Srdce ledu

Srdce ledu https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245949/mid_srdce-ledu-zIB-245949.jpg 3 15 6

Třetí sbírka povídek autora klasické sci-fi vás zavede k Poslednímu soudu, ukáže vám cestu paralelními světy a nechá napospas mimozemské invazi. Kromě toho budete moci navštívit poslední galaktický con, zúčastnit se projektu na probuzení Boha a po boku slavného detektiva, vychovaného mimozemšťany, sestoupit na povrch zapovězené planety. A pokud vám to stále ještě bude málo, dozvíte se pravdu o jednom světovém konfliktu.... celý text

ludek.n
ludek.n
23.06.2023 3 z 5

Deset povídek Davida Šenka zpracovává nejrůznější témata, od paralelních vesmírů (Kamas: kořeny budoucnosti), přes mimozemské invaze (Souhvězdí Lva) až k božským vnuknutím (Proroctví Umána). Někdy k nim přistupuje s humornou nadsázkou (Poslední con, Hledání jinoplanetníků, Co dělá Bůh?), většinou ale řeší problémy lidstva s vážností a respektem (Znamení osudu, Psychologie pionýrů, Srdce ledu). Nutno přiznat, že v povídkách z druhé skupiny je Šenk daleko přesvědčivější, a například Kořeny budoucnosti nebo Psychologii pionýrů bych se nebál zařadit do nějakého prestižního výběru české top sci-fi. Celkové skóre sbírky pak kazí ony zábavné kousky, které svým hospodským tatíkovským stylem sice nadělají mnoho povyku, ale není to na nic, když jim chybí nějaká silnější nosná myšlenka. U některých povídek jsem bohužel zápasil i s poněkud nevýraznou pointou, takže za mě to byla se srdcem z ledu remíza.

Malarkey
Malarkey
31.03.2022 2 z 5

Po dlouhé době povídková sbírka, která mi úplně nesedla. Ač celá řada povídek má docela zajímavý námět, postupem času se mnohé vyvinou takovým technokratickým směrem, že se nestíhám otáčet a divit. Autor navíc občas, podle mě zbytečně, nešetří sexismy a jeho mnohé přirovnání ve mně také vyvolávalo otazníky. Od autora jsem dříve četl i jeho jiné sbírky, ale dodnes si z nich nic moc nepamatuji. U této to podle mě nebude jiné.


Nelíísek
Nelíísek
08.07.2019 2 z 5

(SPOILER) Souhvězdí Lva
Celou dobu mně zajímalo co se z toho .. a nakonec z toho vyklubala taková kravi... emzáci co se snaží přeprogramovat lidstvo a týpek kterému zbývají pár měsíců života kvůli nádoru. nakonec je mu ale nádor velmi prospěšný protože funguje jako antivir. Jako vážně ? 1/5

Znamení Osudu
Asi mě uniká ta alfa a omega této povídky ale prostě povídku o pár stranách nezachrání brutální sex a vraždy, chtělo by to trochu rozvést by to vůbec dávalo smysl. 2/5

Kamas: Kořeny budoucnosti
Další divná povídka která dává spíš víc otázek než odpovědí. 2/5

Poslední Con
Tady mě si uniká pointa protože jsem na žádném SF conu nebyla, zajímavé ale si ji nedokážu tak ocenit jako fanoušci toho conu ... 2/5

Hledání jinoplanetníků
Tahle povídka je jedna z mála která mě bavila sice se mi zdá že tam jsou nějaké informace které mezi sebou trochu drhnou ale líbí se mi že povídka navazuje na tu předchozí 3/5

Fáze Fantomových končetin
Tahle povídka se mi celkem líbila ale už zase NEDOMYŠLENÉ!! 3/5

Proroctví Umána
Takovéto nábožensky založené Bláboly k smrti nenavádím kór ještě když je to v knize kde mají být SCI-FI POVÍDKY!!! (myslím si že ani caps-lock a vykřičníky u tohohle nepomohou) 0/5

Psychologie pionýrů
Konečně pořádná povídka! Jen u tohohle by se hodilo i knižní pokračování. 5/5

Co dělá bůh?
Co na tohle jen říct než .... 0/5

Srdce z ledu
Nenadchne, neurazí ... 3/5


Povídky jsem četla jak před tak během dovolené takže vycházím z poznámek které jsem si zapisovala, polovinu z těch povídek už si nejsem schopná vybavit, během dovolené jsem knížku dočetla začala další od tohoto samého autora, upřímně po této zkušenosti jsem měla 100 chutí si přečíst radši nějakého turistického průvodce.

A co mě vlastně vadí? Některé povídky nemá hlavu ani patu, některé se rozjedou skvěle jsou tak naprosto hloupě ukončeny, některé jsou moc krátké, některé vůbec nejsou sci-fi, některé nedomyšlené nebo zbrkle napsané.. A takhle bych mohla pokračovat dál a dál ..

Kvalita povídek je jak na houpačce ale bohužel převažují ty špatné a moje celkové hodnocení je 2/5

Eyghon
Eyghon
18.11.2018 2 z 5

Kromě titulní povídky Srdce ledu mi to přišlo slabé. Autor skoro vždycky perfektně rozvinul děj a pak ho skokově ukončil na jedné stránce (nebo taky na pěti řádcích). Např. povídka Fáze fantomových končetin - děj se rozjede, graduje, hlavní hrdina se dostává do nové fáze života a ... nic. U mě za 2*.

Karelvovsik
Karelvovsik
14.11.2016 4 z 5

Byl jsem mile překvapen. V budoucnu si určitě ještě něco od Davida Šenka přečtu.

PeterDzurjaník
PeterDzurjaník
23.10.2015 3 z 5

Mnohí záujemcovia, ktorí sa k tejto knihe dostali v kníhkupectve, si určite museli položiť otázku či táto drobná, útla poviedková zbierka v sebe ukrýva dosť, aby ukojila naše mlsné sci-fi jazýčky. Predsa len, je tu desať poviedok a to na necelých dvesto strán. Je jasné, že budú väčšinou krátke a nebude tu dosť priestoru na vykreslenie postáv či zložitejší príbeh. Vynahradiť to môžu len príbehy so skvelou atmosférou, prekvapivou pointou alebo originálnym nápadom.

Po prečítaní mám pocit, že moje očakávania neboli naplnené stopercentne, ale Davidovi Šenkovi sa nedá uprieť rozprávačský talent, ktorý vás nepustí kým jeho príbeh nedočítate. Taktiež má bohatú fantáziu a dokáže vyvolať tak vynikajúcu atmosféru a pocity, že až tak nevadí ak vás samotný dej nechytí. Je tu aj mnoho nápadov, ktoré by si rozhodne zaslúžili bližšie rozpracovať a lepšie by vynikli vo väčšom formáte (novela, román). Dá sa aj povedať, že všetky poviedky si držia približne rovnakú úroveň kvality a vyslovené prepadáky som nezaznamenal.

Na druhú stranu si viem ale predstaviť, že mi asi väčšina z nich trvalo nezostane v pamäti. Že by boli nielen dobre remeselne zvládnuté, ale posunuli sa až na nadpriemernú úroveň. Kde by sa spájala ako hutná atmosféra, tak aj pútavý príbeh a prekvapivá pointa. Najlepšie spätne hodnotím Kamas: Kořeny budoucnosti, ktoré k tomu mali najbližšie. Vychutnával som si ju od začiatku po posledné písmenko. Vyslovene tu nebola žiadna, ktorá by ma roztrpčila – akurát Proroctví Umána mi nesedelo svojim zasadením k ladeniu ostatných príbehov.

Pokiaľ ste pravidelným čitateľom Pevnosti, pripravte sa, že viaceré poviedky vám budú povedomé! Záverom: zbierka sa hodí na chvíľky pokoja keď máte čas si prečítať niečo kratšie a príjemne ho tak využiť.