlehčí čtení, ale má hodně co nabídnout. Příběh se odehrává v rámci jednoho horkého srpna, takže se chvílemi zdá, že se vleče jako horké odpoledne, kdy není v ulicích ani živáčka. Zdání ovšem klame a dochází ke smršti událostí, které se dějí jakoby mimochodem. Jelikož se o postavách čtenář dovídá pomocí flashbacků, ve výsledku pokryje vyprávění mnohem delší časový úsek a nabídne velké množství podivných osobních historií. Nosným tématem je rasismus a také politika "separate but equal" uplatňovaná po zrušení otroctví a jejich zhoubný vliv na společnost. Nečekejte proto příběh utlačovaných Afroameričanů, ale hlubokou sondu do uvažování a osudů lidí v rasově rozdělené konzervativní společnosti, v níž jen málokdo získá svůj kousek štěstí.

Taťka Hraboš
19.06.2019 4 z 5

Faulknerova díla nejsou pro netrpělivého čtenáře, toužícího po akci a jasné dělicí čáře mezi dobrem a zlem. Obsahují spoustu popisů, podaných krásným, básnickým jazykem, děj se většinou líně vleče (ale umí i zběsile pádit), navýsost „lidské“, skvěle vystižené postavy se zmítají ve vnitřních rozporech a působí jako životní ztroskotanci, jejichž osudy jako by řídila nějaká vyšší moc. Jedinou výjimkou je (v této knize) postava Leny, která neochvějně směřuje za svým vysněným cílem, neochotna si ovšem přiznat jeho nereálnost (i když závěr tuto tezi notně zpochybní). Krásná, ale těžká kniha, pro mě dobře čitelná jen ve chvílích absolutního klidu a vnitřní pohody (což mi ovšem okolnosti během její četby bohužel obvykle nedopřály).

Pavelpi
23.05.2019 4 z 5

Kniha o rasismu na americkém jihu,která ukazuje,jak by se člověk neměl chovat k člověku.Příběh Joe Christmase se mi zdá velmi smutný.Hlavně co se týče jeho dětství.V žádném případě však řešením není vražda.

SlamLenka
05.05.2019 4 z 5

Četla jsem kdysi od Faulknera Divoké palmy a musím říct, že Srpnové světlo je mnohem záživnější. Příběh se pomalu nabaluje jako sněhová koule, postupně se o postavách dozvídáme více a více, čímž také stále jasněji chápeme jejich motivace. Ústřední linku podle mého soudu pak tvoří přesvědčení, že každého aspoň do určité míry determinuje to, z jaké rodiny pochází, a to, čím dosud ve svém životě prošel.
Kniha mě celkově mile překvapila.

Devorah
26.04.2019 3 z 5

Tato kniha je velmi specifická, je rozdělena do několika zdánlivě nesouvisejících rovin, které se později více a více prolínají, vyprávěna asynchronně a o životě hlavního hrdiny se tak dozvídáme víc až formou restropektivního vyprávění. Zvláštností také je, že se zde nevyskytuje jedna hlavní postava, ale rovnou několik, jejichž osudy se postupně prolínají.
Hlavní myšlenkou celého díla je jižanský rasismus, který je zde vyobrazen vskutku bravurně. Faulkner, coby vypravěč, zůstává mimo, neovlivňuje nás v našem názoru na postavy, ten si musíme udělat sami, viz. Joe Christmas, jedna z hlavních postav, která možná zaslouží lítost za jeho kruté dětství (běloch s kapkou černošské krve) a možná i odsouzení za vraždy, kterých se dopustil.
Jde o veskrze náročnou četbu, jak autorovým – mírně – archaickým stylem, tak i velmi líně plynoucím dějem, který se místy lepil a táhl jak med až k hranici únosnosti.

MichelleS
21.02.2019 4 z 5

Zajímavý příběh z horkého amerického jihu, do kterého čtenář proniká díky autorově zvláštnímu stylu velmi zvolna. Kolem všech událostí krouží z několika stran a rozebírá je skoro na atomy. Celé je to takové jako pomalé, uspávající, hutné asi jako plavat v medu. A přitom se dějí věci jako z krimithrilleru - vražda, pronásledování vraha, zúčtování...

Finn69
11.04.2018 4 z 5

Temný příběh z meziválečného amerického jihu, stále ještě se vyrovnávajícího s důsledky občanské války a rasovými předsudky. Jako obvykle u Faulknera jde o trošku náročnější četbu, střídání časových rovin, postav, chce to věnovat příběhu plnou pozornost. A příběh Joe Christmase je rozhodně zajímavý, byť hodně pochmurný. Tak si dejte pozor, ať vám něco neuteče...

mistrikova
06.07.2017 2 z 5

Tuto knihu jsem zvolila v rámci čtenářské výzvy a musím se přiznat, že to pro mě výzva byla. Několikrát jsem knihu odkládala, četla se mi špatně. Nejenom kvůli stylu psaní a paralelním pohledům více postav na ten samý příběh, snahu o retrospektivu, ale i pro mě naprosto nezáživným tématem amerického jihu po občanské válce, kdy bylo zrušeno otroctví, avšak rasová otázky se táhla celou knihou.
Hlavní postavou byl Joe Christmas, míšenec, jehož osud byl již zpečetěn od narození nebo spíše předurčen. Dle mého názoru paranoidní schizofrenik, vrah a násilník, rochnící se v bídě, špíně a sebelítosti, spoléhající se na determinující osud a očekávání ostatních lidí, že bude přesně takový, jaký je. Ponurý román od autora alkoholika, oceněného mnoha literárními cenami. Dávám 2 hvězdy - jednu za to, že autor dostal Nobelovu a Pulitzerovu cenu a druhou za to, že se tématu rasismu a bídy věnoval...kniha mi nic nedala...spíše pocit prázdnoty a beznaděje, kterou v sobě román má.
Vzpomněla jsem si na svého pradědečka, který říkával (velký čtenář klasických románů od všech světových autorů vydaných v té době): "Tak jsme, babičko, přečetli všechny ty americký autory, ale stejně se mi styl jejich psaní nelíbí. Jsou nějací divní."

Akana
26.11.2013 4 z 5

Rád bych dal i plný počet hvězdiček, protože je to opravdu mistrovská záležitost, ale Faulknerův styl, jakkoli obdivuhodný, je na mě přeci jen asi příliš těžký. Ne nesrozumitelný, ale jaksi až starozákonně pochmurný, osudově těžkotonážní (ale ne těžkopádný). Slovo, které ve mně evokuje nejvíc, je dusno. Jižanské dusno prostupující dějem, nitrem postav i stylem vyprávění, které je chvílemi spíš zolovsky nelítostnou analýzou našeho živočišného druhu. Rasistické dědictví Jihu je určitě silným motivem románu, ale nakonec není zdaleka jediným. Líbí se mi, že i když se zdá být hlavní postavou Joe Christmas, dalších čtyři, pět figur (i dějových linek) se postupně ocitá ve stejně pečlivém hledáčku autorova zkoumavého oka, a přece se jednota nerozpadá. Faulkner je fenomenální vypravěč a pozorovatel, ale aspoň pro mě je těžké se s ním víc sblížit. Snad z úcty, snad díky mojí povrchnosti?

džej
05.08.2013 4 z 5

Vyostřené napětí mezi černým a bílým pohledem na svět táhnoucí se celým příběhem je místy prokládáno odbočkami a detailním popisem vedlejších postav. Román je čtivý a budí dojem autentičnosti - možná právě množstvím detailů doplňujících vyprávění.
Líbilo se mi vykreslení charakterů i psychologické pozadí činů jednotlivých postav - bravurní styl.
Zatím můj první kousek od Faulknera a ráda sáhnu po dalších :-)