Srovnávací mythologie

Srovnávací mythologie https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139069/bmid_srovnavaci-mythologie-of1-139069.jpg 4 13 2

Srovnávací studie o mýtech indoevropských jazykových skupin. Filolog a indoevropeista Puhvel uvádí čtenáře do historie studia mýtů, objasňuje pojmosloví, ale především se věnuje rozboru jednotlivých typů mýtů. Pokouší se nalézti shodné znaky a vlivy mezi jazykově příbuznými skupinami/Chetity, Kelty, Řeky,Římany, Germany.

Mytologie Literatura naučná Jazyky, lingvistika
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Comparative Mythology , 1987


více info...

Přidat komentář

Aeon
25.01.2021 4 z 5

nieco pre fajnsmerkov na temu komparativnej religionistiky v ramci mytov vsetkych indoeuropskych kmenov. myslim, ze pre cloveka, ktory v zivote nepocul ani nevenoval pozornost studiu mytologii toto bude horka a tazka kniha na citanie. ale predpoklad je, ze po nej siahnu len ludia, kt. sa o temu zaujimaju.

bolo to jednoznacne fascinujuce aj ked logicky treba pocitat s tym, ze mnohe veci sa za tie roky pomenili a aktualizovali. avsak ako urcity background pre pochopenie hlbsich suvislosti vyborna kniha

Zmiu
15.03.2013 5 z 5

Kniha postupně probírá indickou, íránskou, řeckou, římskou, keltskou, germánskou, slovanskou a baltskou mytologii, a ukazuje podobnosti, jak jazykové, tak i podobnosti mýtů samotných, (i když v pár případech je ta podobnost už trochu násilně vytvořená). Byla to jedna z prvních odborných knih z religionistiky, kterou jsem četla, a i když dnes už Dumézilovské výklady, které Puhvel následuje, nepřijímám tak nadšeně (ba právě naopak), stále si myslím, že takhle kniha je velmi dobrá, protože přinejmenším seznámí čtenáře s velkým množstvím mýtů, a to velmi podrobně.


Štítky knihy

mýty a legendy mytologie religionistika

Autorovy knížky

Jaan Puhvel
estonská, 1932
1997  80%Srovnávací mythologie

Kniha Srovnávací mythologie je v

Přečtených17x
Doporučených3x
Knihotéce19x
Chystám se číst23x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x